Vochtige kelder

Een woning waarin een kelder aanwezig is, is voor veel mensen een belangrijke, aanvullende ruimte. Samen met de funderingen vormt een kelder de basis van een stabiel gebouw. Keldermuren die niet bestand zijn tegen de druk van grondwater krijgen vroeg of laat te maken met vochtige muren, vervelende vochtproblemen en schimmels.

In veel gevallen bevindt de kelderruimte zich onder het woonoppervlak. Vaak is er geen of weinig contact met de buitenlucht en zonlicht. Condensatievocht ontstaat daardoor vrij gemakkelijk. En dat is vervelend en ook jammer want een kelder is een praktische ruimte die uitermate geschikt is om voorraden in op te slaan of artikelen te bewaren die niet zo vaak nodig zijn. Door vocht in je kelder kun je er daardoor niet of minder goed van gebruiken. Het is dus belangrijk om de kelder droog te maken. Niet alleen voor praktisch gebruik maar ook om gezondheidsproblemen te voorkomen. Voor het droog maken van de kelder zijn verschillende methodes mogelijk.

Fase 1: Het vinden van de oorzaak van vochtige muren en de vloer

Vocht in de kelder kan door meerdere oorzaken ontstaan. Daarom zal eerst onderzocht moeten worden waardoor het probleem wordt veroorzaakt. Pas daarna kan naar een adequate oplossing worden gezocht. Oorzaken die het meest voorkomen, zijn:

  • Grondvocht
  • Scheuren en naden in de vloer
  • Regendoorslag
  • Slechte afvoercapaciteit van vocht
vochtige kelder

Fase 2: Het toepassen van de juiste oplossing

Vocht dat door regeninslag wordt veroorzaakt, bijvoorbeeld door een niet goed sluitend raam, is eenvoudig en voordelig op te lossen. Als het vochtprobleem is ontstaan door grondvocht, scheuren, extreem natte muren en een slecht afvoersysteem, dan is het probleem wat ingewikkelder.

Deze oorzaken kunnen op twee verschillende manieren worden opgelost, namelijk dichting van de muren of door drainage. Deze beide methodes worden vaak toegepast.

Kelderdichting

Kelderdichting, het volledig afdichten van de kelder, is de meest grondige en complete oplossing. Bij deze aanpak wordt een waterdichte cementlaag op zowel de vloer als op de muren aangebracht. Door deze toepassing is het onmogelijk dat extern grondvocht nog langer binnen kan dringen. Afbladderende verf en het ontstaan van poreuze stenen is daardoor niet langer mogelijk. Bovendien kunnen er geen schimmels en vochtplekken meer in je kelder ontstaan. Een bijkomend voordeel is dat je kelder weer hygiënisch is en er lekker fris uitziet

Meer informatie over kelderdichting vind je hier

Kelderdrainage

Drainage is een relatief voordelige oplossing. Deze werkwijze wordt voornamelijk ingezet in extreem vochtige kelders. Drainage is een zeer doordacht afvoersysteem. Overtollig water wordt direct afgevoerd naar een netwerk van speciale leidingen en pompen. Water in je kelder krijgt daardoor geen kans meer en de kelder kan weer voor het doel daarvan worden gebruikt.

Meer informatie over kelderdrainage vind je hier

water in de kruipruimte

Vochtige kelder droog maken en droog houden

Nadat je een van de genoemde toepassingen hebt laten uitvoeren, kan er toch opnieuw vocht in je kelder ontstaan. Het is en blijft van groot belang dat er – in combinatie met het drainagesysteem – steeds voldoende wordt geventileerd. Het is en blijft belangrijk dat muren steeds in contact kunnen komen met verse en droge lucht. Plaats daarom zeker een ventilatiesysteem of zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden zoals roosters of ramen die regelmatig geopend kunnen worden.