Schimmel op de muur

Schimmels kunnen overal in huis ontstaan, maar ze komen vooral voor in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken.

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn eigenlijk kleine paddenstoelen en komen in veel soorten voor. Ze zien eruit als bruine of zwarte vlekken op de grond, muren of het plafond. In woningen komt zwarte schimmel op de muur het meest voor. Dit is een giftige schimmelsoort en kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Ook veroorzaken ze een muffe lucht in huis. Schimmels groeien het beste in vochtige en warme ruimtes en ze verspreiden zich door middel van sporen die in de lucht rondzweven.

Oorzaken

Schimmel op de muur ontstaat altijd door vochtproblemen. In ieder huis komen schimmelsporen voor. Alleen op een goede ondergrond, bij de juiste temperatuur en door een te veel aan vocht kunnen de sporen uitgroeien tot schimmels. Ze kunnen door verschillende oorzaken ontstaan:

Slechte ventilatie

Door slechte ventilatie ontstaat een vochtig binnenklimaat. Er ontstaat een warme en bedompte atmosfeer: een ideaal leefklimaat voor schimmels.

Door goed te ventileren voorkom je vochtige ondergronden. Een constante toestroom van verse lucht is daarom erg belangrijk. Dit kun je doen door het plaatsen van ventilatieroosters, mechanische ventilatie of kiepraampjes.

Te hoge luchtvochtigheid

Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen schimmels ook goed gedijen. Het even openzetten van een raam is onvoldoende om schimmelvorming te voorkomen. Een goede luchtvochtigheid ligt tussen 40 en 60 procent. Dit kun je meten met een hygrometer. Onderzoek de oorzaak van de hoge luchtvochtigheid. Het is ook mogelijk om een luchtontvochtiger te plaatsen, waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte daalt.

Geen afzuiging

Vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken zijn vatbaar voor schimmels. Zorg ook in deze ruimtes voor voldoende frisse lucht. Vermijd het drogen wasgoed binnen. Ook groente- en fruitafval in de keuken veroorzaken veel vocht. Tapijt in de badkamer is funest omdat condens hierin trekt waardoor schimmels zich gemakkelijk kunnen nestelen. Een goed afzuigsysteem is de garantie voor een goed binnenklimaat. De kans op schimmelvorming vermindert daardoor enorm.

Vochtproblemen door lekkage, doorslaand vocht, optrekkend vocht en koudebruggen

Al deze vormen van een te veel aan vocht worden veroorzaakt doordat vocht door lekkages of poreuze muren het huis gemakkelijk kan binnendringen. Het is dus belangrijk de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen en zo snel mogelijk actie te ondernemen. Een lokaal vochtprobleem kan uiteindelijk in het hele huis voor problemen zorgen.

Schakel zo nodig een vakman in om een diagnose te stellen en het probleem te verhelpen.

Condensatie

Condens ontstaat doordat waterdruppels in een warme ruimte in contact komen met een koude achtergrond, zoals ramen, muren en plafond. Doordat het water niet snel genoeg afgevoerd kan worden, slaat dit neer in de vorm van condens. Zorg voor voldoende verluchting en ventilatie zodat het te veel aan vocht tijdig het huis kan verlaten.

Slechte hygi├źne

Een vuile ondergrond is een ideale nestelplaats voor schimmels. Maak alles goed schoon, vooral in vochtige ruimtes.

Donkere, muffe ruimtes

Schimmels kunnen overal in huis voorkomen als er een te hoog vochtpercentage is. Dit veroorzaakt een slecht binnenklimaat en hebben gevolgen voor de conditie van je huis. Ook voor je gezondheid zijn schimmels funest. Ze kunnen tal van klachten veroorzaken, zoals allergie├źn, vermoeidheid, huiduitslag, verkoudheid, longproblemen, hoofdpijn (zelfs migraine), gewrichts- en zenuwpijn, hooikoorts gerelateerde klachten.

Gevolgen

Schimmel op de muur kunnen ook gemakkelijk ontstaan in warme ruimtes waar weinig zonlicht kan doordingen. Zorg ook hier voor voldoende ventilatie en verluchting.

Oplossing: Schimmel op de muur verwijderen

Als het vochtprobleem overzichtelijk is, kan wellicht worden volstaan met het schoonmaken van de schimmelplekken. Er zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar waarmee schimmels goed weggehaald kunnen worden.

LET OP: Lees de instructies op de verpakking altijd zorgvuldig en volg deze op!

LET OP: Gebruik geen bleekwater of chloor bij het verwijderen van schimmels. Er kunnen namelijk giftige chloordampen ontstaan als deze stoffen gemengd worden met andere producten. Dit is erg schadelijk voor je gezondheid. Let hierop voor aanschaf van een reinigingsproduct!

Schimmel op de muur zijn schadelijk voor je gezondheid en moeten zo snel mogelijk worden bestreden.

Een eerste stap is te achterhalen waardoor het vochtprobleem wordt veroorzaakt. Je kunt dit zelf onderzoeken maar vaak is het verstandig een deskundige in te schakelen.

 • Werkwijze

  • Neem beschermingsmaatregelen. Draag handschoenen en een mondkapje en eventueel beschermende kleding als het schimmelprobleem aanzienlijk is. Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar je werkt.
  • Gebruik altijd natte materialen om de verspreiding van sporen te voorkomen.
  • Tijdens het verwijderen van de schimmels is het belangrijk dat je, in de ruimte waar de schimmels zitten, de deur sluit en de ramen open zet. Zodoende komt er frisse lucht binnen en voorkom je verspreiding in de rest van het huis.
  • Schimmels die zich op een glad oppervlak bevinden, kun je gemakkelijk verwijderen met een vochtige doek of spons en een sop van allesreiniger. Als dit niet afdoende is, kun je ook een natte borstel gebruiken. Gooi na gebruik de schoonmaakdoekjes weg. Herhaal dit proces na een paar dagen als het schimmelprobleem erg hardnekkig is.
  • Schimmels die op materialen zoals hout en gips zitten, zijn bijna niet te verwijderen. De enige oplossing hier is om deze materialen te vervangen.
  • Voorkom besmetting met nieuwe schimmelsporen op schoongemaakte oppervlakken zoveel mogelijk. Je kunt mogelijk verf, behang of muurpleister gebruiken.

  Kun je de oorzaak van je vochtprobleem niet achterhalen? Lukt het niet de schimmel zelf weg te krijgen? Wil je laten onderzoeken in welke mate u je binnenmilieu is verstoord?

  Neem contact op met een vakspecialist.

  Vraag hier offertes aan van verschillende erkende vochtbestrijdingsbedrijven

optrekkend vocht