Vochtplekken in huis bestrijden

Vochtplekken kunnen door veel verschillende oorzaken ontstaan. De plaats van de vochtplek kan wijzen op een specifiek vochtprobleem.

Diagnose

Omdat ieder vochtprobleem anders is, is het voor het oplossen van vochtproblemen van doorslaggevend belang de oorzaak en de locatie te achterhalen. Zodra dit duidelijk is, kan de juiste bestrijding plaatsvinden. Onnodige kosten worden daardoor vermeden. Ieder specifiek vochtprobleem vereist een eigen aanpak. De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van de de ernst van het probleem en de grootte van het oppervlak.

Vochtproblemen een overzicht en oplossingen

Hieronder een overzicht van diverse vochtproblematieken, de meest gebruikte bestrijdingsmethodes en de bijbehorende kosten. Let wel dat dit een indicatie is omdat ieder vochtprobleem verschillend is.

1. Vochtplekken op de muur (op grond niveau)

Vochtplekken op het grondniveau van de muur (langs de binnen- of buitenzijde) worden voornamelijk veroorzaakt door optrekkend vocht.

Optrekkend vocht kan zowel op binnenmuren als op buitenmuren voorkomen. Er kunnen meerdere aanwijzingen zijn waaraan je optrekkend vocht kunt herkennen. Enkele belangrijke indicaties zijn vochtplekken op de muren, een muffe geur in huis en de vorming van schimmels.

Bij dit vochtprobleem kan het grondvocht zomaar in de muur trekken. Dit wordt veroorzaakt door het ontbreken of het slecht werken van een waterkering. Daardoor heeft grondvocht vrij spel en wordt het vocht door de muren opgenomen. Vooral bij oudere huizen die voor 1975 zijn gebouwd komt dit vochtprobleem vaak voor.

Er zijn drie meest gangbare methodes om optrekkend vocht te bestrijden. De keuze daarbij is afhankelijk van de conditie van je woning en de ernst van het probleem.

Muren injecteren

Het injecteren van muren met een vochtwerend materiaal is de meest gebruikte en effectiefste methode voor het bestrijden van optrekkend vocht . Alhoewel de toepassing relatief eenvoudig is, vergt een effectieve uitvoering zeker grote precisie en vakkennis.

In de buitenmuren worden gaten geboord, net iets hoger dan het grondniveau, met een interval van 10 à 12 centimeter. De gaten die nu zijn ontstaan, worden met een speciaal pistool onder hoge druk met een vochtwerende gel of vloeistof geïnjecteerd. Na het inspuiten van de vloeistof zal deze in het metselwerk uitzetten. Hierdoor krijgt optrekkend vocht niet langer kans de muren binnen te dringen. Na de behandeling moeten de muren uitdrogen, waarna de herstelwerkzaamheden aan de muren kunnen plaatsvinden.

Advies: Neem contact op met een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf. Het bespaart u veel tijd, het werk wordt vakkundig uitgevoerd en bovendien heeft u garantie op het uitgevoerde werk.

Prijsindicatie: vanaf ongeveer € 100,00 per lopende meter.

Muren onderkappen

Een tweede mogelijkheid om grondvocht aan te pakken is door de muren te onderkappen. Hierbij worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd. In de vrijgekomen ruimte wordt een kunststof vochtkering aangebracht zodat optrekkend vocht voorgoed verleden tijd is.

Muren onderkappen zorgt voor heel wat stof en schade. Bovendien moeten de muren ook opnieuw afgewerkt worden. Hierdoor wordt deze techniek voornamelijk toegepast bij grote renovaties.

Als u een professionele vochtbestrijder inschakelt voor het onderkappen van vochtige muren, reken dan op een gemiddelde prijs van € 100,00 à € 150,00 per lopende meter.

Optrekkend vocht

Carebrick vochtbestrijding

Bij deze techniek worden er elementen met een keramische koker in de vochtige muren geplaatst. De elementen in koker bevatten twee openingen. Via deze openingen ontstaat een luchtstroom in de aangetaste muur. Door de luchtstroom koelt de lucht af en er ontstaat een koudebrug. Het vocht in de muur wordt naar deze koudebrug gezogen en wordt vervolgens naar buiten afgevoerd.

Prijs: vanaf ongeveer € 125 per lopende meter.

Lees hier meer over Carebrick vochtbestrijding

2. Vochtplekken op de muur (niet op grond niveau) 

Vochtplekken op hogere plekken op de muur die zich niet op het grondniveau bevinden, kunnen worden veroorzaakt door doorslaand vocht dat de binnenmuur heeft bereikt. Doorslaand vocht wordt ook wel regendoorslag genoemd. Het is een veelvuldig voorkomend fenomeen dat vooral voorkomt bij poreuze muren of beschadigde stenen of voegen in de buitenmuur. Ook spleten in kozijnen of het ontbreken van lekdorpels bij ramen of deuren kunnen de oorzaak zijn van dit probleem. Vooral aan de regenzijde van een woning heeft doorslaand vocht de meeste kans om de woning binnen te dringen. Het vocht verspreidt zich naar de binnenmuren waardoor allerlei soorten schade ontstaat. Ook kelders die onder het maaiveld liggen, ondervinden veelal last van de gevolgen van doorslaand vocht. Maar ook veranderingen van de bodemgesteldheid (verzakking en een andere grondwaterstand) kunnen dit probleem veroorzaken.

Heeft u last van vochtplekken op de muur langs de binnenzijde van de woning? Het kan dan gaan om doorslaand vocht dat reeds de binnenzijde van de muur heeft bereikt of om condensatievocht. Voor dit laatste vochtprobleem zijn volgende oplossingen mogelijk:

Muren impregneren

Deze techniek zorgt ervoor dat de buitenmuur van een beschermlaag wordt voorzien. Doorslaand vocht heeft zo geen kans meer binnen te dringen. Bijkomend voordeel is dat vuil veel minder kans heeft zich aan de buitenmuur te hechten en er daardoor ook schoon uitziet.

Voorwaarde is wel dat de buitenmuur voor de behandeling eerst wordt gereinigd zodat het effect optimaal is.

Prijs: € 8 à €12 per m2 (excl. reiniging en eventuele herstellingen)

Lees hier meer over het impregneren van muren.

Vochtwerende verf

Doorslaand vocht kan ook bestreden worden door het aanbrengen van vochtwerende verf. Dit is een speciale verfsoort die een effectieve oplossing is voor problemen met doorslaand vocht. Door deze toepassing wordt de buitengevel goed beschermd.

Je kunt er ook voor kiezen deze toepassing preventief in te zetten om mogelijke problemen in de toekomst te vermijden. Bijkomend voordeel is dat een geverfde muur een frisse uitstraling biedt. Doordat er meerdere verfkleuren in de handel zijn, kun je kiezen voor een andere kleur dan de bestaande.

Ook bij deze toepassing is het uitermate belangrijk dat de buitenmuur eerst wordt gereinigd alvorens de toepassing uit te voeren.

Prijs: € 20 à € 40 per m2

Lees hier meer over vochtwerende verf

Nieuwe gevelbekleding

Een derde optie is het aanbrengen van een nieuwe, waterdichte gevelbekleding. Je kunt voor deze toepassing kiezen als je vaak last hebt van doorslaand vocht en als de buitengevel er niet meer mooi uitziet.

Deze oplossing is vanzelfsprekend duurder dan de hierboven genoemde oplossingen en is afhankelijk van het budget en de keuze van het materiaal. Er zijn heel veel soorten gevelbekledingen verkrijgbaar, zoals crepi, steenstrips of hout.

Een groot voordeel bij gevelvernieuwing is dat gelijktijdige isolatie van de muren en/of de maat van de raamopeningen naar wens aan te passen. Twee aanpassingen kunnen tegelijkertijd worden aangepakt waardoor de renovatie in verhouding voordeliger is. Het huis zal daardoor een frisse en vernieuwde uitstraling krijgen.

Prijs: vanaf € 40 per m2 (excl. isolatie). Let op: De uiteindelijke prijs hangt sterk af van het gekozen materiaal.

Andere vochtplekken op de binnenmuur (waterlekkage)

Een andere mogelijke oorzaak van vochtplekken op de binnenmuur is condensatievocht.

Condensatievocht is eigenlijk een bijzondere vorm van waterlekkage. Het kan een andere oorzaak zijn van vochtpekken op de binnenmuur.

Condensatie is vocht dat warmer is dan het koudere oppervlak dat deze warmere lucht bereikt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan koude muren, ramen en spiegels. De onzichtbare lucht in huis wordt daardoor zichtbaar in de vorm van druppels en zet zich vast op de koudere oppervlakken. Condensatievocht dat te weinig kans krijgt de woning te verlaten, zal leiden tot vochtproblemen. Voldoende ventilatie is daarom belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Hieronder een aantal mogelijke oplossingen voor dit type vochtprobleem.

Voor dit type vochtprobleem zijn volgende oplossingen mogelijk:

Gevel schilderen met vochtwerende verf

Door het aanbrengen van een laag vochtwerende verf op je buitenmuur hebben vochtplekken die door doorslaand vocht worden veroorzaakt, niet langer kans. Een bijkomend voordeel is dat je huis een schone en nieuwe uitstraling krijgt.

Prijs: tussen € 15 – € 40 per m2.

doorslaand vocht

Muren impregneren

Het impregneren van muren (hydrofoberen) is een techniek waarbij de gevel waterdicht wordt gemaakt door middel van het aanbrengen van een transparant product. Een bijkomend voordeel is dat mosvorming veel minder kans krijgt.

Prijs: tussen € 8 – € 12 per m2.

4. Beter ventileren

Condensatievocht binnenshuis moet de woning kunnen verlaten. Onvoldoende ventilatie veroorzaakt vocht- en schimmelplekken op de muren doordat de condens zich vastzet op koude oppervlakken (ramen en muren), zogenoemde koudebruggen. Goede ventilatie van deze ruimtes is erg belangrijk om condensatie zoveel mogelijk te voorkomen en zo snel mogelijk af te laten voeren. Vocht- en schimmelplekken krijgen daardoor geen kans.

vochtplek plafon

5. Natuurlijke ventilatie

De meest eenvoudige oplossing om condensatievocht tegen te gaan is door voldoende frisse lucht te laten ventileren. Zet ramen en/of deuren open. Daardoor zal de luchtvochtigheid dalen en de muren weer uitdrogen. Schimmels hebben geen kans bij droge muren en kunnen daardoor definitief worden verwijderd.

Ventilatie systeem

In sommige situaties kan het onvoldoende mogelijk zijn om op een natuurlijke manier te ventileren. Dan kan er gekozen worden voor een ventilatiesysteem. Een ander argument om voor een ventilatiesysteem te kiezen is om je woning systematisch en doorlopend van schone lucht te kunnen voorzien. Afhankelijk van het type ventilatiesyteem dat je kiest, kun je de lucht in je huis zowel op natuurlijke als op mechanische wijze laten ventileren.

Soorten ventilatie systemen

Er is een ruime keuze in ventilatiesystemen. Afhankelijk van de situatie zijn er diverse opties.

Er zijn systemen die speciaal ontworpen zijn voor luchtverplaatsing en heel goed toepasbaar zijn om andere apparatuur beter te laten werken. Dit resulteert in een gelijkwaardiger verdeling van de temperatuur. Daarnaast verdampt de consens sneller en wordt de lucht sneller droger.

Meer geavanceerde ventilatiesystemen doen meer dan het uitsluitend verplaatsen van de lucht. Met deze systemen kan namelijk ook lucht worden opgezogen en verplaatst. Een groot voordeel daarbij is dat het ventilatieproces veel sneller is voltooid en condensatie geen kans maakt.

6. Luchtroosters

Plaats luchtroosters in ruimtes waar veel geleefd wordt (bijvoorbeeld woonkamer, keuken, badkamer, wasruimte).

7. Beter isoleren

Vochtplekken komen voor op plaatsen waar de isolatie is onderbroken. Dit noemen we koudebruggen. Dit zijn koude oppervlakken waar op het vocht in de woning kan condenseren. Het aanbrengen van een goede isolatie voorkomt dit probleem.

Prijs: vanaf € 15 per m2. De prijzen zijn sterk afhankelijk van de gekozen isolatiemethode. Isolatie kan langs binnen, langs buiten of langs de spouw worden aangebracht.

8. Goede verwarming

Zorg voor een goede verwarming van je woning, zodat condensatievocht snel(ler) verdampt.

9. Vochtplekken op het plafond

Ook op het plafond kunnen vochtplekken ontstaan. Ook bij dit probleem zijn diverse oorzaken mogelijk, zoals doorslaand vocht of condensatievocht.

10. Lekken

Vochtplekken op het plafond kunnen ook worden veroorzaakt door een lek in de dakbedekking of de dakgoot. Een dakinspectie is dan noodzakelijk om te inventariseren of het probleem hierdoor is ontstaan. Als dit zo blijkt te zijn, is reparatie of vernieuwing de aangewezen methode om dit probleem te verhelpen. Een andere mogelijkheid is dat je een lek hebt in de ruimte boven het plafond, bijvoorbeeld in de badkamer dat de oorzaak is van de vochtplekken.

Lekken in de leidingen kunnen ook vochtplekken veroorzaken. In dit geval is het verstandig een lekdetectie uit te laten voeren door een erkend bedrijf.

Bij alle soorten lek- en vochtproblemen is het noodzakelijk dat de juiste diagnose wordt gesteld. Dit voorkomt onnodige kosten omdat de juiste bestrijdingsmethode wordt ingezet. Schakel een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf in. Zodoende kan de juiste oplossing worden gevonden en het lek zo snel mogelijk worden gerepareerd.

Vraag hier offertes aan bij erkende vochtbestrijdingsbedrijven