Huiszwam

De huiszwam is een gevaarlijke en ernstige schimmel en richt in korte tijd enorme schade aan. Daarnaast is de huiszwam enorm schadelijk voor je gezondheid.

Huizen die kampen met een vochtprobleem, vormen een ideale leefomgeving voor de huiszwam. Eenmaal binnen kan de huiszwam overal in een woning voorkomen, zowel in de kruipruimte als in een kapconstructie. Maar ook door een lekkage op een verdieping kan huiszwam ook daar ontstaan. Behandelen van (funderings)metselwerk, bodem van een kruipruimte en het nog gezonde hout is noodzakelijk. Als een huiszwam eenmaal in je huis zit, kan het zich snel door het hele huis verspreiden, ook naar naastgelegen woningen. Een snelle actie is dus noodzakelijk!

Huiszwam: hoe ontstaat hij en hoe herken je hem

De huiszwam, ook bekend als serpula lacrymans, voelt zich goed thuis in vochtige, warme omgevingen. De huiszwam is helaas pas te herkennen als de vruchtlichamen helemaal zijn volgroeid. Ze hebben een rond of ellipsvormig vruchtlichaam met een bruinrode kleur met dikke bruine plakken en de randen zijn dik en wit. Aan elk vruchtlichaam hangen roodbruine schimmeldraadjes die bijna onzichtbaar zijn. Dit zijn de wortels van het vruchtlichaam.

Als leek kun je de sporen en beginnende schimmeldraadjes nauwelijks met het blote oog zien.

In ideale omgevingen kan een huiszwam wel tot 10 cm per week groeien en verspreidt zich via miljarden sporen.

Een huiszwam nestelt zich graag op hout en voedt zich daarmee. In eerste instantie heeft het vochtig hout nodig om te groeien, maar ook droog hout kan worden besmet. De eigenschap van hout is dat het voor het grootste deel uit cellulose bestaat. Houtaantastende zwammen zoals de huiszwam zetten cellulose om in water en kooldioxide. Dit zorgt ervoor dat houtstructuren week worden.

Niet alleen hout is een voedingsbodem voor de huiszwam, ook stenen en metselwerk kunnen worden aangetast. Een huiszwam kan zich zelfs door muren heen verplaatsen.

Oorzaak

Vooral ruimtes die warm, vochtig en donker zijn en slecht worden geventileerd, zijn favoriet. Hoe hoger de luchtvochtigheid (meer dan 70%), hoe groter de kans op huiszwam.

Het vocht in deze ruimtes wordt vaak veroorzaakt door optrekkend vocht of een lekkage.

Gevolgen

Huiszwammen kunnen kwalijke gevolgen hebben voor de structuur van een woning en voor de gezondheid van de bewoners van de aangetaste woning.

Woning

De huiszwam kan ernstige schade aan de structuur van gebouwen veroorzaken. Doordat huiszwam vocht en cellulose uit het hout onttrekt, ontstaat er bruinrot. Het hout verkleurt naar bruin of zelfs zwart. Door het wegrotten van het aangetaste hout kan je woning erg onstabiel worden. Denk daarbij aan krimpscheuren in houten vloeren, funderingen, trappen, deuren, plafonds, steunbalken. Uiteindelijk kan het hout zelfs verpulveren.

Omdat huiszwam zich in eerste instantie aan de achterkant van houtconstructies verstopt, heb je vaak pas te laat in de gaten dat je huiszwam in je woning hebt. Het kan zelfs zo zijn dat je het pas ontdekt nadat je door een vloer bent gezakt.

Bouwconstructie

Omdat huiszwam zich door de muren kan verplaatsen, kan dit ernstige gevaren opleveren voor de bouwconstructie van je woning. De schimmel kan namelijk ook pleister- en metselwerk aantasten. Als het probleem heel groot is, kan het aangetaste huis zelfs onbewoonbaar worden verklaard.

Huiszwam kan ernstige financiële gevolgen hebben! Reden temeer om huiszwam zo snel mogelijk te herkennen én te bestrijden.

huiszwam

Gezondheidsrisico’s

Huiszwammen kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

Door de vieze, muffe lucht in huis verspreiden de sporen zich snel. Longproblemen zoals astma, luchtweginfecties en allergische reacties (ontstekingen aan longblaasjes) kunnen ontstaan en bij mensen die deze problemen al hebben, worden door huiszwam verergerd.

Huiszwam bestrijden

Huiszwam is een plaag die zo snel mogelijk moet worden aangepakt. De risico’s voor je gezondheid en de constructie van je huis zijn belangrijk genoeg. Vermijd in ieder geval warme temperaturen. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de zwam zich ontwikkelt.

Bij dit probleem is het belangrijk om een deskundige in te schakelen. Vanwege de complexheid van het probleem en de moeilijkheid om dit zelf goed te bestrijden, wordt dit niet aangeraden.

Met het zelf verwijderen van het vruchtlichaam is het probleem namelijk niet opgelost. Ook de sporen en schimmeldraden moeten vernietigd worden. Door zelf te gaan bestrijden, loop je het risico dat de sporen zich nog verder verspreiden omdat ze bijna onzichtbaar zijn. Sporen en schimmeldraden kunnen via de kleding ook op meubels terechtkomen, waardoor het mogelijk is dat de schimmel ook daar zijn schadelijke werk uitvoert. Bovendien remmen deze bestrijdingsmiddelen vaak alleen de groei maar wordt het echte probleem niet aangepakt.

Professionele hulp

Voor een adequate bestrijding van huiszwam is het belangrijk eerst de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Schakel daarvoor een deskundige in zodat het vochtprobleem effectief kan worden opgelost.

Voor de bestrijding van de huiszwam zelf moet een ongediertedeskundige worden ingeschakeld.

Werkwijze

Alle aangetaste ruimtes moeten geïsoleerd worden. De werkzaamheden zijn afhankelijk van de ernst van het probleem en waar het zich voordoet.

Het aangetaste hout en metselwerk worden verwijderd, met daarbij een veilige zone rondom het aangetaste materiaal. Zodoende is de kans het grootst dat alle zwammen, sporen en schimmeldraden weg zijn. Daarna wordt een zwamdodend middel op de betreffende plaatsen aangebracht. Het aangetaste materiaal wordt verbrand om verdere verspreiding te voorkomen.

Tot slot moeten alle verwijderde materialen, zoals hout en metselwerk, vernieuwd moeten worden.

Vraag hier offertes aan van verschillende erkende vochtbestrijdingsbedrijven