Vochtige gevels (doorslaand vocht)

Doorslaand vocht wordt ook wel regendoorslag genoemd. Vooral bij oudere huizen waarbij de gevel al aan veel weersomstandigheden is blootgesteld, komt dit probleem veelvuldig voor. Vooral aan de regenzijde (de zuidwest kant) van een woning heeft doorslaand vocht de meeste kans om de woning binnen te dringen. Het vocht verspreidt zich naar de binnenmuren waardoor allerlei soorten schade ontstaan.

Oorzaken 

Het is een veelvuldig voorkomend fenomeen dat vooral voorkomt bij poreuze muren of beschadigde stenen of voegwerk in de buitenmuur. Ook spleten in kozijnen of het ontbreken van lekdorpels bij ramen of deuren kunnen de oorzaak zijn van dit probleem.

Andere oorzaken, zoals na het uitvoeren van een gevelrenovatie, door bijvoorbeeld zandstralen, kunnen vochtproblemen onvoorzien veroorzaken.

Oplossingen

vochtige buitenmuren

Er zijn verschillende mogelijkheden om vochtproblemen aan de buitengevel op te lossen. Vaak is het voldoende om alleen aan deze zijde van de woning reparatiewerkzaamheden uit te voeren.

Hieronder een overzicht van diverse methoden om vochtige buitenmuren te behandelen

1. Hervoegen van de gevel

Het vochtprobleem kan veroorzaakt worden doordat de voegen ernstig zijn beschadigd, los zitten of barsten vertonen. Het voegwerk kan de woning niet langer voldoende bescherming bieden tegen vocht van buiten. De oplossing hiervoor is de voegen uit te slijpen en opnieuw op te vullen. Een bijkomend voordeel is dat de gevel er weer als nieuw uitziet.Het vochtprobleem is daarmee verleden tijd.

Tip: Maak van de renovatie handig gebruik om de stenen van de buitengevel te reinigen.

2. Buitenmuren impregneren

Als bakstenen duidelijke vochtplekken vertonen, is dit een teken dat de bakstenen vocht opnemen. Dit vochtprobleem kan vrij eenvoudig worden verholpen door een coating op de gevel aan te brengen. Dit is een speciaal impregnatie middel dat op de gevel wordt verneveld. Door deze coating krijgt het vocht niet langer de kans om tot de bakstenen door te dringen. De bakstenen blijven droog en het vocht kan niet langer naar binnen doordringen. Het is een bijzonder effectieve behandeling waarvan je tientallen jaren plezier zult hebben.

Prijs: De gemiddelde prijs van impregneren ligt tussen € 8,00 en € 12,00 per m².

Lees hier meer over muren impregneren

Wanneer uw buitengevel er echt niet meer uitziet of je toch van plan was de woning beter te isoleren kan het soms beter zijn de gevel te bekleden. Iets duurder dan impregneren of hervoegen maar je hebt dan wel een compleet anders uitziende gevel in de plaats.

3. Nieuwe gevelbekleding en / of door isolatie

Als de buitengevel dusdanig door weersomstandigheden is aangetast kunnen isolatie en een nieuwe gevelbekleding de beste oplossing zijn.

Prijs: Deze optie is wel wat duurder dan impregneren of hervoegen en is ook sterk afhankelijk van het gekozen materiaal. De voordelen zijn echter groot: door het opnieuw bekleden van de gevel en gelijktijdig isolatie aan te brengen, is de woning weer tegen weersomstandigheden bestand. Een bijkomend voordeel is dat de woning er als nieuw en totaal anders uitziet.

vochtige buitenmuren

Crepi met isolatie

Nog een andere optie is het aanbrengen van een vochtwerende crepi. Na het aanbrengen van dit materiaal geeft het je woning een totaal nieuwe indruk. Ook bij deze behandelmethode is het raadzaam eerst de vochtige buitenmuur te (laten) isoleren. Een bijkomend, positief effect is dat de energiekosten flink zullen dalen.

Prijs: De kosten voor het isoleren en bekleden met crepi liggen tussen € 90,00 en € 110,00 per m².

Gevelbekleding met hout of kunststof

De gevel kan ook worden bekleed met hout of kunststof platen. Dit is vanzelfsprekend volledig afhankelijk van je persoonlijke smaak en stijl. Ook hier geldt weer dat het kostenbesparend is de buitengevel gelijktijdig te isoleren.

Prijs: Afhankelijk van de keuze van het product varieert de prijs tussen € 50,00 tot € 200,00 per m² of zelfs meer.