De vochtmeter: Onmisbaar bij bouwen of renoveren

Vochtige muren zijn schadelijk voor de bouwconstructie van je woning en bovendien voor je gezondheid. Op muren die te vochtig zijn, ontstaan vochtplekken en schimmels. Ze gooien roet in het eten voor een goede afwerking van de muur: hout gaat rotten, behang laat los, verf bladdert af, vieze plekken zorgen voor een ontsierende uitstraling. Bovendien veroorzaken schimmels ademhalingsproblemen en tal van andere luchtwegaandoeningen.

Met een vochtmeter kun je controleren of de muren niet te vochtig zijn.

Met behulp van een vochtmeter kan het vocht in muren, vloeren, hout, polyester of gyproc (gipsplaten) worden bepaald.

Een vochtmeter geeft dus een goede indicatie en wijst uit of je wel of geen vochtprobleem hebt.

Als de vochtgraad te hoog is, is actie vereist. Dit kun je zelf aanpakken maar je kunt er ook voor kiezen een professional in te schakelen voor het stellen van de juiste diagnose en een goede aanpak.

De vochtmeter: werking

Met een vochtmeter kun je meten hoeveel vocht er door een bepaald materiaal is geabsorbeerd. De vochtmeter zendt radiogolven uit, die worden beïnvloed door de hoeveelheid vocht dat in het materiaal is opgenomen. Hoe meer vocht het materiaal bevat, hoe meer radiogolven er worden uitgezonden. Het is daarom een betrouwbare tool waarmee je gemakkelijk kunt bepalen hoever het droogproces is gevorderd. Daardoor kom je achteraf niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Vochtmeters: keuze uit verschillende soorten

Een vochtmeter is onmisbaar voor iedere doe-het-zelver. Er is een breed aanbod aan vochtmeters verkrijgbaar. Ze verschillen echter in werking. Afhankelijk van voorkeur of materiaal moet een keuze worden gemaakt. Sommige vochtmeters slaan eerder gedane metingen op die later opgeroepen kunnen worden.

Destructieve vochtmeters worden vooral gebruikt om de vochtgraad in hout te meten. Bij dit type worden steekpennen in het materiaal geduwd. Dankzij de duidelijk gekleurde LED lampjes in het apparaat kunnen de vochtwaarden eenvoudig worden afgelezen. Een nadeel van dit type is dat er kleine beschadigingen ontstaan doordat er kleine gaatjes in het materiaal worden geprikt. Daarom wordt dit type vochtmeter meestal tijdens de ruwbouw of bij renovatie gebruikt.

Relatieve vochtmeters zijn even betrouwbaar als destructieve vochtmeters. Met dit type wordt de meetkop eenvoudig tegen de wand geduwd. Bij een hoog vochtgehalte gaat een alarm af, dat sneller piept naarmate de vochtigheid hoger is. Deze apparaten meten de vochtigheid in het materiaal zonder beschadigingen te veroorzaken. Ze zijn dus erg geschikt voor de doe-het-zelver die zijn pas geverfde muur liever intact houdt.

Hygrometers meten de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte. Het is een instrument dat de dichtheid van vloeistoffen bepaalt. De verhouding wordt weergegeven tussen de in de lucht aanwezige waterdamp versus de hoeveelheid vocht die de lucht bij een gegeven temperatuur maximaal kan bevatten. De ideale relatieve luchtvochtigheid bedraagt tussen 45 en 65%.

Bij een te hoge relatieve luchtvochtigheid moet er kort worden geventileerd.

Een te hoge luchtvochtigheid is een ideale voedingsbodem voor schimmels, zwammen en bacteriën, die een negatief effect hebben op de gezondheid.

Een te hoge luchtvochtigheid kan ontstaan door optrekkend vocht, lekkages of door onvoldoende ventilatie.

Een te lage relatieve luchtvochtigheid veroorzaakt gezondheidsklachten. Voorbeelden daarvan zijn concentratieverlies, vermoeidheid, een verhoogde vatbaarheid voor infecties en luchtwegaandoeningen, een droge huid en droog haar. Voor het verhogen van de luchtvochtigheid zijn er diverse soorten luchtbevochtigers te koop.

vochtmeter

Vochtmeter: veel gebruikte toepassingen

Vochtmeters worden het vaakst gebruikt voor de volgende toepassingen:

  1. Opsporen van lekken
  2. Controle van pleisterwerk in functie van schilderen of behangen
  3. Luchtvochtigheid meten
  4. Vochtigheid van vloeren meten, bijvoorbeeld voor het leggen van parket of laminaat
  5. Waterdicht maken van de kelder
  6. Vocht meten van (brand)hout
  7. Controleren van houten meubels
  8. Tuin- en landbouw: meten van grondvochtigheid

Vochtmeter: welk type kiezen en prijzen

Een vochtmeter is niet voordelig in aanschaf. De voordeligste modellen kosten al snel vanaf € 50,00 en voor een professionele vochtmeter tot ca. € 600,00 à € 700,00. De prijs van een standaard vochtmeter die betrouwbaar en degelijk is, bedraagt tussen 150,00 tot € 250,00. Bij veel bouwmarkten is het ook mogelijk een vochtmeter te huren.

Als je van plan bent te gaan verbouwen, te behangen of je kelder waterdicht te maken, is het dan ook altijd verstandig om van een vochtmeter gebruik te maken.

Vochtproblemen oplossen

Afhankelijk van de oorzaak die vocht in huis veroorzaakt, moet een passende oplossing worden gevonden. Opstijgend grondvocht en doorslaand vocht zijn de meest gebruikelijke veroorzakers van bijvoorbeeld schimmels of loslatende muurbepleistering.

LET OP: Het gebruik van een vochtmeter is niet de oplossing van je vochtprobleem. Het geeft slechts een indicatie van een mogelijk vochtprobleem in de woning. Het geeft een meting weer van het vochtpercentage aan de oppervlakte. Vochtproblemen die zich dieper in het materiaal bevinden, kunnen niet door een vochtmeter worden bepaald.

Diagnose stellen

Het stellen van de juiste diagnose bij ieder vochtprobleem is van groot belang. Een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf kan metingen uitvoeren die precies en accuraat zijn. Zij maken gebruik van gespecialiseerde technieken, zoals een hoogfrequentieveld of de calciumcarbidetest. Aan de hand van de uitslagen kan heel nauwkeurig worden bepaald waar het probleem zich bevindt en hoe dit het beste opgelost kan worden. Omdat ieder vochtprobleem door andere redenen kan worden veroorzaakt, is een behandelingsplan op maat de beste oplossing voor je vochtprobleem

optrekkend vocht

Gratis vochtinspectie

Wilt u weten wat de oorzaak is van optrekkend vocht in uw woning en hoe u er het beste vanaf kunt komen? Vul dan het onderstaande formulier in en maak gebruik van een GRATIS inspectie. Wij brengen de oorzaak van uw vochtprobleem in kaart en hebben een vakkundige oplossing voor u.

Aangeboden door Carebrick vochtbestrijding

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.