Gevel impregneren

Doorslaand vocht wordt ook wel regendoorslag genoemd. Vooral aan de regenzijde van een woning heeft doorslaand vocht de meeste kans om de woning binnen te dringen. Deze zijde van de gevel heeft de meeste kans om na verloop van tijd poreus te worden. Dit is een veelvuldig voorkomend fenomeen en komt vooral voor bij poreuze muren of beschadigde stenen of voegen in de buitenmuur. Ook spleten in kozijnen of het ontbreken van lekdorpels bij ramen of deuren kunnen de oorzaak zijn van dit probleem. Het vocht verspreidt zich naar de binnenmuren waardoor allerlei soorten schade ontstaan. Het is daarom belangrijk gevels tijdig te (laten) behandelen.

Gevolgen

Doorslaand vocht is slecht voor de conditie van je huis. De gevolgen daarvan kunnen legio zijn. Zeker tijdens een vorstperiode zal dit proces sneller verlopen. Bij vriezend weer zet water namelijk uit en zal barsten in de gevel veroorzaken. Door het doorslaande vocht ontstaat er een vochtbrug waardoor het gemakkelijk via de buitenmuur je huis binnendringt.

De buitengevel raakt beschadigd en er zal, zeker bij vorst, extra schade ontstaan. Voegwerk laat los en er kunnen scheuren in de buitenmuur optreden. Door vocht ontstaan hygroscopische zouten (witte uitslag op de buitenmuren).

De binnenmuren ondervinden ook nadelige gevolgen doordat zich door een hoge luchtvochtigheid schimmels vormen en een muffe lucht tot gevolg hebben, vochtplekken worden gevormd, schade aan pleisterwerk door salpetervorming ontstaat, overlast door ongedierte (zilvervisjes, oorwurmen) wordt veroorzaakt. Dit heeft ook nadelige gevolgen voor je gezondheid.

muur impregneren

Oplossing

Vochtige gevels moeten behandeld worden. Dit wordt gedaan door de gevel te impregneren. Zodoende kan regenwater niet langer doordringen en tijdens een vorstperiode niet tot extra schade leiden.

Het het impregneren van een gevel wordt ook wel hydrofoberen genoemd. Bij deze methode wordt een vloeistof op de gevel aangebracht dat de poriën in de buitenmuren opvult en zodoende een beschermende laag op de gevel aanbrengt. Vocht kan niet langer via de buitenmuur naar binnen doordringen. Hybrofoberen kan ingezet worden als bestrijding tegen doorslaand vocht of als preventieve maatregel.

Hieronder informatie over het stappenplan, de kosten van deze vochtbestrijdingsmethode en tips voor een doe-het-zelf aanpak.

Voordelen

Het impregneren van je gevel levert de volgende voordelen op:

 1. De muren zijn na behandeling beter beschermd tegen doorslaand vocht.
 2. Vochtplekken en schimmels krijgen geen kans om schade aan de binnen- en buitenmuren te veroorzaken. Dit voorkomt extra kosten en beschermt je tegen een ongezond leefklimaat. Schimmels kunnen allerlei allergieën veroorzaken.
 3. De buitenmuur blijft langer schoon want door het impregneermiddel kunnen allerlei soorten vuil zich moeilijker aan de gevel hechten. Minder onderhoud is daardoor nodig.

Werkwijze

Fase 1: Vaststellen gevelmateriaal en keuze impregneermiddel

Voordat met de behandeling van de gevel wordt gestart, is het goed te weten dat niet alle gevelmaterialen geschikt zijn voor de behandeling van een impregneermiddel. Ook zijn er verschillen tussen de diverse impregneermiddelen. Afhankelijk van het gevelmateriaal van je woning zal dus een impregneermiddel gekozen moeten worden dat daarvoor het beste geschikt is.

Het is verstandig advies in te winnen bij een professional die kan beoordelen of je gevel geïmpregneerd kan worden en zo ja, met welk materiaal dat het beste kan plaatsvinden.

Fase 2: Inspectie van de gevel

Voordat je met de herstelwerkzaamheden van start kunt gaan, is het belangrijk om de de gevel te inspecteren en de staat ervan te beoordelen.

Fase 3: Herstellen van de muur

Als er schade aan de buitenmuur is ontstaan, moet dit eerst worden hersteld. Dit betekent dat het voegwerk in goede staat moet zijn en er geen scheuren in de buitenmuur mogen zitten.

Fase 4: Reinigen van de muur

Voordat met de impregnering gestart kan worden, moet de muur helemaal schoon zijn. Controleer dit van tevoren. Als de gevel erg vuil is of zwaar beschadigd, is het verstandig de gevel door een professioneel bedrijf grondig te laten reinigen.

Dit is belangrijk omdat de impregneervloeistof op een schone ondergrond maximaal rendeert. Methodes die toegepast kunnen worden: zandstralen, chemisch reinigen of stoomreinigen.

Let op: Het laten reinigen van de gevel brengt extra kosten met zich mee!

Fase 5: Gevel impregneren

Als alle voorbereidingen zijn getroffen, kan het impregneermiddel op de muur worden aangebracht. Breng voldoende vloeistof op de muur aan zodat de impregneervloeistof maximaal in de poriën opgenomen kan worden. Dit is erg belangrijk voor het eindresultaat.

gevel impregneren

Kosten gevel impregneren

De prijs voor het impregneren van de buitenmuur is afhankelijk van meerdere factoren:

 • Een eventuele professionele reiniging van de gevel;
 • de totale oppervlakte van de muur
  (vaak geldt hier: hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per m²);
 • de bereikbaarheid van de gevel;
 • De keuze van het impregneermateriaal.

Prijs: Het laten impregneren van de gevel kost gemiddeld € 8,00 à € 12,00 per m².

Bijkomende kosten voor een gevelreiniging zijn, afhankelijk van de gekozen reinigingsmethode, € 5,00 tot €20,00 per m2.

Eventuele herstelwerkzaamheden moeten ook in de totaalprijs worden ingecalculeerd. De kosten zijn vanzelfsprekend afhankelijk van de aard van de beschadiging, de benodigde tijd en de materialen.

Doe-het-zelf

Het impregneren van een gevel kan zeker door doe-het-zelvers worden uitgevoerd.

Deskundige

Ben je niet zo handig of wil je er zeker van zijn dat je gevel optimaal wordt beoordeeld, het juiste product wordt gekozen en de werkzaamheden correct worden uitgevoerd? Neem dan contact op met een vakkundig bedrijf.

FAQs (Veel gestelde vragen)

Hoe lang is een geïmpregneerde gevel beschermd?

Afhankelijk van de kwaliteit van het gebruikte product biedt een impregneermiddel een langdurige bescherming tegen weersomstandigheden. Het kan dus verschillen hoe lang je gevel precies is beschermd.Over het algemeen zal de bescherming toch minimaal 10 jaar duren.

Zijn er nadelen bekend over het impregneren van de gevel?

Eventuele latere gevelwerkzaamheden (bijvoorbeeld schilderwerken) kunnen door de aanwezigheid van het impregneermiddel worden bemoeilijkt.

Welke periode van het jaar is het meest geschikt om de gevel te impregneren?

De richtlijnen voor het impregneren (hybrofoberen) van de gevel zijn:

 • Tijdens een droge periode in het voorjaar of in de zomer kan de gevel het beste worden geïmpregneerd. Mogelijk biedt de vroege herfst ook goede mogelijkheden.
 • De wintermaanden zijn het minst geschikt om een gevel te impregneren. Het mag in ieder geval niet vriezen omdat er daardoor kans op vorstschade bestaat.

Een ander belangrijk aspect is ook dat de buitenmuur droog moet zijn