Condensatievocht

Condensatie is eigenlijk een bijzondere vorm van waterlekkage. Condensatie is vocht dat warmer is dan het koudere oppervlak dat deze warmere lucht bereikt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan koude muren, ramen en spiegels. De onzichtbare lucht in huis wordt daardoor zichtbaar in de vorm van druppels en zet zich vast op de koudere oppervlakken. Condensatievocht dat te weinig kans krijgt de woning te verlaten, zal leiden tot vochtproblemen. Voldoende ventilatie is daarom belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

Oorzaak

Er is veel meer vocht in een woning dan veel mensen zich beseffen. Condensatievocht in een woning ontstaat door leven, huisdieren, planten, koken, wassen, douchen en baden. In ruimtes waar een hoge luchtvochtigheid is, zal condensatie sneller plaatsvinden. Ook lekkages in de isolatie, daken of dakkapellen kunnen condensatievocht veroorzaken. Er ontstaan koude bruggen die de vorming van condensatie verhogen. Bij een goed geïsoleerd huis dat onvoldoende wordt geventileerd kan eveneens condensatievocht ontstaan.

Gevolgen

Onvoldoende ventilatie heeft als gevolg dat er vocht- en schimmelplekken op de muren ontstaan doordat de condens zich vastzet op de muren.

Ventilatie van deze ruimtes is erg belangrijk om condensatie zoveel mogelijk te voorkomen en zo snel mogelijk af te laten voeren.

Als condensatie niet voldoende afgevoerd kan worden, ontstaan er schimmels. Het verraderlijke van veel schimmels is dat ze niet zichtbaar zijn, maar wel grote invloed hebben op je gezondheid. Infecties aan luchtwegen en astmatische klachten kunnen daarvan het gevolg zijn.

Condensatievocht is ook niet goed voor je huis. De vorming van vocht- en schimmelplekken heeft tot gevolg dat het verf- en pleisterwerk loslaat en het behang niet meer blijft plakken. Vocht- en schimmelplekken zorgen ook voor een muffe geur in je huis.

Condensatievocht en het gebrek aan voldoende ventilatie hebben daarom nadelige gevolgen. Onvoldoende ventilatie is in eerste instantie niet goed voor je woning, maar veel belangrijker nog: het is erg slecht voor je gezondheid.

condens op de ramen

Diagnose

Ook bij condensatievocht geldt dat een goede diagnose erg belangrijk is om het probleem op te lossen.

Oplossingen

In veel gevallen zijn de oplossingen relatief eenvoudig: door het beter ventileren (natuurlijke ventilatie) van je woning kun je veel problemen zelf oplossen. Soms zijn meer ingrijpende maatregelen nodig. Deze zijn over het algemeen in principe vrij eenvoudig, maar ze vereisen wel een goede voorbereiding zodat de aanpak deugdelijk is

1. Natuurlijke ventilatie

De meest eenvoudige oplossing om condensatievocht tegen te gaan is door voldoende frisse lucht te laten ventileren. Zet ramen en/of deuren open. Daardoor zal de luchtvochtigheid dalen en de muren weer uitdrogen. Schimmels hebben geen kans bij droge muren en kunnen daardoor definitief worden verwijderd.

2. Anti condensatie systeem

Het anti condensatie systeem combineert luchtbehandeling met verwarming. De relatieve luchtvochtigheid in uw huis wordt op een juist pijl gebracht en de lucht wordt gefilterd. Ondertussen worden volledig automatisch en zelfregulerend uw koude muren opgewarmd naar een temperatuur boven het dauwpunt. Op deze manier kan er niet langer condensatie plaatsvinden.

3. Ventilatie systemen

In sommige situaties kan het onvoldoende mogelijk zijn om op een natuurlijke manier te ventileren. Dan kan er gekozen worden voor een ventilatiesysteem. Een ander argument om voor een ventilatiesysteem te kiezen is om je woning systematisch en doorlopend van schone lucht te kunnen voorzien. Afhankelijk van het type ventilatiesyteem dat je kiest, kun je de lucht in je huis zowel op natuurlijke als op mechanische wijze laten ventileren.

Soorten ventilatie systemen

Er is een ruime keuze in ventilatiesystemen. Afhankelijk van de situatie zijn er diverse opties.

Er zijn systemen die speciaal ontworpen zijn voor luchtverplaatsing en heel goed toepasbaar zijn om andere apparatuur beter te laten werken. Dit resulteert in een gelijkwaardiger verdeling van de temperatuur. Daarnaast verdampt de condens sneller en wordt de lucht sneller droger.Meer geavanceerde ventilatiesystemen doen meer dan het uitsluitend verplaatsen van de lucht. Met deze systemen kan namelijk ook lucht worden opgezogen en verplaatst. Een groot voordeel daarbij is dat het ventilatieproces veel sneller is voltooid en condensatie geen kans maakt.

4. Luchtroosters

Plaats luchtroosters in ruimtes waar veel geleefd wordt (bijvoorbeeld woonkamer, keuken, badkamer, wasruimte).

5. Goede verwarming

Zorg voor een goede verwarming van je woning, zodat condensatievocht snel(ler) verdampt.

Neem contact op met een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf voor een gedegen advies.