Waterkering muur: Doeltreffend tegen optrekkend vocht

Optrekkend vocht is grondvocht dat zich een weg via muren naar boven baant, is een probleem dat het meest voorkomt in je huis. Het kan zowel op de binnenmuur als op de buitenmuur ontstaan. Vooral oudere huizen worden vaak met dit probleem geconfronteerd. De ernst en hardnekkigheid van dit type vochtprobleem heeft te maken met de stand van het grondwater en van het gebruikte materiaal (de mate van poreusheid en de dikte).

Oorzaak

Dit probleem wordt veroorzaakt doordat er tot de jaren 80 van de vorige eeuw vaak geen waterkering op het grondniveau werd geplaatst. Inzichten zijn daarna gelukkig gewijzigd.

Gevolgen

Door het ontbreken van een waterkering heeft grondvocht vrij spel en wordt het vocht door de muren opgenomen.

Opstijgend vocht is grondvocht dat schade veroorzaakt aan de onderkant van de muur. Het vocht veroorzaakt vochtplekken en schimmels. Door de vochtige ondergrond van de binnenmuren zal behang afbladderen en pleisterwerk laat los. Ook veroorzaakt het vocht een muffe geur in huis. Vocht is een voedingsbodem voor het ontstaan van allergieën. Het veroorzaakt een slechte leefomgeving.

optrekkend vocht

Waterkering: wat is het?

Een waterkering is een barrière die ervoor zorgt dat grond- en regenwater via de buitenmuur van de woning wordt tegengehouden. Een waterkering wordt waterpas op de eerste rij stenen van de buitenmuur geplaatst, gelijk met de vloerpas.

Deze waterkerende laag is een constructie die vaak is gemaakt van kunststof of roofing. Veel gebruikte materialen hiervoor zijn roestvrije metalen golfplaten, halfstijve vochtschermen, hydraulische mortel of DPC-folie.

Wanneer is een waterkering noodzakelijk?

Het laten plaatsen van een waterkering is noodzakelijk als je last hebt van een van de hieronder genoemde problemen:

  • Optrekkend vocht dat via de buitenmuur of de kelder naar binnen sijpelt.
  • Een woning die voor 1980 is gebouwd.
  • Eenwoning die een slechte constructie heeft en waar mogelijk geen waterkering in de muur aanwezig is.
  • Een oude muur die door aantasting van de buitenelementen poreus is geworden. Vervanging is dan noodzakelijk.

Oplossing: Waterkering plaatsen

Om opstijgend vocht geen kans meer te geven de woning binnen te dringen, is het laten plaatsen van een waterkering in de muur dé oplossing voor een definitieve bestrijding van dit probleem.

Het laten aanbrengen van een waterkering is een ingrijpende operatie die de nodige tijd in beslag neemt. Desondanks biedt het je wel de garantie dat je huis 100% vochtvrij is.

Mogelijkheden

Afhankelijk van de conditie van je woning en de ernst van het probleem zijn de volgende opties mogelijk:

1. Muur injecteren tegen optrekkend vocht

Het injecteren van muren met een vochtwerend materiaal is de meest gebruikte en effectiefste methode voor het bestrijden van optrekkend vocht . Aloewel de toepassing relatief eenvoudig is, vergt een effectieve uitvoering zeker grote precisie en vakkennis.

In de buitenmuren worden gaten geboord, net iets hoger dan het grondniveau, met een interval van 10 à 12 centimer. De gaten die nu zijn ontstaan, worden met een speciaal pistool onder hoge druk met een vochtwerende gel of vloeistof geïnjecteerd. Na het inspuiten van de vloeistof zal deze in het metselwerk uitzetten. Hierdoor krijgt optrekkend vocht niet langer kans de muren binnen te dringen. Na de behandeling moeten de muren uitdrogen, waarna de herstelwerkzaamheden aan de muren kunnen plaatsvinden.

Prijsindicatie: vanaf ongeveer € 100,00 per lopende meter.

2. Muren onderkappen

Een tweede mogelijkheid om grondvocht aan te pakken is door de muren te onderkappen. Hierbij worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd. In de vrijgekomen ruimte wordt een kunststof vochtkering aangebracht zodat optrekkend vocht voorgoed verleden tijd is.

Muren onderkappen zorgt voor heel wat stof en schade. Het is een ingrijpende klus. Bovendien moeten de muren ook opnieuw afgewerkt worden. Hierdoor wordt deze techniek voornamelijk toegepast bij grote renovaties.

Schakel voor deze optie altijd een professionele vochtbestrijder in.

Prijsindicatie: gemiddeld tussen € 100,00 à € 150,00 per lopende meter.

3. Carebrick vochtbestrijding

Carebrick heeft een vernieuwende vochtbestrijdingsmethode ontwikkeld die voornamelijk in Nederland wordt toegepast. Het Carebrick vochtbestrijdingsysteem kan zowel op enkelsteens- als op spouwmuren worden toegepast.

Met deze methode worden elementen met een keramische koker in vochtige muren geplaatst.

De elementen in koker bevatten twee openingen.Hierdoor ontstaat een luchtstroom in de aangetaste muur. Door de luchtstroom koelt de lucht af en er ontstaat een koudebrug. Het vocht in de muur wordt naar deze koudebrug gezogen en wordt vervolgens naar buiten afgevoerd.

Prijsindicatie: gemiddeld € 115,00 per lopende meter.

4. Vochtscherm plaatsen

Bij het plaatsen van een vochtscherm worden de muren op twee centimeter boven de vloerpas ingezaagd. De waterkering wordt tezamen met nieuw cement in de snede geplaatst. Er wordt steeds in delen van maximaal één meter gewerkt zodat de stabiliteit van de woning niet in gevaar wordt gebracht. Om de waterdichtheid te kunnen garanderen, moeten de vochtschermen elkaar overlappen.

Prijsindicatie: gemiddeld tussen € 75,00 en € 150,00 per strekkende meter
(afhankelijk van de dikte van de muren).

TIP: Het plaatsen van een waterkering onder de muur is specialistenwerk. Schakel daarom altijd een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf in.

TIP: Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven zodat u een goed inzicht krijgt de oplossing die voor jou het beste is en ook van de investering die het aanbrengen van een waterkering met zich meebrengt.