Luchtbevochtiger kopen

De aanschaf van een luchtbevochtiger is een verstandige keuze als de relatieve luchtvochtigheid te laag is in je huis. Te droge lucht veroorzaakt nare gevolgen voor je gezondheid. Het is ook slecht voor meubels, houten (parket)vloeren, kozijnen en deuren. Een luchtbevochtiger is de ideale oplossing voor dit probleem.

Waarom een luchtbevochtiger kopen

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40 en 60%, waarbij 55% optimaal is. In de winterperiode bevat de koude lucht minder waterdamp en is dus droger. Het aanzetten van de verwarming versterkt het verdampingsproces, waardoor de luchtvochtigheid wel kan dalen tot 30%.

Met behulp van een luchtbevochtiger kan dit probleem snel worden verholpen zodat de luchtvochtigheid weer terug op een goed niveau komt.

luchtbevochtiger

Gevolgen van droge lucht

Een te lage relatieve luchtvochtigheid brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Door een te droge lucht kunnen de longen onvoldoende zuurstof opnemen, waardoor irritaties en klachten kunnen ontstaan, zoals een droge keel, prikkelhoest, een droog en branderig gevoel in de ogen, geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieverlies en een verlaagd immuunsysteem.

Droge lucht – een te lage luchtvochtigheid – heeft ook negatieve gevolgen voor meubilair en houten elementen. De droge lucht veroorzaakt werking in houten vloeren en kozijnen waardoor het kan scheuren. Ook is een te lage luchtvochtigheid erg slecht voor muziekinstrumenten omdat ze door de droge lucht ontstemd raken.

Soort luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers zijn er in 3 verschillende soorten.

Een luchtbevochtiger op stoom maakt gebruik van water dat tot 80°C wordt verhit. Door de snelle verhitting van het water kan er heel snel veel stoom worden opgewekt. Door de kiem- en bacterievrije stoom die gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid is dit een ideale oplossing voor mensen die gevoelig zijn voor verkoudheid of een droge lucht.

Stoombevochtigers geven een snel resultaat, zijn geluidsarm en laten geen witte kalkresten achter op het meubilair.

Een ultrasone luchtbevochtiger is een geruisloos apparaat en werkt met een metalen diafragma dat trillingen via een ultrasone frequentie opwekt. Door deze trillingen ontstaan waterdruppeltjes. Via de ingebouwde ventilator wordt fijne nevel in de lucht verspreid, die de luchtvochtigheid in de kamer weer in balans brengt. Door de ingebouwde hygrostaat schakelt het apparaat automatisch in en uit.

Ultrasone luchtbevochtiging is energievriendelijk omdat het water niet wordt opgewarmd en er daardoor minder energie nodig is. Als het apparaat wordt voorzien van een ontkalkpatroon zal er geen aanslag ontstaan.

Een koudwaterverdamper bepaalt automatisch de juiste luchtvochtigheid. Een ingebouwde hygrometer is niet nodig. Via een ventilator wordt de droge lucht aangezogen en vervolgens langs een vochtig filter geleid en de ruimte ingeblazen. Koudwaterverdampingsapparaten zijn erg energievriendelijk en laten geen witte aanslag na op het meubilair.

TIPS voor de aankoop van een luchtbevochtiger

De aanschaf van een geschikte luchtbevochtiger is afhankelijk van de mate van de droge lucht en de afmeting van de ruimte. De volgende factoren zijn daarbij van belang:

  • Geluid: Let op de decibels die een luchtbevochtiger produceert. Bij een stil model is dit minder dan 45 decibel. Ultrasone luchtbevochtigers zijn over het algemeen het meest geluidsarm. Deze types zijn bij uitstek geschikt voor een slaapkamer.
  • Ruimte: Let op de maximale capaciteit van een luchtbevochtiger. Meet tevoren de kamergrootte. Het is belangrijk een type te kiezen dat over meer capaciteit beschikt dan grootte van de ruimte waarvoor het apparaat nodig is. Kies daarom voor een toestel met overcapaciteit, dat geschikt is voor een grotere ruimte.
  • Ingebouwde hygrostaat: In de beste luchtbevochtigers is een hygrostaat ingebouwd. Het voordeel daarvan is dat het apparaat zelf de luchtvochtigheid meet en zijn werking daarop afstemt.
  • Luchtwasser: Een luchtwasser heeft twee functies. Enerzijds bevochtigt dit apparaat de ruimte, anderzijds wordt de lucht door filters of roterende schijven gevoerd. Hierdoor worden vervuilende deeltjes uit de lucht gefilterd en wordt de bevochtigde lucht de ruimte weer ingevoerd. Een groot voordeel is dat deze variant het hele jaar door gebruikt kan worden.
  • Design: Luchtbevochtigers zijn in veel varianten verkrijgbaar. Doordat een luchtbevochtiger vaak een opvallende plaats in je huis inneemt, kun je ervoor kiezen een apparaat aan te schaffen met een esthetische uitstraling die goed in je interieur past.

Luchtbevochtiger prijs

Luchtbevochtigers zijn in tal van varianten te koop.

Welk type het meest geschikt is voor jouw situatie hangt af van de omvang van de ruimte en daarmee de capaciteit waaraan het apparaat moet voldoen.

Een eenvoudig apparaat is al vanaf ca. € 30,00 verkrijgbaar. Varianten die groter zijn en over meer opties beschikken, zoals een ingebouwde hygrostaat of een luchtwasser, zijn vanzelfsprekend duurder in aanschaf. De prijzen variëren tot maximaal ca. € 650,00.