Doorslaand vocht oplossen: wat is het 

Doorslaand vocht wordt ook wel regendoorslag genoemd. Het is een veelvuldig voorkomend fenomeen dat vooral voorkomt bij poreuze muren of beschadigde stenen of voegen in de buitenmuur. Ook spleten in kozijnen of het ontbreken van lekdorpels bij ramen of deuren kunnen de oorzaak zijn van dit probleem. Vooral aan de regenzijde van een woning heeft doorslaand vocht de meeste kans om de woning binnen te dringen. Het vocht verspreidt zich naar de binnenmuren waardoor allerlei soorten schade ontstaat. Ook kelders die onder het maaiveld liggen, ondervinden veelal last van de gevolgen van doorslaand vocht. Maar ook veranderingen van de bodemgesteldheid (verzakking en een andere grondwaterstand) kunnen dit probleem veroorzaken.

Gevolgen

Doorslaand vocht is slecht voor de conditie van je huis. De gevolgen daarvan kunnen legio zijn. Doordat het vocht via de buitenmuur je huis binnendringt, ontstaat er een vochtbrug waardoor het vocht tot de binnenmuren kan doordringen.

De buitengevel raakt beschadigd en zeker bij vorst ontstaat er extra schade. Voegwerk laat los en er kunnen scheuren in de buitenmuur ontstaan. Door vocht ontstaan hygroscopische zouten (witte uitslag op de buitenmuren).

De binnenmuren ondervinden ook nadelige gevolgen doordat zich door een hoge luchtvochtigheid schimmels vormen en een muffe lucht tot gevolg hebben, vochtplekken worden gevormd, schade aan pleisterwerk door salpetervorming ontstaat, overlast wordt veroorzaakt door ongedierte (zilvervisjes, oorwurmen). Dit heeft ook gevolgen voor je gezondheid.

Diagnose

Het is niet altijd direct duidelijk waardoor het vocht of de condens is ontstaan. Het stellen van een correcte diagnose is daarom van uitermate groot belang voordat met de bestrijding van het vochtprobleem wordt gestart. Hierdoor kan het werkelijke probleem worden aangepakt en worden onnodige kosten bespaard.

Oplossingen en prijzen

Het is dus belangrijk dat de buitenmuur wordt gerepareerd en deze tegen ongunstige weersomstandigheden te beschermen. Daarmee voorkom je dat het vocht de kans krijgt naar de binnenmuren door te dringen.

Hieronder de oplossingen en bijbehorende kostenindicatie.

1. Muren impregneren

Deze techniek zorgt ervoor dat de buitenmuur van een beschermlaag wordt voorzien. Doorslaand vocht heeft zo geen kans meer binnen te dringen. Bijkomend voordeel is dat vuil veel minder kans heeft zich aan de buitenmuur te hechten en er daardoor ook schoon uitziet.

Voorwaarde is wel dat de buitenmuur voor de behandeling eerst wordt gereinigd zodat het effect optimaal is.

Prijs: € 8 à €12 per m2 (excl. reiniging en eventuele herstellingen)

Lees hier meer over het impregneren van muren.

muur impregneren

2. Vochtwerende verf

Doorslaand vocht kan ook bestreden worden door het aanbrengen van vochtwerende verf. Dit is een speciale verfsoort die een effectieve oplossing is voor problemen met doorslaand vocht. Door deze toepassing wordt de buitengevel goed beschermd.

Je kunt er ook voor kiezen deze toepassing preventief in te zetten om mogelijke problemen in de toekomst te vermijden. Bijkomend voordeel is dat een geverfde muur een frisse uitstraling biedt. Doordat er meerdere verfkleuren in de handel zijn, kun je kiezen voor een andere kleur dan de bestaande.

Ook bij deze toepassing is het uitermate belangrijk dat de buitenmuur eerst wordt gereinigd alvorens de toepassing uit te voeren.

Prijs: € 20,00 à € 40,00 per m2

Lees hier meer over vochtwerende verf

doorslaand vocht

3. Nieuwe gevelbekleding

Een derde optie is het aanbrengen van een nieuwe, waterdichte gevelbekleding. Je kunt voor deze toepassing kiezen als je vaak last hebt van doorslaand vocht en als de buitengevel er niet meer mooi uitziet.

Deze oplossing is vanzelfsprekend duurder dan de hierboven genoemde oplossingen en is afhankelijk van keuze en budget.

Een groot voordeel van deze optie is dat het gemakkelijker is de muren gelijktijdig te isoleren en/of de maat van de raamopeningen naar wens aan te passen. Het huis zal daardoor een vernieuwende uitstraling krijgen.

Prijs: vanaf € 40,00 per m2 (excl. isolatie). De keuze van het gekozen materiaal hebben vanzelfsprekend invloed op de hoogte van de kosten.

doorslaand vocht

Advies

Vochtproblemen kunnen het beste worden verholpen in een droge periode, bijvoorbeeld aan het einde van de zomer. Het effect van een langere droge periode zal de benodigde tijd voor het uitdrogen aanzienlijk verkorten. Een andere mogelijkheid is voor aanvang van de reparatie de voorgevel droog te blazen met een warmtekanon.

Tot slot

De hier genoemde oplossingen zijn uitsluitend geschikt voor de bestrijding van doorslaand vocht.

Voor andere vochtproblemen, zoals optrekkend vocht, moeten andere methodes worden toegepast omdat de oorzaken hier anders zijn (het water trekt via het grondniveau in de muren). Kies voor een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf voor het stellen van de juiste methode.

Vraag hier offertes aan bij verschillende vochtbestrijdingsbedrijven.