Optrekkend vocht

Optrekkend vocht in muren is een probleem dat het meest voorkomt in je huis. Het kan zowel op de binnenmuur als op de buitenmuur ontstaan. Vooral oudere huizen hebben te maken met dit probleem. De ernst van dit type vochtprobleem heeft te maken met de stand van het grondwater en van het gebruikte materiaal (de mate van poreusheid en de dikte).

Oorzaak

Dit probleem wordt veroorzaakt doordat er destijds vaak geen waterkering werd geplaatst op het grondniveau. Door het ontbreken van zo’n waterkering heeft grondvocht vrij spel en wordt het vocht door de muren opgenomen.

Gevolgen

Optrekkend vocht kan grote gevolgen hebben, zoals:

  • Aantasting van verf, behang of pleisterwerk (muurafwerking)
  • Schade aan de constructie
  • Het ontstaan van schimmels rondom ramen en plafond
  • Een muffe geur in huis.
  • Gezondheidsklachten zoals allergieën en luchtwegklachten

Probleemherkenning / Diagnose

Optrekkend vocht kan dus zowel op binnenmuren als op buitenmuren voorkomen. Er kunnen meerdere aanwijzingen zijn waaraan je optrekkend vocht kunt herkennen. Enkele belangrijke indicaties zijn vochtplekken op de muren, een muffe geur in huis en de vorming van schimmels

optrekkend vocht

Oplossingen en prijzen

Voor de bestrijding van optrekkend vocht bestaan drie mogelijke oplossingen.

De keuze daarbij is afhankelijk van de conditie van je woning en de ernst van het probleem

1. Muur injecteren tegen optrekkend vocht

Het injecteren van muren met een vochtwerend materiaal is de meest gebruikte en effectiefste methode voor het bestrijden van optrekkend vocht . Alhoewel de toepassing relatief eenvoudig is, vergt een effectieve uitvoering zeker grote precisie en vakkennis.

In de buitenmuren worden gaten geboord, net iets hoger dan het grondniveau, met een interval van 10 à 12 centimer. De gaten die nu zijn ontstaan, worden met een speciaal pistool onder hoge druk met een vochtwerende gel of vloeistof geïnjecteerd. Na het inspuiten van de vloeistof zal deze in het metselwerk uitzetten. Hierdoor krijgt optrekkend vocht niet langer kans de muren binnen te dringen. Na de behandeling moeten de muren uitdrogen, waarna de herstelwerkzaamheden aan de muren kunnen plaatsvinden.

Advies: Neem contact op met een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf. Het bespaar je veel tijd, het werk wordt vakkundig uitgevoerd en bovendien heb je garantie op het uitgevoerde werk.

Prijsindicatie: vanaf ongeveer € 100,00 per lopende meter.

optrekkend vocht

2. Carebrick vochtbestrijding

Carebrick heeft een vernieuwende vochtbestrijdingsmethode ontwikkeld die voornamelijk in Nederland en Engeland wordt toegepast. Het Carebrick vochtbestrijdingssysteem kan zowel op enkelsteens- als op spouwmuren worden toegepast.

Met deze methode worden elementen met een keramische koker in vochtige muren geplaatst.

De elementen in de koker bevatten twee openingen. Hierdoor ontstaat een luchtstroom in de aangetaste muur. Door de luchtstroom koelt de lucht af en er ontstaat een koudebrug. Het vocht in de muur wordt naar deze koudebrug gezogen en wordt vervolgens naar buiten afgevoerd.

Prijsindicatie: gemiddeld € 125,00 per lopende meter.

Carebrick

3. Muren onderkappen

Een tweede mogelijkheid om grondvocht aan te pakken is door de muren te onderkappen. Hierbij worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd. In de vrijgekomen ruimte wordt een kunststof vochtkering aangebracht zodat optrekkend vocht voorgoed verleden tijd is.

Muren onderkappen zorgt voor heel wat stof en schade. Bovendien moeten de muren ook opnieuw worden afgewerkt. Hierdoor wordt deze techniek voornamelijk toegepast bij grote renovaties.

Als je een professionele vochtbestrijder inschakelt voor het onderkappen van vochtige muren, reken dan op een gemiddelde prijs van circa € 150,00 per lopende meter.

optrekkend vocht

Vochtbestrijding: opties, prijsvergelijk en eventueel bijkomende kosten!

De bestrijding van optrekkend vocht biedt met bovengenoemde opties goede oplossingen. De genoemde prijzen per optie zijn echter richtprijzen omdat ieder probleem anders is en mogelijk een andere of intensievere aanpak vereist. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van grootte van het te behandelen oppervlak, de staat waarin de muren verkeren, de hardnekkigheid van het probleem, eventuele bijkomende behandelingen zoals het verwijderen van schimmels en overige herstelwerkzaamheden. Een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf kan een goede, op maat gesneden offerte maken om verrassingen achteraf te voorkomen.

 

optrekkend vocht

Gratis vochtinspectie

Wilt u weten wat de oorzaak is van optrekkend vocht in uw woning en hoe u er het beste vanaf kunt komen? Vul dan het onderstaande formulier in en maak gebruik van een GRATIS inspectie. Wij brengen de oorzaak van uw vochtprobleem in kaart en hebben een vakkundige oplossing voor u.

Aangeboden door Carebrick vochtbestrijding

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.