De prijzen van de verschillende vochtbestrijding technieken

Kostenoverzicht van diverse vochtbestrijdingsmethodes

De kosten die aan de bestrijding van je vochtprobleem zijn verbonden, zijn afhankelijk van de grootte van het vochtprobleem en ook afhankelijk van de methode die voor het oplossen van het probleem wordt ingezet. Hoe langer een vochtprobleem al bestaat, des te complexer het is om het vocht te bestrijden. Dit vertaalt zich vanzelfsprekend ook in de prijs.

Hieronder een overzicht van methodes en bijbehorende kosten.

Methode vochtbestrijding Prijs
Muren onderkappen ± €100 à €150 per strekkende meter
Muren injecteren vanaf €100 per strekkende meter
Gevel impregneren ± €8 à €12/m²
Nieuwe gevelbekleding €40 – €250/m²*
Mechanische ventilatie €1.500 – €6.000
Kelderdichting €4.000 – €10.000
Carebrick systeem €129 per strekkende meter

1. Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is te herkennen door vochtplekken die aan de onderkant van de muur voorkomen. Ze worden gevormd door vocht dat uit de grond naar boven opstijgt naar de muren. Voor het oplossen van dit probleem zijn verschillende mogelijkheden:

Muren onderkappen

Het onderkappen van muren is een drastische, maar effectieve methode om vocht in je huis te bestrijden. Bij deze methode wordt er onder de gehele woning een waterkering geplaatst . Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij renovatiewerken, omdat er breekwerk nodig is die veel stof en puin veroorzaakt. Het is dan ook aan te raden om deze toepassing door een expert te laten uitvoeren.

De kosten voor het onderkappen van muren bedragen  gemiddeld bedrag à 100,00 à 150,00 per lopende meter.

Muur injecteren

Een veel gebruikte methode om optrekkend vocht te bestrijden, is door het injecteren van een vochtwerend middel in de gevel. Hierdoor heeft vocht niet langer kans om zich een weg naar boven te banen.

De prijs voor vochtbestrijding muren injecteren begint vanaf €100 ,00 per lopende meter. De totale kostprijs is erg afhankelijk van de hardnekkigheid van het vochtprobleem.

Carebrick systeem

Bij het Carebrick Systeem worden elementen met een keramische koker in de vochtige muren geplaatst.

In de keramische elementen zijn twee openingen aangebracht. Dit zorgt ervoor dat er een luchtstroom in de door optrekkend vocht aangetaste muur ontstaat. Daardoor koelt de lucht af en er ontstaat een koudebrug. Het vocht in de muur trekt vervolgens naar deze koudebrug en wordt naar buiten afgevoerd.

Het Carebrick systeem is een innovatieve vochtbestrijdingsmethode die vooral in Nederland toegepast wordt.

Deze toepassing kan zowel op enkelsteens- en spouwmuren worden toegepast. Gemiddelde kosten van deze toepassing bedragen rond € 129,00 per lopende meter

spouwmuur isolatie

2. Doorslaand vocht 

Doorslaand vocht kenmerkt zich door vochtplekken die op de buitenmuren of gevel zichtbaar zijn. Deze plekken worden vaak veroorzaakt doordat de stenen of de voegen in de gevelbekleding poreus zijn geworden. Doorslaand vocht kan op twee manieren worden bestreden:

Gevel impregneren

Bij gevelimpregnatie wordt de gevel bespoten met een onzichtbare vloeistof die beschermt tegen vocht, mos en schimmels.

De gevel impregneren kost gemiddeld 8,00 à €12,00 per m². Hoe groter het te behandelen oppervlak, hoe lager de kostprijs.

Nieuwe gevelbekleding

Het aanbrengen van een nieuwe gevelbekleding is aan te raden als de buitengevel in slechte staat is, door bijvoorbeeld poreuze stenen of beschadigde voegen. De kosten zijn afhankelijk van het gekozen materiaal en eventueel bijkomende kosten voor het isoleren van de gevel. Prijzen vanaf €40,00 en €250,00 /m². De kosten voor steenstrips zijn het hoogst en variëren tussen €150,00 à €200,00/m² (zonder isolatie). Crepi is het voordeligst, hier bedragen de kosten tussen €40,00 en €80,00 /m² (zonder isolatie).

Tip: Als er nog geen isolatie is aangebracht kan dit het beste direct met het hersteltraject worden gecombineerd. Dit scheelt veel tijd en extra, onnodige kosten achteraf.

doorslaand vocht

3. Condensatievocht

Condensatievocht wordt meestal veroorzaakt doordat er te weinig wordt geventileerd in de woning. Het gevolg is dat er op termijn schimmel en vochtplekken ontstaan. Relatief geringe vochtproblemen kunnen eenvoudig worden opgelost door natuurlijke ventilatie. Bovendien is deze vorm van vochtbestrijding snel en voordelig.

Natuurlijke ventilatie

Voor het verhelpen van geringe vochtproblemen door condensatievocht kan het vaak al voldoende zijn om een badkamerventilator te plaatsen. . De aanschafprijs van een badkamerventilator bedraagt tussen € 30,00 en € 70,00. Ook kun je ervoor kiezen een ventilatierooster te plaatsen. Deze kan gemakkelijk zelf worden geplaatst. Prijzen variëren tussen de € 10,00 en € 40,00.

Mechanische ventilatie

Het voordeel van mechanische ventilatie is dat je woning constant en effectief wordt verlucht.

Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar:

Ventilatiesysteem B (natuurlijke afvoer en mechanische toevoer) of ventilatiesysteem C (natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer). Beide systemen kosten ongeveer € 1500,00*.

Ventilatiesysteem type D (garandeert mechanische luchtafvoer én aanvoer) biedt meer mogelijkheden en is duurder in aanschaf. De kosten bedragen tussen € 3000,00 à € 6000,00*.

* Alle genoemde prijzen zijn exclusief installatiekosten.

4. Vocht in kelder

Vochtige kelders worden vaak veroorzaakt door opstijgend grondwater dat langzaam maar zeker optrekt naar de binnenmuren. Dit probleem veroorzaakt veel overlast en is schadelijk voor je gezondheid. Het is dus zaak dat de kelder zo snel mogelijk waterdicht wordt gemaakt  om verdere schade te voorkomen. Afhankelijk van de oorzaak zijn kelderdrainage of het bekuipen van de kelder veel gebruikte technieken.

Prijzen van kelderdichting

De kosten voor vochtbestrijding van een kelderdichting variëren tussen de € 4000,00 en € 10 000,00. De kostprijs is afhankelijk van de aard en de grootte van het vochtprobleem. Ook de oppervlakte van de kelder speelt een rol in de hoogte van de prijs.

Prijzen vochtbestrijding

Wat is de aard van het probleem?

Als het niet duidelijk is waardoor het vochtprobleem wordt veroorzaakt, is het belangrijk om een lekdetectie uit te laten voeren. Zodoende wordt duidelijk waardoor het vochtprobleem wordt veroorzaakt en welk type vochtbestrijding ingezet moet worden. Het probleem kan daardoor zo snel en efficiënt mogelijk worden opgelost, waarbij het risico van onnodige kosten wordt voorkomen.

5. Bouwvocht

Bij nieuwbouw- of renovatiewerkzaamheden ontstaat bouwvocht.

Als dit vocht de woning niet op natuurlijke wijze kan verlaten, kan het vocht in huis zich ook uitzetten op muren, plafonds, de houten constructies, het isolatiemateriaal, enz. Met behulp van lekdetectie wordt de oorzaak gevonden en kan de juiste toepassing worden ingezet om het probleem te verhelpen.

Preventie vochtproblemen

Goed, het vochtprobleem in je huis is opgelost. Maar hoe bescherm je je huis tegen nieuwe vochtproblemen? Er kunnen namelijk altijd nieuwe vochtproblemen ontstaan.

Het nemen van de juiste preventiemaatregelen is daarom erg belangrijk.

Vochtwerende verf is een goede optie. Dit middel kan alleen worden ingezet ter voorkoming van nieuwe vochtproblemen en niet als oplossing voor je huidige probleem! Door het aanbrengen van een vochtwerende verf of coating wordt de muur waterdicht gemaakt. Deze methode wordt het vaakst toegepast in vochtige kelders. De gemiddelde prijs voor 10l vochtwerende coating bedraagt €160,00.

Vraag hier nu een offerte aan!