Vocht na isoleren van spouwmuren

Energie wordt steeds kostbaarder. Het belang van een lage energierekening dus des te groter. Om dit te bereiken, worden oude woningen steeds beter geïsoleerd. Het meeste effect heeft isolatie van het dak en de luchtspouw.

Een nadelig effect van deze toepassing is dat daardoor het huishoudelijk vocht niet meer op een natuurlijke manier uit de woning afgevoerd kan worden, waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan.

Condensatie vocht

Condensatievocht kan ook de oorzaak zijn van het vochtprobleem. Dit type vocht komt vooral voor in ruimtes waarin veel wordt geleefd, zoals de kamer, de keuken, slaapkamer en badkamer.

spouwmuur isolatie

Geen vochtproblemen voordat de isolatie werd aangebracht

Het is een onjuiste stelling om te beweren dat er voor de isolatiewerkzaamheden geen vocht in de woning aanwezig was. Dit lijkt alleen maar zo omdat het aanwezige vocht steeds op een natuurlijke manier de woning kon verlaten. Vochtplekken waren daardoor niet zichtbaar op de muren.

Je zou dus makkelijk kunnen denken dat spouwmuurisolatie toch niet zo’n goede oplossing is. Deze gedachtegang is niet juist. Vochtproblemen zijn niet de oorzaak maar het gevolg van spouwmuurislolatie.

Diagnose

De eerste en belangrijkste stap is het achterhalen van de oorzaak van het vochtprobleem.

vochtproblemen

Optrekkend vocht

De muren zijn goed geïsoleerd en als er geen lekken zijn, is optrekkend vocht hoogstwaarschijnlijk de oorzaak.

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt doordat er tijdens de bouw van oude woningen vaak geen waterkering werd geplaatst op het grondniveau. Door het ontbreken van zo’n waterkering heeft grondvocht vrij spel en wordt het vocht naar boven gezogen en door de muren opgenomen.

Gevolgen

Optrekkend vocht kan grote gevolgen hebben, zoals:

  • Aantasting van verf, behang of pleisterwerk (muurafwerking)
  • Schade aan de constructie
  • Het ontstaan van schimmels rondom ramen en plafond
  • Een muffe geur in huis.
  • Gezondheidsklachten zoals allergieën en luchtwegklachten

Oplossingen

Door verbeterde bouwkennis en vernieuwde inzichten wordt er tegenwoordig in nieuwe woningen steeds een vochtwerende laag aangebracht op de eerste rij stenen. Deze methode zorgt ervoor dat optrekkend vocht veel minder kans heeft een woning binnen te dringen. Zoals gezegd, werd deze toepassing bij oudere woningen nog niet of onvoldoende toegepast. Vocht kon daardoor gemakkelijk de woning binnendringen.

Het gevolg van het isoleren van oudere woningen is dat daardoor een domino-effect ontstaat: het vocht kan na vele jaren nu niet meer weg maar hoopt zich op in de woning en de muren.

Bij (grond)vochtproblemen na het isoleren van de spouwmuren zijn er vijf opties.

1. Muren injecteren 

De muren injecteren met een speciale gel of de muren onderkappen. Deze laatste methode is enkel toe te passen bij totaalrenovaties aangezien de volledige woning voorzichtig moet opgetild worden om een vochtwerende laag aan te leggen. De meest mensen opteren er dan ook voor om de muren te injecteren:

Bij deze methode worden in de buitenmuren gaten geboord, net iets hoger dan het grondniveau, met een interval van 10 à 12 centimer. De gaten die nu zijn ontstaan, worden met een speciaal pistool onder hoge druk met een vochtwerende gel of vloeistof geïnjecteerd. Na het inspuiten van de vloeistof zal deze in het metselwerk uitzetten. Hierdoor krijgt optrekkend vocht niet langer kans de muren binnen te dringen. Na de behandeling moeten de muren uitdrogen, waarna de herstelwerkzaamheden aan de muren kunnen plaatsvinden.

2. Muren onderkappen

Bij muren onderkappen worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd. In de ruimte die daardoor is ontstaan, wordt een kunststof vochtkering aangebracht.Dit is een zeer effectieve en permanente oplossing. Optrekkend vocht krijgt nu geen kans meer de woning binnen te dringen.

Vanwege de hogere kosten veroorzaakt deze methode veel stofoverlast en tijdelijke schade want na de behandeling moeten de muren opnieuw worden afgewerkt. Daarom wordt meestal besloten deze techniek voornamelijk bij grote renovaties toe te passen.

3. Carebrick vochtbestrijding

Carebrick heeft een vernieuwende vochtbestrijdingsmethode ontwikkeld die voornamelijk in Nederland wordt toegepast. Het Carebrick vochtbestrijdingsysteem kan zowel op enkelsteens- als op spouwmuren worden toegepast.

Met deze methode worden elementen met een keramische koker in vochtige muren geplaatst.

De elementen in koker bevatten twee openingen.Hierdoor ontstaat een luchtstroom in de aangetaste muur. Door de luchtstroom koelt de lucht af en er ontstaat een koudebrug. Het vocht in de muur wordt naar deze koudebrug gezogen en wordt naar buiten afgevoerd.

4. Vochtregulerende isolatie aan de buitenmuur zoals EPS-parels

Na isoleren van spouwmuren kunnen er daardoor ook gevolgen zijn voor vochtproblemen aan de buitenmuren. Doordat de spouwmuurisolatie de luchtcirculatie verhinderd, kunnen de buitenmuren het vocht veel minder snel verdampen. Een gevolg daarvan is dat de stenen en voegen zwak en poreus worden en barsten wanneer het vriest. Teneinde dit te voorkomen, kan het beste gekozen worden voor een vochtregulerende isolatie zoals EPS-parels kiezen. Deze EPS parels zijn momenteel het meest gebruikte isolatiemateriaal, in tegenstelling tot PUR, dat nu steeds minder wordt gebruikt.

5. Impregneren met vochtafstotende laag

De gevelmuren, vooral langs de regenzijde, kunnen het beste worden geïmpregneerd met een vochtafstotende laag. De noodzaak voor deze toepassing is sterk afhankelijk van het type steen en de staat van de voegen.