Luchtontvochtiger kopen: informatie en tips

Een te hoge luchtvochtigheid in huis is slecht en verstoort het binnenklimaat. Vooral als de vochtbalans gedurende een langere periode is verstoord kunnen veel vochtproblemen ontstaan. Vochtplekken, een muffe lucht, schimmels en ongedierte zijn daar voorbeelden van. Het is daarom belangrijk de luchtvochtigheid goed te reguleren. Een luchtontvochtiger filtert het overtollige vocht dat in een opvangreservoir terechtkomt. Het te veel aan vocht in een ruimte kan nu snel dalen en houdt het vervolgens goed op peil.

Hieronder informatie over de werking van een luchtontvochtiger, en tips en adviezen voor aankoop.

Wanneer lucht in huis ontvochtigen

Voor een gezond binnenklimaat ligt het ideale relatieve luchtvochtigheidspercentage in huis tussen de 40 en 60%. Als de vochtigheidsgraad hoger is, is het aan te raden een luchtontvochtiger aan te schaffen om de luchtvochtigheid te verlagen en op peil te houden.

Oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid

Condensatievocht is een van de belangrijkste oorzaken van een te hoge vochtigheidsgraad in huis. Condensatievocht wordt veroorzaakt door onze dagelijkse bezigheden, zoals koken, baden, douchen, (af)wassen). Vooral in warme, vochtige ruimtes, zoals de badkamer, keuken en de kelder, ontstaat veel condensatievocht. Maar ook leefvocht van mensen, huisdieren en planten zorgen voor veel vocht.

Door te weinig verluchten of te ventileren, stijgt de luchtvochtigheid en ontstaan er problemen voor zowel de gezondheid als voor het huis. Voorbeelden zijn een muffe lucht, vocht- en schimmelplekken. Goede en doorlopende verluchting en ventilatie is daarom erg belangrijk voor een goede vochtbalans en een prettig leefklimaat.

Luchtvochtigheid in huis meten

Met behulp van een hygrometer kun je de vochtigheidsgraad in je huis vrij nauwkeurig meten. Vaak is zo’n instrument ingebouwd in digitale thermometers, weerstations of in een analoog weerstation (met barometer en thermometer). Hygrometers zijn overal verkrijgbaar, vanaf € 10,00 à €15,00.

Luchtontvochtiger werking

Met een elektrische ontvochtiger wordt de vochtige lucht door een filter aangezogen. Het filter zuivert de lucht en vuil en stofdeeltjes blijven achter. Vervolgens wordt de vochtige lucht naar een verdamper doorgestuurd. In de verdamper koelt de lucht afkoelen tot ca. 9 – 16°C waardoor condensatie plaatsvindt. Het gecondenseerde water wordt in de vorm van druppels in een opvangreservoir opgevangen of direct door een aangesloten leiding naar de afvoerleiding afgevoerd.

De nu overgebleven en gefilterde lucht wordt naar de condensator geleid. Hier wordt de droge lucht op kamertemperatuur teruggebracht en ten slotte in de ruimte teruggeblazen. Een luchtontvochtiger heeft ook een reinigende functie.

Luchtontvochtiger beste koop

Luchtontvochtigers zijn in diverse merken en soorten te koop. Elke variant heeft eigen functies en (on)mogelijkheden. Welk apparaat het beste geschikt is, hangt af van de specifieke situatie, de grootte van de ruimte en persoonlijke wensen en voorkeuren. Bepaal dus vooraf in welke ruimte je de luchtontvochtiger wilt plaatsen en wat de grootte daarvan is. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte functies:

1. Lucht ontvochtigers: maximale ontvochtiging

Let op de maximale capaciteit van de luchtontvochtiger (de hoeveelheid water (kubieke meters) die de ontvochtiger uit de lucht kan halen in een bepaalde periode) en de grootte van de ruimte. Op de meeste modellen is aangegeven hoe groot de ruimte mag zijn die je met dat type luchtontvochtiger kunt ontvochtigen.

2. Luchtontvochtigers: snelheid van ontvochtiging

De snelheid van ontvochtiging speelt ook een belangrijke rol bij de keuze van de luchtontvochtiger. Per 24 uur kan een luchtontvochtiger een bepaalde hoeveelheid vocht uit de lucht halen. Hoe hoger de snelheid, hoe sneller het resultaat.

3. Luchtontvochtigers: instelbare vochtigheidsgraad

Een functie van sommige luchtontvochtigers is dat je de gewenste vochtigheidsgraad kunt instellen. Het apparaat bevat dan een geïntegreerde hygrostaat, die de luchtvochtigheid doorlopend meet. De luchtontvochtiger blijft net zo lang werken totdat de vooraf ingestelde vochtigheidsgraad is bereikt. Sommige luchtontvochtigers schakelen daarna uit of blijven met de autostand op stand-by staan. Wanneer luchtvochtigheid weer stijgt, schakelt de luchtontvochtiger automatisch aan.

4. Luchtontvochtigers: luchtreinigingsfunctie

Sommige luchtontvochtigers zijn voorzien van een instelbare vochtigheidsgraad. Een hygrometer in het apparaat meet dan continu de luchtvochtigheid. Daarnaast beschikken sommige modellen over een reinigingsfilter, die stof en vuil vasthouden. Door deze dubbele functie wordt de lucht niet alleen droger maar ook schoner.

Prijzen luchtontvochtigers

De prijzen van luchtontvochtigers variëren sterk, afhankelijk van de omvang, het merk en de specifieke eigenschappen. De prijzen voor gemiddelde modellen variëren tussen € 50,00 en € 200,00. Grotere modellen met uitgebreidere functies kosten al snel tussen € 400,00 à € 500,00.

TIPS voor aanschaf luchtontvochtiger:

  • Vergelijk verschillende merken, modellen, functies en capaciteit met elkaar.
  • Check het energieverbruik van de ontvochtiger.
  • Mogelijkheid tot eenvoudige verplaatsing van de luchtontvochtiger. Dit is zeker belangrijk als je deze in meerdere ruimtes wilt gebruiken.
  • Het gemak van ledigen en reinigen van de luchtontvochtiger (als deze niet op de afvoerleiding aangesloten kan worden).
  • De capaciteit van de luchtontvochtiger (de hoeveelheid water die de luchtontvochtiger in een bepaalde periode uit de lucht kan halen).

Het grote belang van een gezond binnenklimaat en schone lucht

Vochtproblemen ontstaan heel vaak door condensatievocht en door een gebrek aan of onvoldoende ventilatie. Vaak wordt ventilatie dan ook als enige oplossing genoemd om een teveel aan condensatievocht op te lossen en te voorkomen. Alhoewel een luchtontvochtiger zeker zijn nut heeft, biedt een ventilatiesysteem zeker meer mogelijkheden voor een constante, goede luchtvochtigheid en een gezond binnenklimaat. Ook de ‘schoonheid’ van de lucht is daarbij een belangrijke factor. Daarom biedt een ventilatiesysteem een meerwaarde in vergelijk met een luchtontvochtiger. Dit komt omdat ventilatie niet alleen de vochtigheidsgraad op peil houdt, maar ook zorgt voor de afvoer van verontreinigde lucht en een goede luchtcirculatie.

Ventilatiesystemen

Natuurlijke ventilatie is een van de mogelijkheden om het binnenklimaat gezond te houden. Daarnaast kan ook gekozen worden voor een gedeeltelijk of volledig mechanisch ventilatiesysteem. Hieronder een overzicht van de diverse opties:

Type ventilatiesysteem
(debiet: 350m³/H)
Gemiddelde prijs
(incl. plaatsing, excl. btw)
Ventilatiesysteem A Natuurlijke luchtafvoer
Natuurlijke luchttoevoer
± € 1.700
Ventilatiesysteem B Natuurlijke luchtafvoer
Mechanische luchttoevoer
± € 2.800
Ventilatiesysteem C(+) Mechanische luchtafvoer
Natuurlijke luchttoevoer
± € 3.000 – 3.500
Ventilatiesysteem D
(+ warmterecuperatie)
Mechanische luchtafvoer
Mechanische luchttoevoer
± € 5.500 – 7.000

Conclusie

Een ventilatiesysteem biedt meer voordelen ten opzichte van een luchtontvochtiger. Een ventilatiesysteem zorgt, naast de constante afvoer van vochtige lucht, ook voor schone lucht. Als de installatie van een ventilatiesysteem uit structureel oogpunt onmogelijk is of als de investering te groot, dan is een luchtontvochtiger zeker een prima alternatief.

Naast een ventilatiesysteem kan een luchtontvochtiger zeker ook als extra hulpmiddel worden ingezet. Denk daarbij aan extra vochtige ruimtes zoals de kelder, de keuken of de badkamer.

Vochtproblemen door andere oorzaken

Alhoewel een hoge luchtvochtigheid heel vaak door condensatievocht wordt veroorzaakt, kan er ook een ander vochtprobleem zijn. Vochtproblemen kunnen ook het gevolg zijn van opstijgend vocht, doorslaand vocht of een lekkende leiding. Dan biedt een ventilatiesysteem of een luchtontvochtiger vanzelfsprekend geen oplossing.

Ieder vochtprobleem heeft een andere oorzaak waarvoor een specifieke aanpak vereist is. Daarom is het stellen van de juiste diagnose van het vochtprobleem noodzakelijk om de juiste vochtbestrijdingsmethode te bepalen om het probleem op te kunnen lossen.

Klik hier om offertes aan te vragen bij verschillende erkende vochtbestrijdingsbedrijven