Salpeter: witte uitslag door vochtproblemen op muren

Salpeter, of kaliumnitraat, is een mineraal zout. Salpeter komt vooral in vochtige ruimtes voor die slecht worden geventileerd. Salpeter is herkenbaar aan de harige, kristalachtige en poederige, witte muuraanslag. De aanslag ziet er lelijk uit en is bovendien erg schadelijk.

Oorzaak

Salpeter ontstaat vaak door de gevolgen van optrekkend vocht van grondwater. Optrekkend vocht is grondwater dat door een poreuze muur wordt opgenomen en zuigt zich vervolgens naar boven. De aanslag van salpeter ontstaat doordat chemische elementen in het grondwater in contact komen met het vocht in de muur. Onder invloed van zuurstof vormt zich vervolgens kaliumnitraat. Als de muren opdrogen, blijft er als gevolg van de chemische reactie die heeft plaatsgevonden, een witte aanslag op de muur achter.

salpeter uitslag

Gevolgen

Door het agressieve karakter van deze substantie is salpeter erg schadelijk voor de gezondheid. Het kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Ook is het ondermijnend voor de kwaliteit van de bouwconstructie. Muren worden aangetast en stenen worden weggevreten. Het is daarom noodzakelijk deze aanslag zo snel mogelijk te bestrijden.

Niet alleen is de aanslag van salpeter op een muur schadelijk en lelijk, het zorgt er ook voor dat het vochtprobleem blijft bestaan en zelfs verergert. Dit komt omdat salpeter een zout is. Een belangrijke eigenschap van zout is dat het vocht aantrekt, zowel uit de omgevingslucht als uit de muur zelf. Het vocht in de ruimte, in de vorm van waterdamp in de lucht, wordt door het salpeter aangetrokken. Het gevolg is dat de muur nog vochtiger wordt. Om deze situatie op te heffen, is de eerste stap het salpeter van de muren te verwijderen. Daarna moet het vochtprobleem, het optrekkend vocht, zelf worden aangepakt. In de tussentijd moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat salpeter opnieuw ontstaat.

Salpeter verwijderen: Stappenplan

Stap 1: Salpeter verwijderen voorzorgsmaatregelen

Omdat salpeter een agressieve en schadelijke stof is, moeten voorzorgsmaatregelen worden getroffen voordat met verwijdering wordt gestart:

  1. Draag beschermende kleding, handschoenen en een stofbril want het water kan gemakkelijk spatten.
  2. Lucht goed tijdens het werk zodat je de schadelijke dampen zo min mogelijk inademt.

Stap 2: Salpeter verwijderen

  1. Allereerst moet de muur worden ontdaan van alle muurbekleding, zoals behang of verf.
  2. Verwijder de aanwezige salpeteruitslag zoveel mogelijk door af te borstelen of af te steken.
  3. Reinig de muur met een zure oplossing van azijn of zoutzuur. Gebruik voor de oplossing een verhouding van 10 delen water en 1 deel zoutzuur. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig bij een kant-en-klaar product.
  4. Borstel de muur met de zure oplossing af. Laat het middel goed intrekken voor een optimaal effect.
  5. Spoel de muur goed na met water.
  6. Impregneer de muur met een waterafstotend (hydrofoberend) middel om te voorkomen dat de salpeteraanslag weer terugkomt.
  7. Laat de muur vervolgens enkele weken drogen.
optrekkend vocht

Salpeter: Verwijderingsmiddelen

Voor de verwijdering van salpeter zijn uitstekende middelen in de handel verkrijgbaar. Met deze middelen wordt niet alleen de salpeteruitslag van de muur verwijderd, maar deze voorkomen ook de vorming van nieuwe salpeter. Ze kunnen op allerlei ondergronden worden toegepast, zoals baksteen, gipskarton, pleister, cementpleister, metselwerk en snelbouwblokken.

Deze vloeistoffen zijn kant-en-klaar zodat je ze direct zelf op de aangetaste muur kunt aanbrengen.

Stap 3: Behandelen met een anti-salpeter middel

Nadat de muur goed is gedroogd, kan met de behandeling van de aangetaste zone van de muur worden gestart.

  1. Behandel de aangetaste muur en neem een ruime randzone mee.
  2. Voer de behandeling in twee lagen uit. Tussen het aanbrengen van de twee lagen moet een droogtijd zitten. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking nauwkeurig.
  3. De vloeistof kan het beste op de muur worden aangebracht met een vachtroller. Dat werkt het gemakkelijkst en het snelst.

Stap 4: Oplossen van het vochtprobleem

Als het vochtprobleem niet goed wordt aangepakt, zal de vorming van salpeter zich op enig moment gaan herhalen. Het is mogelijk dat goede ventilatie al voldoende is. Als er echter sprake is van optrekkend vocht, is het verstandig een gespecialiseerd vochtbestrijdingsbedrijf in te schaken. Zodoende kan de juiste diagnose worden gesteld en een adequate oplossing voor het vochtprobleem worden toegepast.

Tips

  • De vloeistof kan het oppervlak aantasten. Probeer de vloeistof daarom eerst uit op een klein oppervlak op een niet opvallende plaats en controleer of het vloeistof de ondergrond wel of niet aantast. Dit is natuurlijk alleen van belang bij een ondergrond die later niet geverfd of behangen wordt.
  • Kijk tijdens het reinigen van de muur goed of er ook nog andere schimmels zijn. Als dat zo is, verwijder deze dan direct.
  • Neem de droogtijden van de vloeistof goed in acht. Dat is belangrijk voor een optimaal resultaat.
  • Het is mogelijk dat tijdens het droogproces nieuwe salpeter ontstaat. Borstel deze dan zoveel mogelijk weg en herhaal de behandeling volgens de aanwijzingen van de fabrikant die op de verpakking staat beschreven.
  • Tref voorzorgsmaatregelen en draag beschermende kleding en hulpmiddelen bij deze klus. De vloeistof waarmee wordt gewerkt bevat agressieve chemicaliĆ«n die schadelijk zijn voor je huid, ogen en luchtwegen.
  • Zorg voor voldoende ventilatie.