Vochtige binnenmuren

Vochtplekken of schimmel op binnenmuren kunnen veel schade veroorzaken. Ook kunnen vocht en schimmel in binnenmuren schadelijke gevolgen voor je gezondheid hebben. Het is dus belangrijk deze problemen snel en grondig aan te pakken. Wat de mogelijke oorzaken zijn van vochtige binnenmuren en hoe je dit type vochtprobleem grondig bestrijdt, lees je hier.

Mogelijke oorzaken van vochtige binnenmuren

Er zijn verschillende mogelijkheden die vocht en schimmel in binnenmuren veroorzaken.

Grondvocht

Vochtige binnenmuren ter hoogte van het grondniveau worden vrijwel altijd veroorzaakt door grondvocht, ook wel optrekkend vocht genoemd. De orzaak is meestal een verouderde fundering die niet van een waterkering is voorzien waardoor de muur het grondwater opzuigt.

Lees hier meer lezen over optrekkend vocht

Vocht na isolatie van de spouwmuur

Als gevolg van het na-isoleren van de spouwmuur kunnen er ineens vochtplekken op de binnenmuren ontstaan. Door de isolatielaag die in de spouwmuur is aangebracht, kan het huishoudelijk vocht niet langer via de muren ventileren. De eigenschap van vocht is dat het zich altijd een weg zoekt naar buiten. Door de isolatie is dit niet langer mogelijk waardoor het vocht zich in de woning gaat opstapelen . Het is daarom belangrijk de oorzaak van het vocht zo snel mogelijk aan te pakken. Zodoende voorkom je dat er schimmels ontstaan het plakwerk gaat bladderen of afvallen. Aanvullende ventilatie zal daarom aangebracht moeten worden.

Lees hier meer over vochtproblemen door na-isolatie van je spouwmuur

Waterinsijpeling via de buitenmuren (doorslaand vocht)

Doorslaand vocht kenmerkt zich door natte vlekken op verschillende hoogtes op de binnenmuren en niet uitsluitend op het grondniveau. Deze vorm van vocht wordt vaak veroorzaakt door verouderde gevelstenen of beschadigd voegwerk.

Lees hier meer over vochtige buitenmuren

Condensatievocht

Condensatievocht is vocht dat ontstaat door de leefomgeving. In ruimtes waar een hoge luchtvochtigheid is, zal condensatie sneller plaatsvinden. Enkele voorbeelden hiervan zijn het water dat in de keuken of badkamer verdampt. Ook lichaamsvocht, huisdieren en planten veroorzaken condensatievocht. Vocht in een woning die onvoldoende wordt geventileerd zal zich opstapelen en afzetten op de binnenmuren.

vochtige binnenmuren

Oplossing: vochtige binnenmuur opnieuw afwerken

Voordat de binnenmuren opnieuw afgewerkt kunnen worden, is het belangrijk dat de muren volledig droog zijn. Vanzelfsprekend moeten de vochtproblemen volledig zijn opgelost. Het stucwerk van de aangetaste muur moet volledig worden weggekapt. Vervolgens moet er minstens 2 maanden worden gewacht voordat de binnenmuren opnieuw bepleisterd of bezet kunnen worden. Zodoende kunnen de muren maximaal uitdrogen. Nieuwe vochtproblemen krijgen daardoor geen kans opnieuw te ontstaan. Als er plak- of tegelwerk wordt aangebracht op binnenmuren die nog vochtig zijn, zal dit niet goed hechten. Het gevolg daarvan is dat het na verloop van tijd mogelijk zal loskomen van de binnenmuur.

Tip: Houd bij het verhelpen van het vochtprobleem ook rekening met de periode van het jaar. Vochtproblemen komen in het ene seizoen meer voor dan in andere.

Voorbeeld: Binnenmuren die tijdens of voor de zomer zijn behandeld kunnen pas in november of december worden afgewerkt.