Schimmel in de badkamer

Schimmel in de badkamer komt veel voor omdat dit een vochtige ruimte is. Schimmels zijn erg slecht voor je gezondheid en richten schade aan muren, plafond en vloer aan. Bovendien zien de vlekken er erg lelijk uit. Er zijn verschillende oorzaken maar ook oplossingen om dit nare en vieze probleem te verhelpen. Schimmel in de badkamer komt vooral voor op plekken die langdurig vochtig zijn. Denk daarbij aan kitranden van de wastafel, het bad of de douchebak, de bovenzijde van de muur, het plafond en het voegwerk tussen de tegels.

Oorzaak schimmel in de badkamer

Tijdens het douchen of baden ontstaat erg veel waterdamp. Waterdamp dat niet voldoende afgevoerd kan worden, via natuurlijke of mechanische ventilatie, zal snel gaan condenseren.

De waterdamp wordt omgezet in condens. Dit zijn kleine waterdruppeltjes die zich op koudere oppervlakken afzetten, zoals de spiegel, het raam, de muur of het plafond. Als het vocht de badkamer niet tijdig kan verlaten, ontstaan vochtplekken en schimmels. De schimmels zetten zich voornamelijk af op de muren en het plafond omdat deze oppervlakken vaak wat ruw en in zekere mate poreus zijn. Daardoor kunnen ze gemakkelijk vocht opnemen: een ideale voedingsbodem voor schimmels!

Gevolg

Schimmels zijn erg schadelijk voor je gezondheid. Alhoewel de vorming van schimmels een vrij traag proces is, vormen ze door de sporen direct een gezondheidsgevaar. De sporen bevatten stoffen die veel klachten veroorzaken, zoals allergieën, vermoeidheid, huiduitslag, verkoudheid, longproblemen, hoofdpijn (zelfs migraine), gewrichts- en zenuwpijn, hooikoorts gerelateerde klachten.

Neem daarom direct actie zodra je schimmels ontdekt!

Oplossingen schimmel in de badkamer bestrijden

Als er geen bouwkundige gebreken bestaan, kan schimmelvorming alleen door goed ventileren worden bestreden. Daarvoor bestaan twee doeltreffende manieren.

1. Natuurlijk ventilatie

Dit is voordeligste en gemakkelijkste optie. Het openzetten van het raam na het douchen of baden of het plaatsen van een ventilatierooster bieden doeltreffende oplossingen.

2. Mechanische ventilatie

Als natuurlijke ventilatie niet of onvoldoende mogelijk is, bijvoorbeeld doordat er geen raam in de badkamer zit, kun je een badkamerventilator installeren om het schimmelprobleem te bestrijden.

Een mechanisch ventilatiesysteem is ook een veel gekozen oplossing. Met mechanische ventilatie wordt de vochtige lucht doorlopend en effectief naar buiten afgevoerd. De lucht in de badkamer wordt minder vochtig en kan sneller drogen. Omdat schimmels alleen in een vochtige en warme omgeving kunnen groeien, krijgen ze door een verbeterd luchtklimaat geen kans meer zich te verspreiden.

vochtige badkamer

Schimmel in de badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer kan op verschillende manieren doeltreffend worden verwijderd. Soda, chloor, javel zijn effectieve middelen. Mocht dit onvoldoende werken, dan zijn er ook speciale antischimmel middelen verkrijgbaar. Het meest geschikte middel is afhankelijk van de ernst van de schimmelvorming en de plaatst waar zich dit bevindt.

Schimmel verwijderen van kitranden

Schimmelvorming op kitranden of het voegwerk tussen de tegels kan het beste met bleekwater worden bestreden.

Los 25ml bleekwater op in 1 liter water. Spuit de schimmelplekken in met behulp van in een plantenspuit. Laat de oplossing een paar uur intrekken. Als de plekken daarna zijn verdwenen moeten ze goed worden afgespoeld met water. Zo nodig kan dit proces worden herhaald. Zorg tijdens het schoonmaken voor voldoende ventilatie. Open een raam of deur om te voorkomen dat je chloordampen inademt.

Schimmel van het plafond verwijderen

Schimmelplekken op het plafond kunnen het beste met soda worden bestreden.

Los 6 – 10 gram op 1 liter water. Spuit de schimmelplekken in met behulp van in een plantenspuit. Laat de oplossing even intrekken. Daarna kun je de schimmel met een harde borstel proberen te verwijderen. Zo nodig kan dit proces worden herhaald. Als deze toepassing niet effectief is, kun je het ook proberen met een bleekwateroplossing zoals hierboven is beschreven.

Anti schimmel middelen

Voor hardnekkige schimmelsoorten waarbij de verwijdering met bovengenoemde middelen niet werkt, zijn er speciale antischimmel middelen verkrijgbaar. Deze middelen zijn duurder dan soda of bleekmiddel, maar wel bijzonder effectief. Deze middelen hebben een speciaal antischimmel bestanddeel dat ervoor zorgt dat schimmels een kleinere kans hebben om terug te komen. De middelen hebben een sterke, indringende geur.

schimmel in de badkamer

TIPS bij verwijdering van schimmels

Pak de behandeling van schimmels altijd grondig aan.

  • Gebruik altijd water bij de bestrijding van schimmels in de badkamer. Doe dit NOOIT zonder water. Als de schimmels alleen met een droge borstel of met een droge doek worden verwijderd zal een grote hoeveelheid schimmelsporen in de lucht gaan zweven en zich door het huis verspreiden. Hierdoor verergert het probleem!
  • Lees de aanwijzingen op de verpakking van de fabrikant zorgvuldig en volg de aanwijzingen nauwkeurig op. Anders zullen de schimmels na verwijdering na verloop van tijd weer terugkomen.
  • Neem beschermingsmaatregelen: handschoenen, mondkapje en eventueel beschermende kleding. Bij inademing van schimmelsporen kunnen allerlei allergische reacties ontstaan.
  • Houd de deur van de ruimte die wordt gereinigd goed gesloten anders bestaat er kans dat de schimmels en sporen zich verder in huis verspreiden.
  • Ventileer goed door de ramen open te zetten om inademing van chloor dampen te voorkomen.
  • Gooi de gebruikte schoonmaakdoeken na gebruik weg om verdere verspreiding te voorkomen.