Kelder ventileren? Ventilatiesysteem D!

In veel gevallen bevindt de kelderruimte zich onder het woonoppervlak. Vaak is er geen of weinig contact met de buitenlucht en zonlicht mogelijk. Condensatievocht ontstaat daardoor vrij gemakkelijk. Het is daarom erg belangrijk de kelder goed en regelmatig te ventileren. In een kelder zonder ventilatiesysteem kan de luchtvochtigheidsgraad oplopen tot 100%.

Gevolgen

Door slecht geventileerde kelders kunnen vochtproblemen gemakkelijk ontstaan en zijn een ideale basis voor schimmels, algen en ongedierte. Dit kan op den duur tot schade aan de woning leiden en aandoeningen en allergieën veroorzaken. Alhoewel het niet verplicht is om een kelder te ventileren, is het toch verstandig om hieraan voldoende aandacht te besteden.

Keuze ventilatiesystemen en advies

De hamvraag is nu welk ventilatiesysteem het meest geschikt is voor jouw woning.
Hieronder een aantal mogelijkheden op een rij.

Ventilatiesysteem A

Natuurlijke luchtafvoer en luchtaanvoer

De meest eenvoudige en voordelige oplossing is ventilatiesysteem A, een installatie waarbij geen mechanische hulp nodig is. Ventilatie vindt plaats op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters of openingen.

Natuurlijke ventilatie in een kelder is lang niet altijd en overal voldoende mogelijk. Ondanks het plaatsen van ventilatieroosters blijkt deze oplossing vaak toch onvoldoende voor vochtgevoelige elementen in je kelder. Het laten circuleren van voldoende frisse lucht kan ook worden bereikt door het aanbrengen van doorvoeropeningen onder de deuren of in de muren.

kelder ventileren

Ventilatiesysteem B

Natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer

De natuurlijke toevoer van frisse lucht in een kelder blijkt niet altijd eenvoudig te zijn. In dat geval kan ervoor worden gekozen om verse lucht mechanisch aan te laten voeren. Met behulp van een ventilator wordt de toevoer van frisse buitenlucht gecontroleerd door de woning verspreid. De afvoer en circulatie van de lucht zijn identiek aan de manier van systeem A, namelijk ventilatie op natuurlijke wijze via ventilatieroosters. Een nadeel van ventilatiesysteem B in de kelder is de vorming van condens. Dit wordt veroorzaakt doordat warme lucht in contact komt met koude wanden, waardoor vervolgens condens ontstaat.

kelder ventileren

Ventilatiesysteem C

Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer

Dit ventilatiesysteem werkt net omgekeerd als een ventilatiesysteem B. Bij ventilatiesysteem C wordt de lucht op een natuurlijke manier via ventilatieroosters aangevoerd, maar mechanisch afgevoerd.

Voor woningen die reeds grondig zijn gerenoveerd, kan ventilatiesysteem C een interessante optie zijn. In gerenoveerde woningen kan de vuile lucht door gedane aanpassingen soms niet langer op natuurlijke manier worden afgevoerd. Het gevolg daarvan is dat de vochtige en vervuilde lucht via luchtkanalen in vochtige kamers, zoals een kelder, keuken of badkamer, wordt aangezogen.

Ventilatiesysteem C ken twee uitvoeringen, het klassieke C-systeem waarbij de luchtaanzuiging doorlopend plaatsvindt. Het Ventilatiesysteem C+ systeem is zelfregelend en ververst de lucht uitsluitend wanneer dit nodig is.

Ook bij ventilatiesysteem C in beide uitvoeringen is de vorming van condens een nadeel. Ventilatiesysteem C en B in een kelder zijn uitsluitend voldoende effectief in combinatie met een

kelder ventileren

Ventilatiesysteem D

Mechanische aan- en afvoer van lucht

Ventilatiesysteem D is een volledig gecontroleerd systeem. De gehele ventilatie wordt automatisch gestuurd. Via een netwerk van leidingen in de gehele woning wordt de lucht via ventilatieroosters in elke kamer gelijkmatig verdeeld (ook in de kelder) zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen. Deze toepassing wordt ook wel balansventilatie genoemd.

Vanwege het warmteterugwinningssysteem is Ventilatiesysteem D heel efficiënt en bijzonder energiezuinig. Ventilatiesysteem D kan naar wens worden uitgebreid met speciale vochtsensoren. Door middel van deze sensoren wordt de luchtvochtigheidsgraad doorlopend gemeten. Tijdige bijsturing is daardoor mogelijk. Met name voor een kelderruimte is dit ideaal.

kelder ventileren

Conclusie: Het kiezen van het juiste ventilatie systeem

Ventilatiesysteem A

Voorziet in de natuurlijke af- en aanvoer van lucht in uw kelder. Of deze werkwijze voldoende is, kan niet altijd worden gegarandeerd.

Ventilatiesystemen B en C

Deze beide systemen zijn alleen nuttig en afdoende effectief in combinatie met een luchtontvochtiger.

Ventilatiesysteem D

Voor een degelijke ventilatie van je huis (inclusief je kelder) biedt systeem D de beste garanties voor een degelijke ventilatie. Ventilatiesysteem D heeft een mechanische af- en aanvoer. Zeker in combinatie met speciale vochtsensoren is dit de ideale keuze voor een vochtvrije kelder.