Optrekkend vocht bestrijden: doe het zelf

Optrekkend vocht is een veelvuldig voorkomend probleem en de gevolgen daarvan zijn erg schadelijk voor de bouwconstructie van je woning. Ook voor je gezondheid kan dit nadelige gevolgen opleveren. Als met de bestrijding van de oorzaak niet tijdig wordt gestart, kunnen grote problemen ontstaan.

Hieronder wordt beschreven wat optrekkend vocht is en hoe je het kunt herkennen.

Verder wordt stilgestaan bij de manier waarop je optrekkend vocht zelf kunt behandelen: de doe-het-zelf-methode.

Optrekkend vocht: Kenmerken

Optrekkend vocht kan zowel op binnenmuren als op buitenmuren voorkomen. Er kunnen meerdere aanwijzingen zijn waaraan je optrekkend vocht kunt herkennen. Enkele belangrijke indicaties zijn vochtplekken op de muren, een muffe geur in huis en de vorming van schimmels.

Bij vochtige binnenmuren zal het behang onderaan de muur loslaten en het pleisterwerk kan bladderen of zelfs helemaal van de muur vallen.

Optrekkend vocht wordt door een andere reden veroorzaakt dan ‘doorslaand vocht’. De symptomen zijn dan ook verschillend. Alhoewel er bij doorslaand vocht wel identieke kenmerken zichtbaar zijn, zullen die zich op een andere plaats op de muur manifesteren. Bij optrekkend vocht doen de vocht- en schimmelplekken zich hoger op de muur voor. Bij doorslaand vocht zijn de vocht- en schimmelplekken onderaan de muur, op vloerhoogte, zichtbaar. Dit komt omdat doorslaand vocht meestal wordt veroorzaakt door een probleem met de buitenmuren. Als er geen (goedwerkende) waterkering is of de stenen of voegen poreus zijn, trekt het grondwater of het regenwater in de muren waarna het vocht vervolgens ‘doorslaat’ naar de binnenmuur.

Doorslaand vocht wordt vaak bestreden door het impregneren van de gevel.

Optrekkend vocht vereist een andere aanpak, zoals bijvoorbeeld het injecteren van muren met een vochtwerende gel of het onderkappen van muren.

Ten slotte bestaat er de mogelijkheid optrekkend vocht te bestrijden met het CAREBRICK ® systeem, dat het overtollige vocht via een element en een keramische koker via een koudebrug afvoert naar buiten.

Lees hier meer hoe je optrekkend vocht kunt herkennen.

Oorzaak

Een eigenschap van vocht is dat het gemakkelijk in poreuze materialen trekt, zoals in poreuze buitenmuren of via gebarsten voegen of slecht metselwerk. Door het ontbreken van een waterkerende vochtlaag in de woning, of als deze is versleten, komt grondwater dat langdurig in contact staat met de buitenmuur, door de onderlinge aantrekking van moleculen omhoog en zal het de woning binnendringen. Dit verschijnsel wordt een capillair proces genoemd. In de bodem heeft dit stijging van het grondwater tot gevolg.

Daarnaast bevat vocht natuurlijke minerale zouten die door het beschreven proces in het water oplossen en mee naar boven komen en vervolgens in de muur trekken. De eigenschap van zouten is dat het vocht aantrekt. Ook stenen bevatten elementen die een chemische reactie met het vocht en de zouten aangaan. Er ontstaat er een vicieuze cirkel met als gevolg dat de muur steeds vochtiger wordt. Als het vocht eenmaal in de buitenmuur zit, gaat het capillaire proces verder en het vocht trekt langzaam naar boven in de binnenmuren. Vanwege deze eigenschap wordt dit type vocht optrekkend vocht of opstijgend vocht genoemd.

Gevolg

Optrekkend vocht is niet alleen schadelijk voor de bouwconstructie van de woning. Door al het vocht ontstaat er een muffe lucht en vormen zich vochtplekken en schimmels op de muur. De gevolgen daarvan zijn dat het behang en het pleisterwerk door salpetervorming wordt aangetast.

Salpeter, of kaliumnitraat, is een mineraal zout. Salpeter komt vooral in vochtige ruimtes voor die te vochtig zijn of slecht worden geventileerd. Salpeter is herkenbaar aan de harige, kristalachtige en poederige, witte muuraanslag. De aanslag ziet er lelijk uit en is bovendien erg schadelijk. Daarnaast trekt vocht ongedierte aan, zoals pissebedden, huisstofmijt, oorwurmen en zilvervisjes. Ook muizen en ratten leven graag in een vochtige omgeving en zijn dragers van veel ziektes.

Door het teveel aan vocht in je huis kun je last krijgen van luchtweginfecties, allergieën, eczeem. Aandoeningen zoals astma en reuma kunnen verergeren.

De gevolgen van optrekkend vocht zijn dus legio. Als je zo’n probleem hebt, is het dus belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om het vocht te bestrijden.

Afhankelijk van de ernst en omvang van het probleem zal een keuze gemaakt moeten worden.

De methode die voor jouw vochtprobleem het best geschikt is, is afhankelijk van het type en vochtprobleem en de ernst ervan.

optrekkend vocht

Witte aanslag (salpeter) verwijderen

Witte aanslag die op een muur kan voorkomen, is salpeter. Het is erg gevaarlijk voor je gezondheid.

Salpeter ontstaat vaak door de gevolgen van optrekkend vocht. Optrekkend vocht is grondwater dat door een poreuze muur wordt opgenomen en zich vervolgens naar boven zuigt. De aanslag van salpeter ontstaat doordat chemische elementen in het grondwater in contact komen met het vocht in de muur. Onder invloed van zuurstof vormt zich vervolgens kaliumnitraat. Als de muren opdrogen, blijft er als gevolg van de chemische reactie die heeft plaatsgevonden, een witte aanslag op de muur achter.

Deze aanslag moet dit zorgvuldig worden verwijderd. Er zijn veel doeltreffende middelen verkrijgbaar waarmee je de aanslag goed kunt verwijderen. Lees de instructies elders op deze website.

Als de muur echt vochtig en het pleisterwerk beschadigd of zijn er schimmels dan kan dit worden opgelost door bijvoorbeeld de muur te injecteren. Ook voor deze aanpak staan instructies voor een doe-het-zelf aanpak op deze website.

Oplossing: Optrekkend vocht zelf bestrijden: De techniek

Optrekkend vocht kun je zelf behandelen door het injecteren van de aangetaste muur. Voor deze aanpak zijn heel effectieve middelen verkrijgbaar. De techniek van muren injecteren houdt in dat er een aantal gaten in de aangedane muur wordt geboord, waarna daar vervolgens een vochtwerende gel in wordt gespoten. Hierdoor vindt een chemische reactie plaats die ervoor zorgt dat er een beschermlaag wordt opgebouwd. Het optrekkend grondvocht kan daardoor niet langer in de muur doordringen. Deze techniek geldt als één van de meest doeltreffende manieren om optrekkend vocht tegen te gaan.

Professionele hulp

Wil je het vochtprobleem toch liever uitbesteden aan een erkend vochtbestrijdingsbedrijf?

Vraag hier offertes aan van verschillende vochtbestrijders

muur onderkappen