Vochtige slaapkamer

Vochtige slaapkamer

Een slaapkamer die een goede luchtvochtigheid heeft, een gematigde temperatuur en voldoende wordt geventileerd, is de basis voor een gezonde nachtrust. In een vochtige slaapkamer is deze balans verstoord. Een vochtige slaapkamer is erg ongezond, heeft een onaangename muffe lucht en veroorzaakt naast gezondheidsklachten ook schade aan je woning.

Vochtige slaapkamer: Symptomen en gevolgen

De symptomen van een vochtige slaapkamer zijn een muffe lucht, condens of waterdruppels op de ramen, vochtplekken of schimmels aan de muren en/of plafond en kozijnen, ongedierte (zoals zilvervisjes, huisstofmijt, oorwurmen). Als je deze symptomen herkent, is het zaak snel actie te ondernemen.

Gezondheidsproblemen

Een vochtige ruimte is de ideale broedplaats voor schimmels. Ook zullen vochtplekken gemakkelijk ontstaan, die de voedingsbodem vormen voor huiszwammen. De sporen in de schimmels en zwammen en de uitwerpselen van ongedierte zijn verantwoordelijk voor ademhalingsproblemen en veroorzaken allerlei allergieën. Door de muffe krijg je ook hoofdpijn en verergeren klachten als reuma en astma. Een gezonde nachtrust wordt verstoord met als gevolg dat je ’s morgens doodmoe wakker wordt.

Schade aan de woning

Condens, vocht- en schimmelplekken in de slaapkamer zijn duidelijke kenmerken van een teveel aan vocht. Los van het feit dat dit er lelijk en onsmakelijk uitziet, veroorzaakt het vocht kozijnrot, schade aan schilderwerk, loskomend behang, aangetast stuc- en metselwerk.

Diagnose

Een teveel aan vocht kan verschillende oorzaken hebben. Het stellen van een correcte diagnose is ook hier van groot belang. Elke oorzaak vraagt om een eigen, specifieke oplossing. Hieronder de mogelijkheden en oplossingen op een rij:

1. Condensatievocht

Condensatievocht is de meest voorkomende oorzaak van vocht in de slaapkamer. Het ontstaat doordat er te weinig frisse lucht is om de condens op een goede manier af te voeren.

Elke nacht produceert ieder mens circa 1 à 2 liter waterdamp. In combinatie met een vochtige slaapkamer heeft dit een negatief effect op je gezondheid.

Als de vochtige lucht de ruimte niet kan verlaten, zal dit als condens neerslaan op koude oppervlakken, zoals ramen, muren en plafonds. Goede ventilatie is dan ook van groot belang.

Oplossing: ventilatie

In veel gevallen zijn de oplossingen relatief eenvoudig: door het beter ventileren (natuurlijke of mechanische ventilatie) van je woning kun je veel problemen zelf oplossen. Soms zijn meer ingrijpende maatregelen nodig. Deze zijn over het algemeen in principe vrij eenvoudig, maar ze vereisen wel een goede voorbereiding zodat de aanpak doeltreffend is.

1. Natuurlijke ventilatie

De meest eenvoudige oplossing om condensatievocht tegen te gaan is door voldoende frisse lucht te laten ventileren. Zet ramen en/of deuren open. Daardoor zal de luchtvochtigheid dalen en zullen de muren weer uitdrogen. Schimmels hebben bij droge muren geen kans en kunnen bij een goede luchtvochtigheid definitief worden verwijderd.

Goede ventilatie kan wonderen verrichten. Je kunt jouw woning ventileren door de ramen voldoende open te zetten. In de winter is dat ook belangrijk maar door de kou natuurlijk niet zo aangenaam.

2. Ventilatiesysteem

Naast natuurlijke ventilatie kun je ook kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Zo’n systeem zorgt ervoor dat vochtige lucht tijdig wordt afgevoerd, waardoor de luchtkwaliteit in de hele woning verbetert. Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen.

De keuze van het ventilatiesysteem is afhankelijk van je budget, woning en voorkeuren.

Richtprijs ventilatiesysteem A: ± € 1.700,00
Richtprijs ventilatiesysteem B: ± € 2.800,00
Richtprijs ventilatiesysteem C (+): ± € 3.000,00 à € 3.500,00
Richtprijs ventilatiesysteem D: ± € 5.500,00
Richtprijs ventilatiesysteem D + warmterecuperatie: ± € 7.000,00

vochtige slaapkamer

2. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een andere mogelijkheid waardoor vocht in de slaapkamer kan ontstaan. Dit is een probleem van buitenaf. Door een beschadigde gevel of poreuze bakstenen kan regenwater makkelijk in de gevel sijpelen en daarna in de binnenmuren trekken.

Oplossing

De meest doeltreffende oplossingen voor doorslaand vocht zijn:

* Gevel impregneren
Met deze methode wordt een impregneervloeistof op de gevel gespoten. Deze vloeistof vult de poriën van de buitenmuur op, waardoor een beschermende laag ontstaat.

LET OP: Voorwaarden voor een doeltreffend resultaat:

– Eventuele schade aan de gevel moet eerst worden hersteld.

– De gevel moet tevoren goed schoon zijn. Als de gevel erg is vervuild, moet deze eerst worden gereinigd. Het reinigen van ernstig vervuilde gevels kun je het beste aan een professional uitbesteden.

* Nieuwe gevelbekleding

Als de gevel in erg slechte staat verkeert, is het in veel gevallen de beste keuze om een nieuwe gevelbekleding te (laten) plaatsen. Een bijkomend voordeel is dat je huis een nieuwe uitstraling krijgt.

TIP: Laat tegelijkertijd ook gevelisolatie aanbrengen. Dit is kostenefficiënt en door je woning energiezuiniger te maken, bespaar je bovendien op stookkosten.

Richtprijs muren impregneren: ± € 8,00 à € 15.00 per m²
Richtprijs nieuwe gevelbekleding: ± € 40,00 – € 250,00 per m²
Deze richtprijzen zijn afhankelijk van het soort gevelbekleding en of er al dan niet gevelisolatie wordt aangebracht.

3. Optrekkend vocht

Optrekkend vocht kan eveneens de oorzaak zijn van een vochtige slaapkamer. Optrekkend vocht is grondvocht dat door een slecht functionerende waterkering of het ontbreken daarvan in de fundering en de muren kan optrekken. Ook langdurige regenval kan dit probleem veroorzaken doordat het grondwaterpeil dan veel sneller stijgt. Na verloop van tijd stijgt dit grondvocht ook op naar de binnenmuren, waardoor een slaapkamer (vooral op de begane grond) ook met vochtige muren wordt geconfronteerd. Het kenmerk van optrekkend vocht is dat vochtplekken eerst onderaan de muur zitten en daarna geleidelijk omhoog trekken.

Oplossing

Oplossing

De problematiek rond optrekkend vocht wordt over het algemeen op de volgende manieren opgelost.

Muren injecteren

Het injecteren van muren met een vochtwerend materiaal is hier de meest gebruikte methode.

In de buitenmuren worden gaten geboord, net iets hoger dan het grondniveau, met een interval van 10 à 12 centimeter. De gaten die nu zijn ontstaan, worden met een speciaal pistool onder hoge druk met een vochtwerende gel of vloeistof geïnjecteerd. Na het inspuiten van de vloeistof zal dit in het metselwerk uitzetten. Hierdoor krijgt optrekkend vocht niet langer kans de muren binnen te dringen.

Muren onderkappen

Grondvocht kan ook worden bestreden door de muren te onderkappen. Hierbij worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd. In de vrijgekomen ruimte wordt een kunststof vochtkering aangebracht zodat optrekkend vocht voorgoed verleden tijd is.

Muren onderkappen zorgt voor heel wat stof en schade en is een ingrijpende klus. Bovendien moeten de muren ook opnieuw afgewerkt worden. Daarom wordt deze techniek voornamelijk toegepast bij grote renovaties.

Het Carebrick® systeem

CAREBRICK® is een innovatief vochtbestrijdingssysteem. Het is de meest structurele en milieuvriendelijke manier om vocht in je woning te bestrijden. Het systeem bestaat uit een element en een keramische koker. Het heeft een vochtregulerende werking. Door middel van de natuurlijke luchtstroom vindt er een verdampingsproces plaats. Vocht wordt via de kokers op een natuurlijke manier uit de muren naar buiten afgevoerd.

Richtprijs muren injecteren: vanaf € 100,00 per strekkende meter
Richtprijs muren onderkappen: ± € 100,00 à € 150,00 per strekkende meter
Richtprijs CAREBRICK: gemiddeld € 125,00 per strekkende meter

optrekkend vocht

4. Lekkages

Lekken in leidingen of afvoerbuizen kunnen ook de oorzaak zijn van een vochtige slaapkamer. Het is mogelijk dat er een lek zit in één van de leidingen of afvoerbuizen die in de muur van de slaapkamer zijn weggewerkt. Deze lekken zijn vaak lastig te vinden, waardoor het probleem al geruime tijd kan spelen voordat er zichtbare vochtplekken ontstaan. De schade kan daardoor aanzienlijk zijn.

Oplossing

Doordat lekken vaak achter muren verscholen zitten, kan eventueel breekwerk noodzakelijk zijn.

Voor het opsporen van een lek kun je daarom beter een expert inschakelen. Met de juiste apparatuur, een speciale vochtmeter, wordt een lekdetectie uitgevoerd en het probleem opgespoord. Na het uitvoeren van een lekdetectie ontvang je een rapport en professioneel advies voor de reparatie.

Richtprijs grondige lekdetectie: € 300,00 à € 400,00 (afhankelijk van het aantal te controleren leidingen)

vochtige slaapkamer

Voorkomen vocht

Een slaapkamer met een goede vochtbalans is belangrijk voor je gezondheid en je nachtrust. Een slaapkamer moet fris zijn, niet te vochtig, maar ook niet te droog. Dit bereik je door de slaapkamer goed te ventileren. De ideale relatieve luchtvochtigheid in een kamer ligt tussen de 40% en 70%. Je kunt dit meten door gebruik te maken van een hygrometer ofwel een luchtvochtigheidsmeter.

Slaapkamer ventileren

Slaapkamer ventileren

Als je de slaapkamer lucht, doe dit dan niet langer dan 30 minuten. Dit is voldoende om alle lucht te verversen en het kost op deze manier weinig energie. Tijdens het luchten kun je ook even de thermostaat laag zetten en/of de thermostaatkranen dichtzetten.

Slaapkamer wel of niet verwarmen?

Het aanzetten van de verwarming in je slaapkamer zorgt ervoor dat de lucht droger wordt. Dat is prettig als je een vochtprobleem hebt, maar een te droge slaapkamer veroorzaakt weer andere klachten. Een droge mond en keel, maar ook gesprongen lippen zijn veelvoorkomende klachten. Maar droge lucht veroorzaakt ook droge slijmvliezen en verhoogt ook het risico op luchtwegaandoeningen. Een matig verwarmde slaapkamer is onschuldig maar let goed op de temperatuur van ongeveer 15°C.

Tips voor een constante vochtigheidsgraad in je slaapkamer:

TIPS voor een constante vochtigheidsgraad in je slaapkamer:

 • Plaats een hygrometer zodat je de luchtvochtigheidsgraad altijd gemakkelijk kunt aflezen.
 • Probeer de luchtvochtigheid van je slaapkamer het hele jaar door constant te houden, rond 50%.
 • De ideale temperatuur voor een slaapkamer is minstens 15°C. In de zomer en in de winter.
 • Ventileer je slaapkamer goed, dagelijks minimaal 10 minuten, maximaal 30 minuten. Ook in de winter. Zet het raam op een kier om te kunnen luchten. Of maak gebruik van een ventilatiesysteem.
 • Zet tijdens het luchten de thermostaat laag en/of de thermostaatkranen dicht.
 • Lucht regelmatig je dekbed en kussens. Het liefst in de zon. Dit doodt de huisstofmijten die zich daarin hebben genesteld.
 • Laat de slaapkamerdeur ’s nachts op een kier staan. Het leefvocht dat in de nacht ontstaat, kan daardoor gemakkelijk wegtrekken.
 • Doe de verwarming ’s nachts uit. Als het ’s nachts te warm is, ga je zweten en dat veroorzaakt extra lichaamsvocht.
 • Als de slaapkamer te vocht is, kun je de muren met vochtwerende verf behandelen.
 • Als de slaapkamer te droog is, kun je een waterverdamper aan de radiator hangen.
 • Laat nooit was drogen in je slaapkamer. Dit veroorzaakt onnodig vocht.

Professional inschakelen

Een te vochtige slaapkamer veroorzaakt schade en gezondheidsproblemen. Kom je er met bovenstaande tips niet uit, neem dan contact op met een vakman. Hij kan je goed advies geven voor de beste aanpak om je vochtprobleem op te lossen.

Juist omdat er zoveel verschillende soorten vocht bestaan en het lang niet altijd duidelijk is waardoor deze worden veroorzaakt en hoe op te lossen, is het verstandig om een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf in te schakelen. Een vakman beschikt over voldoende kennis en ervaring en kan daardoor de juiste diagnose stellen. Ook kan hij je adviseren over meest doeltreffende en efficiënte oplossing voor jouw specifieke vochtprobleem. Bovendien krijg je garantie op het uitgevoerde werk.

Als je advies en een voorstel wilt ontvangen voor een maatwerkoplossing voor jouw specifieke situatie en de bijbehorende prijs, neem dan contact op met een erkend vochtbestrijdingsbedrijf.

Vraag hier offertes aan van verschillende vochtbestrijders