Buitenmuur waterdicht maken

Vochtige muren behoren tot de meest voorkomende vochtproblemen. Ze kunnen erg schadelijk zijn voor de bouwconstructie van je woning. Ook voor je gezondheid kan dit nadelige gevolgen opleveren.

Gevolgen

Vochtproblemen die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een poreuze buitenmuur leiden tot veel schade aan de bouwconstructie van je huis. Een poreuze buitenmuur wordt vaak veroorzaakt door barsten of scheuren in het voegwerk. Ook door gevelbegroeiing, zoals klimplanten, kunnen het voegwerk of de stenen beschadigd raken. Het regenwater kan in zo’n situatie gemakkelijk door de muren binnensijpelen. Vorstperiodes verergeren het probleem.

Doordat het vocht gemakkelijker naar de binnenmuren kan doordringen, zullen ook hier vochtproblemen ontstaan. Niet alleen levert dit vocht- en schimmelplekken op, het leidt ook tot gezondheidsproblemen voor de bewoners. Door de schimmels en vochtige lucht ontstaat een slecht leefklimaat. Aandoeningen als luchtweginfecties, hoofdpijn, branderige ogen, een geïrriteerde huid en concentratieproblemen zijn hier voorbeelden van. Maar vochtproblemen kunnen ook een verergering van astma en reuma veroorzaken.

Ten slotte veroorzaken vochtplekken ook vieze plekken op de binnen- en buitenmuren. Dat ziet er lelijk uit waardoor je huis een onverzorgde uitstraling heeft.

Oplossingen: hoe een buitenmuur waterdicht maken?

Het waterdicht maken van je buitenmuur is dus noodzakelijk om grote schade en gezondheidsklachten te voorkomen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het behandelen van vocht en het waterdicht maken van de buitenmuur. De meest toegepaste methodes voor de bestrijding van vochtige buitenmuren worden hieronder beschreven. Ook de daaraan verbonden kosten staan daarbij vermeld.

1. Herstellen voegwerk

Het renoveren van het voegwerk van de buitenmuur zal je woning beschermen tegen insijpelend regenwater en overige weersinvloeden. Een gevel waarvan het voegwerk vakkundig is hersteld ziet er weer als nieuw uit. Doordat die nu waterdicht is, heb je er weinig omkijken meer naar. Op een later moment kun je er eventueel voor kiezen de gevel te laten impregneren. dan blijft hij mooi en is hij helemaal goed beschermd tegen doorslaand vocht.

gevel impregneren

De gevel impregneren is een klus die snel kan gebeuren en er komt ook geen breekwerk aan te pas. Op die manier blijft de oorspronkelijke uitstraling van de gevel behouden, maar tegelijk bescherm je de buitenmuur tegen vocht.

Prijs: de gevel hydrofoberen kost gemiddeld tussen 10 en 15 euro per m².

2. Gevel impregneren of hydrofoberen 

Impregneren of hydrofoberen is een andere mogelijkheid om de buitenmuur waterdicht te maken. Een vochtige buitenmuur kan veroorzaakt worden doordat de bakstenen poreus zijn en vocht doorlaten. Bij deze methode wordt een impregneermiddel op de gevel aangebracht. De impregneervloeistof dringt diep in het steenwerk door. Hierdoor ontstaat een beschermende laag op de buitenmuur waardoor vocht van buiten niet langer de kans heeft om binnen te dringen. Dit is een duurzame oplossing en heeft een positieve invloed op de levensduur van de woning.

Na impregnatie wordt de buitenmuur beschermd tegen water, vocht en vuil. Ook zal de vorming van algen en mossen aanzienlijk minder zijn.

Het impregneren van een gevel kan relatief snel worden gerealiseerd. Dit is mogelijk omdat er geen breekwerk nodig is. De oorspronkelijke uitstraling van de gevel blijft daardoor behouden, maar tegelijk wordt de buitenmuur tegen vocht beschermd. Een geïmpregneerde gevel levert ook een positieve bijdrage aan de waarde van je woning.

Producten: Capillaire en niet-capillaire impregneerproducten

Er zijn verschillende impregneerproducten op de markt verkrijgbaar. Er wordt vooral een onderscheid gemaakt tussen capillaire en niet-capillaire producten.

Capillaire middelen hebben een ademende eigenschap die ervoor zorgt dat de muur niet volledig af wordt afgesloten.

Niet-capillaire middelen sluiten de buitenmuur wel volledig af. Na gebruik van deze toepassing is een goede ventilatie van de spouw noodzakelijk, zodat vocht dat achter de gevelstenen achterblijft toch kan opdrogen.

Prijs: Hydrofoberen van de gevel kost gemiddeld tussen € 10,00 en € 15,00 per m².

Dit is afhankelijk van het oppervlak, het gebruikte product en de moeilijkheidsgraad.

3. Waterdichte gevelbekleding

Als de conditie van de gevel dermate slecht is en renovatie noodzakelijk, is het mogelijk de gevel te voorzien van een nieuwe gevelbekleding. Bij deze toepassing wordt de gevel met een nieuwe, waterdichte bekleding bedekt.

Deze optie om een vochtige en slechte buitenmuur te behandelen, is arbeidsintensiever. Er hangt dus ook een hoger prijskaartje aan. Veel gebruikte materialen voor een nieuwe gevelbekleding zijn steenstrips, hout, crepi of kalei.

Als je besluit je gevel opnieuw te (laten) bekleden, is het verstandig om tegelijkertijd te investeren in isolatie. Daardoor wordt warmteverlies beperkt en zijn extra kosten – door de isolatie achteraf uit te voeren – overbodig. Door gevelbekleding ziet de woning er als nieuw uit en bovendien resulteert het in een meerwaarde van je woning.

Door de combinatie van gevelbekleding en isolatie creëer je een duurzaam, milieuvriendelijk, vorstbestendig en energiezuinige woning.

Prijs: De investering voor het (laten) plaatsen van gevelbekleding is met name afhankelijk van het aantal m² en het type materiaal. Daarnaast spelen de moeilijkheidsgraad en eventuele kosten voor isolatie ook een rol.

Enkele richtprijzen voor diverse materialen:

Crepi gevelbekleding ca. € 80,00 à € 120,00 per m² (incl. isolatie).

Kaleien van de gevel vanaf ca. € 35,00 per m² (inclusief waterdicht maken van de gevel).

Bij andere materialen, zoals hout en steenstrips, kan de prijs oplopen tot meer dan € 100,00 per m².

doorslaand vocht

4. Buitenmuur waterdicht maken met vochtwerende verf

Het toepassen van vochtwerende verf op buitenmuren kan zeker effectief zijn. Doorslaand vocht bijvoorbeeld, kan daardoor worden tegengegaan. Een bijkomend voordeel is dat door de verflaag een extra beschermende laag op je gevel wordt aangebracht.

Met vochtwerende verf worden niet alleen de vochtproblemen in de buitenmuur aangepakt, de gevel zelf ziet er na behandeling weer fris en als nieuw uit.

De vochtwerende verf wordt over het algemeen in twee lagen aangebracht. Voor een goede hechting en een langere levensduur is het belangrijk de ondergrond eerst te (laten) reinigen. Prijs: De gemiddelde prijs voor buitenschilderwerk ligt tussen € 25,00 en € 40,00 per m².
Als er vochtwerende verf wordt gebruikt kan de prijs nog iets hoger liggen.

Vergunning is soms nodig

Voorschriften ten aanzien van het aanbrengen van wijzigingen aan je woning kunnen per gemeente verschillen. Het kan dus mogelijk zijn dat er een vergunning benodigd is voor het plaatsen van een nieuwe gevelbekleding.

Daarnaast kan het buitenschilderwerk in bepaalde gevallen aan voorschriften zijn gebonden. Denk bijvoorbeeld aan de eisen van de welstand of aan een woning met een monumentenstatus. Het is daarom verstandig eerst navraag bij de gemeente te doen voordat je het schilderwerk of de gevelbekleding laat uitvoeren.