Schimmel in huis

Schimmels kunnen op allerlei manieren het huis binnendringen, zoals via open deuren, ramen, lekkende daken en langs leidingen. Schimmels kunnen overal in huis ontstaan, maar ze komen vooral voor in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken. Huizen die met een vochtprobleem hebben (gehad), moeten op de aanwezigheid van schimmels worden onderzocht.

Goed ventileren is een van de beste methodes om schimmels tegen te gaan. Als het probleem grondig wordt aangepakt, is dit goed te bestrijden.

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn eigenlijk kleine paddenstoelen en komen in veel soorten voor. Ze zijn overal in de natuur aanwezig. Ze zien eruit als bruine of zwarte vlekken op de grond, muren of het plafond. In woningen komt zwarte schimmel op de muur het meest voor. Dit is een giftige schimmelsoort en kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Ook veroorzaken ze een muffe lucht in huis. Schimmels groeien het beste in vochtige en warme ruimtes en ze verspreiden zich door middel van sporen die in de lucht rondzweven.

Waar komen schimmels het meeste voor?

Schimmels komen binnenshuis vooral tot ontwikkeling op plaatsen waar het langdurig vochtig en warm is, na bijvoorbeeld een overstroming, lekkage of door een hoge luchtvochtigheid. Met name in ruimtes als de badkamer, de keuken en slaapkamer, een vochtige meterkast, kelder of kruipruimte ontstaan en gedijen schimmels het beste. Normale bouwmaterialen als behang, isolatiemateriaal, gipsplaat en vloerbedekking kunnen een goede groeibodem voor schimmels vormen.

Oorzaken

Schimmel op de muur ontstaat altijd door vochtproblemen. In ieder huis komen schimmelsporen voor. Alleen op een goede ondergrond, bij de juiste temperatuur en door een te veel aan vocht kunnen de sporen uitgroeien tot schimmels. Ze kunnen door verschillende oorzaken ontstaan:

1. Schimmels door condensatievocht

Condensatievocht is een bijzondere vorm van lekkage en ontstaat door afkoeling van warme lucht. De waterdruppels in een warme ruimte komen in contact met een koude ondergrond, zoals ramen, muren en plafond. Doordat het water niet snel genoeg afgevoerd kan worden, slaat dit neer in de vorm van condens. Dit is een ideale plaats voor schimmels om zich te ontwikkelen. Condensatievocht ontstaat door koken, douchen, baden, het binnenshuis drogen van kleding, uitademen van lucht door mens, dier en plant.

2. Onvoldoende of gebrekkige ventilatie

Een defect in de isolatie, scheuren in kozijnen of enkel glas veroorzaken vocht en zijn mogelijkheden waardoor schimmel ontstaat. Het installeren van een ventilatiesysteem kan een oplossing bieden, maar vaak ligt er een diepere oorzaak aan het vochtprobleem ten grondslag.

Voor advies en plaatsing van een geïntegreerd ventilatiesysteem kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf.

condensatievocht schimmel in huis

2. Schimmel door doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door poreuze gevel of barsten in het voeg- en/of metselwerk. Regenwater baant zich dan gemakkelijk een weg naar binnen. Een gevel die om deze redenen vocht naar binnen doorslaat, zal op den duur ook vochtproblemen aan de binnenmuren veroorzaken. Doorslaand vocht komt over het algemeen voor aan de regenzijde bij oudere huizen.

Door de gevel te impregneren, kan doorslaand vocht in de gevel tegen worden gegaan. Er wordt een waterdichte beschermingslaag op de gevel aangebracht zodat het vocht niet langer de kans krijgt binnen te dringen.

doorslaand vocht

3. Schimmel door optrekkend vocht

Optrekkend vocht is grondvocht en is eveneens een probleem dat veel en vooral bij oudere woningen voorkomt. In veel huizen die voor 1980 zijn gebouwd, ontbreekt een (goed functionerende) waterkering. Daardoor kan grond- of regenwater, vooral bij een hoge waterstand, via de fundering in de muren trekken. Na verloop van tijd raken de muren verzadigt en zal het vocht zich verder een weg naar boven banen. Daardoor krijgen de binnenmuren in het huis ook last van vocht. De muren kunnen dan plaatselijk erg nat worden.

Naast schimmels kan er ook salpeteruitslag ontstaan. Dit komt omdat grondwater allerlei bacteriën en zouten bevat, die in combinatie met de lucht en de bakstenen chemische reacties veroorzaken. Het resultaat is een droge witte uitslag die goed te zien is op bakstenen muren.

Gevolgen

Schimmels zijn schadelijk voor de conditie van je huis en voor je gezondheid. Ze horen niet in huis. De schimmelsporen veroorzaken een slecht binnenklimaat en kunnen tal van klachten veroorzaken, zoals allergieën, vermoeidheid, huiduitslag, verkoudheid, longproblemen, hoofdpijn (zelfs migraine), gewrichts- en zenuwpijn, hooikoorts gerelateerde klachten. Bij mensen met reuma, luchtwegproblemen of allergieën kunnen de klachten verergeren (meer pijn, stijfheid, hoesten, benauwdheid).

Optrekkend vocht

Oplossing: Schimmel in huis bestrijden

Schimmels in huis zijn schadelijk voor je gezondheid en moeten zo snel mogelijk worden bestreden.

Een eerste stap is te achterhalen waardoor het vochtprobleem wordt veroorzaakt. Je kunt dit zelf onderzoeken maar vaak is het verstandig een deskundige in te schakelen.

1. (Beter) ventileren!

Door slechte ventilatie ontstaat een vochtig binnenklimaat. Er ontstaat een warme en bedompte atmosfeer: een ideaal leefklimaat voor schimmels. Door goed te ventileren voorkom je vochtige ondergronden. Een constante toestroom van verse lucht is erg belangrijk. Dit kun je doen door het plaatsen van ventilatieroosters, mechanische ventilatie in keuken en/of badkamer of kiepraampjes.

Naast natuurlijke ventilatie kun je ook kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Zo’n systeem zorgt ervoor dat vochtige lucht tijdig wordt afgevoerd, waardoor de luchtkwaliteit in de hele woning verbetert. Een ventilatiesysteem met een warmteterugwinningssysteem is heel efficiënt en bijzonder energiezuinig. Daarmee bespaar je ook op je energierekening. Met name voor een kelderruimte is dit systeem ideaal.

Een andere optie is het installeren van het anti condensatie systeem. Door dit systeem worden beide kernfactoren van condensatie volledig automatisch aangepakt. De relatieve luchtvochtigheid in uw woning wordt op een juist pijl gebracht en de koude muren in uw woning worden boven verwarmd.

2. Doorslaand vocht bestrijden

Doorslaand vocht kan ook schimmels veroorzaken doordat regenwater via een verouderde gevel of poreuze bakstenen of metselwerk in de buitenmuren kan binnendringen. In de meeste gevallen is het impregneren van de gevel met een waterafstotend middel de beste oplossing. Vocht van buiten krijgt daarna geen kans meer de woning binnen te dringen.

Een andere optie is het laten aanbrengen van buitengevelisolatie. Ook kun je ervoor kiezen de gevel te voorzien van sierpleister. Daardoor wordt de gevel ook afgedicht en krijgt je huis meteen een nieuwe uitstraling.

Voordat je met renovatie van je gevel begint, is het belangrijk eerst de juiste diagnose te laten stellen door een specialist.

3. Opstijgend vocht bestrijden

Optrekkend vocht kan goed worden bestreden door de gevel met een speciale chemische vloeistof de muren te injecteren. Bij deze techniek worden gaten aan de onderzijde van de gevel geboord, net boven het grondoppervlak. In de gaten wordt een chemische, waterafstotende vloeistof gespoten waardoor een chemische reactie met de stenen ontstaat. De vloeistof zet uit en water kan niet langer de woning binnendringen.

Opstijgend vocht kan ook door onderkapping van de muren worden bestreden. Er wordt een waterkering op grondniveau aangebracht zodat grondwater niet langer in de woning kan opstijgen. Dit is een ingrijpende techniek doordat de woning in gedeeltes omhoog wordt geplaatst. Deze methode wordt daarom voornamelijk bij grote renovaties toegepast.

Schimmel en salpeteruitslag: het verschil

Het verschil tussen uitslag door schimmels en salpeter is niet voor iedereen gemakkelijk te onderscheiden. Hier een beschrijving van de kenmerken.

Schimmels zien eruit als bruine of zwarte vlekken op de grond, muren of het plafond en hebben een fijne, wolachtige structuur. Ze kunnen meerdere kleuren hebben. De meest voorkomende schimmelsoort in huis is de zwarte schimmel. De schimmels maken sporen aan die schadelijke stoffen, mycotoxinen, bevatten.

Salpeter wordt gevormd door vochtproblemen of het optrekken van vervuild grondwater. Daardoor vindt een rottingsproces plaats in de muren. De chemische en organische elementen in (vervuild) grondwater, waaronder ammoniak, gaan een reactie aan met de zouten van natrium, magnesium, kalium en calcium die zich in het metselwerk bevinden. Vervolgens zet dit zich af op muren en er ontstaat een witte verkleuring.

Omdat kaliumnitraat goed oplosbaar is in water, verspreidt het zich makkelijk door het metselwerk. En zo ontstaat de witte, harige uitslag op de muren. Het is in feite een zoutuitbloei dat lijkt op kristal.

In een vochtig binnenklimaat is niet alleen de kans op schimmels groot, ook Naast schimmels gedijen ook huisstofmijt en ander ongedierte goed in vochtig omstandigheden.

Reden genoeg om een vochtprobleem snel en gedegen aan te pakken.

Vraag hier offertes aan van verschillende erkende vochtbestrijdingsbedrijven