Vochtbestrijding: Soorten vochtproblemen en oplossingen

Vochtproblemen zijn er in verschillende soorten. De oorzaak en oplossing verschilt per type vochtprobleem. Een goede oplossing van een vochtprobleem begint daarom altijd bij het stellen van de juiste diagnose. Het is van groot belang om eerst te bepalen waardoor het vocht is ontstaan en welke manier van bestrijding daarvoor het beste geschikt is. Door een onjuiste beoordeling wordt het probleem verkeerd aangepakt, hetgeen tot veel onnodige kosten zal leiden. Bovendien wordt het vochtprobleem dan niet opgelost.

De meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen, hoe deze op te lossen en de daaraan verbonden kosten hebben we hieronder op een rij gezet.

1. Optrekkend vocht in huis

Optrekkend vocht in muren is een probleem dat het meest voorkomt in je huis. Het kan zowel op de binnenmuur als op de buitenmuur ontstaan. Het probleem wordt veroorzaakt door het ontbreken van een waterkering of door een poreuze waterkering op het grondniveau. Daardoor heeft grondvocht vrij spel en kan het vocht naar binnen sijpelen en door de muren worden opgenomen.

Optrekkend vocht kan grote gevolgen hebben, zoals aantasting van verf, behang of pleisterwerk (muurafwerking), schade aan de constructie, schimmelvorming op muren, rondom ramen en plafond, een muffe geur in huis en gezondheidsklachten zoals allergieën en luchtwegklachten.

Oplossing optrekkend vocht

Voor de bestrijding van optrekkend grondvocht bestaan drie mogelijke oplossingen.

optrekkend vocht

Muren injecteren:

In de buitenmuren worden gaten geboord, net iets hoger dan het grondniveau, met een interval van 10 à 12 centimeter. In deze gaten wordt met behulp van een speciaal pistool onder hoge druk vochtwerende gel of vloeistof geïnjecteerd. Na het inspuiten van de vloeistof zal deze in het metselwerk uitzetten. Hierdoor krijgt optrekkend vocht niet langer kans de muren binnen te dringen. Prijsindicatie: vanaf ongeveer € 100,00 per lopende meter.

Muren onderkappen:

Hierbij worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd. In de vrijgekomen ruimte wordt een kunststof vochtkering aangebracht waardoor vocht niet langer in de muren kan optrekken. Na verloop van tijd zal de muur uitdrogen en kan opnieuw worden afgewerkt. Deze techniek is erg ingrijpend en wordt daarom voornamelijk bij grote renovaties toegepast.

Prijsindicatie: vanaf € 100,00 à € 150,00 per lopende meter.

Carebrick Vochtbestrijdingssysteem:

Dit is een vernieuwende vochtbestrijdingsmethode kan zowel op enkelsteens- als op spouwmuren worden toegepast. Met deze methode worden elementen met een keramische koker in vochtige muren geplaatst. De elementen in de koker bevatten twee openingen. Hierdoor ontstaat een luchtstroom in de aangetaste muur. Door de luchtstroom koelt de lucht af en er ontstaat een koudebrug. Het vocht in de muur wordt naar deze koudebrug gezogen en wordt vervolgens naar buiten afgevoerd.

Prijsindicatie: gemiddeld € 125,00 per lopende meter.

2. Doorslaand vocht in huis

Doorslaand vocht wordt ook wel regendoorslag genoemd. Het is een veelvuldig voorkomend verschijnsel, vooral aan de regenzijde van de gevel. Ten gevolge van slijtage wordt de gevel poreus. Bakstenen en voegen kunnen beschadigd zijn. Ook spleten in kozijnen of het ontbreken van lekdorpels bij ramen of deuren kunnen de oorzaak zijn van dit probleem. Doorslaand vocht kan daardoor de woning binnendringen. Het vocht verspreidt zich naar de binnenmuren waardoor allerlei soorten schade ontstaat. Door het binnendringen van vocht ontstaat er ook schade aan de binnenmuren in de vorm van vochtplekken en schimmels. Zeker bij vorst ontstaat er extra schade. Voegwerk laat los en er kunnen scheuren in de buitenmuur ontstaan. Dit is gevaarlijk voor de constructie van de woning. Bovendien ziet de woning er daardoor onverzorgd uit.

doorslaand vocht

Oplossing doorslaand vocht

De meest toegepaste methodes voor de bestrijding van doorslaand vocht worden hieronder beschreven.

Gevel impregneren:

Deze techniek zorgt ervoor dat de buitenmuur van een waterwerende beschermlaag wordt voorzien. Doorslaand vocht heeft zo geen kans meer door de buitenmuur binnen te dringen. Voorwaarde is wel dat beschadigingen, zoals voegwerk en beschadigde bakstenen voor de behandeling eerst worden gerepareerd. Ook moet de gevel tevoren goed worden gereinigd. Gevels impregneren kan ook als preventieve maatregel worden ingezet.

Prijsindicatie: € 8,00 à € 12,00 per m2 (excl. reiniging en eventuele herstelwerkzaamheden)

Buitenmuur verven met vochtwerende verf:

Doorslaand vocht kan ook bestreden worden door het aanbrengen van vochtwerende verf. Dit is een speciale verfsoort die een effectieve oplossing is voor problemen met doorslaand vocht. Door deze toepassing wordt de buitengevel goed beschermd. Ook bij deze toepassing moet de gevel tevoren goed worden gereinigd zodat de verf zich goed kan hechten.

Prijsindicatie: € 20,00 à € 40,00 per m2

Nieuwe gevelbekleding:

Het plaatsen van een nieuwe, waterdichte gevelbekleding is een goede optie als je vaak last hebt van doorslaand vocht en de buitengevel er niet meer mooi uitziet. Een bijkomend voordeel is dat de woning daardoor een nieuwe uitstraling krijgt.

Het gelijktijdig isoleren van de buitenmuur kan uitstekend worden gecombineerd met het aanbrengen van vochtwerende verf. Met deze investering bespaar je kosten op een later tijdstip.

Prijsindicatie: vanaf € 40,00 per m2 (excl. isolatie). De keuze van het gekozen materiaal heeft vanzelfsprekend invloed op de hoogte van de kosten.

3. Condensatievocht

Condensatievocht is een bijzondere vorm van waterlekkage. Als de condens te weinig kans krijgt de woning te verlaten, zal het leiden tot vochtproblemen. In ruimtes waar een hoge luchtvochtigheid is, zoals de badkamer en de keuken, zal condensatie sneller plaatsvinden. De warme lucht slaat neer op koudere oppervlakken, zoals spiegels, muren en plafond. Ook lekkages in de isolatie, daken of dakkapellen kunnen condensatievocht veroorzaken. Door een onderbreking in de isolatielaag ontstaan koude bruggen die de vorming van condensatie verhogen. Op den duur leidt dit tot vochtplekken en schimmelvorming. Het is dus belangrijk dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Condensatie vocht

Oplossing condensatievocht

Condensatievocht kan op verschillende manieren worden bestreden:

Anti condensatie systeem

Het anti condensatie systeem is een nieuwe oplossing voor een condensatie probleem. Door dit systeem wordt de relatieve luchtvochtigheid naar de streefwaarde gebracht, tussen de 40% en 60%. De lucht  wordt gefilterd, wat het ontstaan van schimmels tegen gaat. Het systeem is volledig zelf regulerend. Door een temperatuur sensor en verwarming zullen de koude muren van uw woning, wanneer het risico op condensatie aanwezig is automatisch opgewarmd worden.

Ventilatie

De meest eenvoudige oplossing om condensatievocht tegen te gaan is ventileren waardoor je voldoende frisse lucht laat circuleren. Daardoor kan het overtollige vocht in de badkamer of keuken snel en eenvoudig worden afgevoerd. Natuurlijke ventilatie is de eenvoudigste optie en het minst kostbaar. Ook kunnen ventilatieroosters worden geplaatst. Een andere mogelijkheid is het laten installeren van een ventilatiesysteem. Er zijn verschillende varianten beschikbaar.

Prijsindicatie voor een ventilatiesysteem: vanaf € 3.000,

Isolatie

Een andere mogelijkheid die condensatievocht veroorzaakt, is het ontbreken van of een onderbroken isolatielaag. Daardoor ontstaan koudebruggen die condensatievorming verhogen. Controleer of er isolatie aanwezig is en als dit zo is, check of deze laag is beschadigd. Het voorkomt veel onnodige problemen en gevolgschade.

4. Lekkages

Waterlekkage kan ook een oorzaak zijn van vochtproblemen. Dergelijke lekkages kunnen ontstaan aan waterleidingen, afvoerbuizen of aan het verwarmingssysteem. Doordat veel leidingen in muren zijn weggewerkt, wordt een lekkage vaak pas na verloop van tijd opgemerkt. De aangerichte schade kan dan al aanzienlijk zijn.

Oplossing lekkages

Bij lekkages kun je het beste een professional inschakelen om een lekdetectie uit te laten voeren. Het lek, dat vaak niet direct zichtbaar is, kan daardoor snel worden opgespoord. Nadat het lek is opgespoord en de oorzaak is vastgesteld, kan bepaald worden wat de beste methode is om het lek te dichten.

Prijsindicatie lekdetectie ca. € 300,00 – € 400,00.

Dit is inclusief een rapport en een professioneel advies voor het herstellen van de lekkage.

lekkage

Navigeer naar: Optrekkend vochtDoorslaand vochtCondensatie vocht Lekdetectie

Prijs vochtbestrijding door een expert

Prijs vochtbestrijding door een expert

Lekkages en vochtproblemen kunnen dus door verschillende oorzaken ontstaan. Ieder vochtprobleem vereist een andere benadering om dit op te lossen. Het stellen van een correcte diagnose is daarom de eerste stap om het probleem vast te stellen en een de juiste oplossing toe te passen. De kosten voor de vochtbestrijding zijn afhankelijk van de aard en omvang van het vochtprobleem en de daarvoor noodzakelijke oplossing.

Een professionele vochtbestrijder heeft de nodige kennis en ervaring om een goede beoordeling van het probleem te maken en ook om de lekkage vakkundig te verhelpen.

Vraag offertes aan bij verschillende vochtspecialisten. Niet alleen prijzen maar ook werkwijze en levertijden kunnen verschillen.

Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende vochtbestrijdingsbedrijven

Vochtbestrijding doe-het-zelf

Sommige vochtproblemen in huis kun je zelf op verschillende manieren bestrijden. Als je handig bent, kun je daardoor veel geld besparen.

Bij bouwmarkten zijn verschillende speciale producten en handige, eenvoudige werkmaterialen verkrijgbaar. Dryzone is een leverancier die zich met name heeft gespecialiseerd in de bestrijding van optrekkend vocht.