Bouwvocht

Tijdens het bouwen of verbouwen worden heel wat bouwmaterialen gebruikt die met water vermengd worden. Bouwvocht ontstaat het meest bij chapewerken, beton storten en stuckwerken. Tijdens het uithardingsproces zal het vocht verdampen. Het is belangrijk dat het vocht de woning kan verlaten en zich niet binnenshuis concentreert.

Gevolgen

Als er onvoldoende aandacht wordt besteed aan het afvoeren van bouwvocht, dan zal de woning muf gaan ruiken en bestaat het gevaar dat zich schimmels vormen.

Een vochtig huis biedt een ideaal leefklimaat voor schimmels, huisstofmijt en ander ongedierte. Door het vocht hangt er een muffe lucht in huis. Dit alles kan problemen aan de luchtwegen en allergieën tot gevolg hebben. Door bouwvocht kan ook de isolatie van een huis worden aangetast. Het gevolg is dat er mogelijk rotting ontstaat en de isolerende werking gedeeltelijk verloren gaat. Een ander gevolg van vocht in huis is dat het hout doet uitzetten of rotten. Andere bouwmaterialen kunnen hun kracht verliezen, behang en verf kunnen afbladeren. Stalen vloerbalken en leidingen kunnen gaan roesten.

bouwvocht

Oplossingen

Er zijn verschillende manieren om bouwvocht te laten verdampen. Bouwvocht kan zowel machinaal als op natuurlijke manier worden aangepakt.

1. Natuurlijke verdamping

Aan deze versie zijn geen kosten verbonden, wel kan de droogtijd tot snel tot 18 maanden oplopen. Het duurt dus veel langer voordat de afwerking van het huis gereed is. Bij natuurlijke verdamping is het van groot belang dat ramen en deuren zoveel mogelijk worden opengezet en dat kamers zo min mogelijk worden afgesloten. Dit zorgt ervoor dat de luchtcirculatie en ventilatie optimaal zijn.

2. Bouwdrogers

Als het drogen van het vocht op natuurlijke manier te lang voor je duurt, kan ook gekozen worden voor een bouwdroger. Deze optie bespaart je veel tijd. Dit apparaat neemt de vochtige lucht op uit de ruimte en wordt in de vorm van water in een opvangbak.

Met behulp van bouwdrogers wordt de droogtijd al snel verkort tot enkele weken of maanden. Vanzelfsprekend kan de bouwdroger prima worden gecombineerd met natuurlijke uitdroging. Bijkomend voordeel is dat het energieverbruik tijdens droge dagen veel lager is. Ook van groot belang is dat dit een milieuvriendelijke werkwijze is.

3. Bouwdroger met warmtepomp

Gedurende de winterperiode, als het kouder is dan 12 graden Celsius, is een normale bouwdroger niet voldoende effectief voor het laten verdampen van de lucht. . Door de lage temperatuur kan de lucht onvoldoende verdampen. Daarom kun je gedurende de een koude periode het best gebruik maken van een bouwdroger met warmtepomp.

Deze machine warmt de binnenlucht op waardoor het water in de muren alsnog condenseert. Als de bouwdroger na 24 uur slechts 1 centimeter water heeft opgevangen, is de woning voldoende droog.

bouwvocht