Muren onderkappen: De werkwijze & prijzen

Het onderkappen van muren is de meest drastische manier van vochtbestrijding en bijzonder effectief. Stuk per stuk wordt de volledige woning opgetild om er vervolgens een waterdichte vochtkering onder te plaatsen. Dit type van vochtbestrijding wordt voornamelijk toegepast bij grote renovatiewerken vanwege de omvang van de werken.

Werkwijze en principe

Bij alle huizen die gebouwd zijn vanaf de jaren ’80 werd gelijk met de vloerpas een vochtwerende laag van roofing of kunststof op de bakstenen geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet hoger komt dan de eerste rij stenen en er dus geen schade kan aangericht worden binnenin de woning. Werd er in uw woning geen vochtkeringslaag geplaatst, dan is de kans groot dat je vochtprobleem hieruit voorkomt. Ook wanneer deze vochtkeringslaag niet professioneel geplaatst werd of versleten is kan vocht de woning infiltreren. Bij het onderkappen van een woning wordt deze vochtwerende laag stuk per stuk geplaatst tot het vocht nergens meer kan doordringen.

De voordelen van onderkappen

Door een vochtkering aan te brengen voldoet uw woning meteen aan de belangrijkste voorwaarden van een vochtvrij huis. U bent 100% zeker van het resultaat en moet geen verdere vochtproblemen meer verwachten. Bij het injecteren van muren bestaat er altijd een kans dat het vocht niet overal gestopt wordt en dat de gel na verloop van tijd zijn werking verliest

Nadelen van onderkappen

Zoals u al wel zal vermoeden is onderkappen heel erg arbeidsintensief waardoor deze ingreep al snel een hoop geld kost. Bovendien worden zowel uw binnenmuren als buitenmuren beschadigd waardoor u de woning opnieuw netjes zal moeten afwerken. Langs de buitenzijde wordt vaak gekozen voor een afwerking in blauwsteen. Langs de binnenzijde zullen de muren opnieuw bepleisterd moeten worden.

optrekkend vocht

Prijs muren onderkappen per strekkende meter

De prijs van onderkapping wordt voornamelijk bepaald door de dikte van de muren en het aantal lopende meter. Gemiddeld moet u een prijs rekenen van 125 à 150 euro per strekkende meter. Dit is zo’n 15% duurder dan wat u zou betalen voor het injecteren van muren.

Zelf muren onderkappen

Wanneer u beschikt over voldoende bouwkennis en heel wat bouwmaterialen ter beschikking hebt, kan onderkapping ook perfect zelf worden uitgevoerd. Aangezien de kans op scheurvorming vrij groot is en ook de stabiliteit van het gebouw in gedrang kan komen doet u er echter goed aan om u voldoende te informeren of om mee te assisteren met een professionele vochtbestrijder.