Vochtproblemen

Vocht in een woning kan door verschillende oorzaken ontstaan. Ieder vochtprobleem vereist dan ook een specifieke aanpak. Een vochtprobleem is niet altijd toe te schrijven aan fouten in de bouwconstructie. Interne factoren, zoals ouderdom, een gebrek aan ventilatie of schade kunnen vocht in de woning veroorzaken.

Hieronder een opsomming van de meest voorkomende vochtproblemen, oorzaken en gevolgen, oplossingen en een prijsindicatie:

1. Optrekkend vocht

optrekkend vocht

Bij optrekkend grondvocht ontstaan vochtplekken ter hoogte van het grondniveau. Dit kan ontstaan door een verouderde fundering die het grondwater opneemt. Vaak is in oude huizen geen vochtkering aangebracht waardoor het vocht zich een weg kan banen in fundering en muren. Optrekkend vocht kan op drie manieren worden behandeld:

Muren injecteren

Bij bestaande huizen waar vochtproblemen door optrekkend vocht zijn ontstaan is het injecteren van muren met een vochtwerend materiaal de meest gebruikte en effectiefste methode.

Prijsindicatie voor het injecteren van muren: vanaf € 100,00 per lopende meter.

Muren onderkappen en nieuwe vochtkering plaatsen

Het onderkappen van muren is een ingrijpende aanpak. Bij deze methode worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd. In de vrijgekomen ruimte wordt een kunststof vochtkering aangebracht zodat optrekkend vocht voorgoed verleden tijd is.Prijsindicatie: tussen € 100,00 en € 150,00 per lopende meter.

Carebrick vochtbestrijding

Carebrick heeft een vernieuwende vochtbestrijdingsmethode ontwikkeld die voornamelijk in Nederland wordt toegepast. Het Carebrick vochtbestrijdingsysteem kan zowel op enkelsteens- als op spouwmuren worden toegepast.

Met deze methode worden elementen met een keramische koker in vochtige muren geplaatst.

De elementen in de koker bevatten twee openingen.Hierdoor ontstaat een luchtstroom in de aangetaste muur. Door de luchtstroom koelt de lucht af en er ontstaat een koudebrug. Het vocht in de muur wordt naar deze koudebrug gezogen en wordt vervolgens naar buiten afgevoerd.

Prijsindicatie: gemiddeld € 115,00 per lopende meter.

2. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is goed te herkennen aan duidelijk zichtbare vochtplekken op de buitenmuren en/of binnenmuren. Doorslaand vocht doet zich voornamelijk voor bij oudere gebouwen. Door de jaren heen kan de gevelbekleding (bakstenen of bepleistering) poreus zijn geworden waardoor het vocht gemakkelijk kan binnendringen. Dit vochtprobleem kan op twee verschillende manieren worden opgelost:

Muren impregneren

Doorslaand vochtkan in de meeste gevallen snel en effectief worden opgelost . Bij deze optie worden de muren geimpregneerd met een onzichtbare coating. Deze coating voorkomt dat vocht zich een weg in de gevel kan banen.

Prijsindicatie: meestal tussen € 10,00 en € 15,00 per m².

Nieuwe gevelbekleding

Een andere optie is om een nieuwe gevelbekleding te plaatsen aan een gevel die in een slechte staat verkeert.

Tip: Met een energiezuinige woning bespaart u jaarlijks op veel kosten. Als je een nieuwe gevelbekleding laat plaatsen, kan dit gemakkelijk worden gecombineerd met het (laten) aanbrengen van isolatie. Ook hierbij bespaart u kosten.

3. Condensatie vocht

Condensatie vocht

Condensatievocht is een ander voorbeeld van vochtproblemen in huis.

Door condensatievocht ontstaan vaak vochtplekken of schimmels in de keuken, badkamer of slaapkamer. Tijdens het koken, douchen of baden ontstaat een grote hoeveelheid waterdamp.

Waterdamp die niet correct afgevoerd kan worden, zal zich op de muren afzetten. De gevolgen daarvan kunnen vérstrekkend zijn. In veel gevallen kan condensatievocht gemakkelijk worden afgevoerd. Door het regelmatig luchten van de woning verdwijnt de waterdamp en hebben schimmels en vochtplekken geen kans. Sommige woningen zijn echter goed geïsoleerd waardoor verluchten niet altijd mogelijk is. In dat geval is het van groot belang een ventilatiesysteem te plaatsen.

Het Anti Condensatie Systeem is voor condensatie problemen in uw woning een mooie oplossing. Beide kern factoren van condensatie worden door dit systeem namelijk effectief aangepakt. De relatieve luchtvochtigheid wordt op een juist pijl gebracht en de koude muren in uw woning worden verwarmd.

4. Lekken in leidingen en afvoerbuizen

lekkage

In je huis kunnen ook vochtige plekken ontstaan die niet door bovenstaande oorzaken te verklaren zijn.Het is dan mogelijk dat er een lek zit in één van de leidingen of afvoerbuizen.

Lekken in leidingen of afvoerbuizen zijn lastig te vinden. Vaak speelt het probleem al geruime tijd voordat zichtbare vochtplekken ontstaan. Het kan soms maanden tot jaren duren voordat de problemen zich openbaren. De schade kan daardoor aanzienlijk zijn.

Voor het opsporen van een lek kun je vaak beter een expert inschakelen. Met de juiste apparatuur, een speciale vochtmeter, wordt een lekdetectie uitgevoerd en het probleem opgespoord.

Prijsindicatie voor een grondige lekdetectie: gemiddeld tussen € 300,00 en € 400,00.

5. Bouwvocht

Tijdens de bouw van een nieuwbouwhuis komt de woning in aanraking met heel veel vocht. Dit kan wel 3.000 tot 4.000 liter zijn! Dit vocht komt voort uit regen en vocht tijdens de bouw maar ook door materialen zoals beton. Nadat de bouw gereed is, zit er nog veel vocht in wanden, plafonds en vloeren. Het volledig uitdrogen van een nieuwbouwhuis kan wel een jaar duren. Dit dient stapgewijs te gebeuren want een te snelle uitdroging veroorzaakt krimpscheuren in muren en schade aan de constructie. Het uitdrogen heeft tijd nodig en vergt geduld. Als eer te snel wordt gestart met de afwerking ontstaan er problemen: verf kan afbladderen, er ontstaat schimmel in vochtige ruimtes en in het stucwerk, gele vlekken op het behang of vloeren die kromtrekken en loslaten. Het verdient aanbeveling om het huis geleidelijk te laten drogen en ook goed te ventileren. Bij een goede luchtventilatie drogen muren het snelst.

Ook kun je een ontvochtiger gebruiken om bouwvocht aan te pakken.

Het belang van een goede diagnose

Om een vochtprobleem in je woning effectief en structureel op te lossen, is het dus erg belangrijk te weten wat de precieze oorzaak daarvan is. Laat daarom de juiste diagnose stellen. Want een onjuiste diagnose brengt heel veel onnodige kosten met zich mee. Bovendien wordt het vochtprobleem daardoor niet opgelost.

Vraag hier offertes aan bij vochtbestrijders

Advies

Om er zeker van te zijn wat de oorzaak van het vochtprobleem is, raden we je om advies in te winnen bij verschillende vochtbestrijdingsbedrijven. Dit stelt je een staat een goede afweging te maken van de juiste oplossing, de vakkennis van de professional en het kostenplaatje