Vochtige badkamer: Oorzaken & oplossingen
Een badkamer is een van de ruimtes in huis waar veel water wordt gebruikt en waardoor vochtoverlast gemakkelijk ontstaat.
Tijdens het douchen of baden is de badkamer veelal gesloten. Door het gebruik van warm water ontstaat waterdamp. Doordat de luchtvochtigheidsgraad te hoog wordt, zal er door de waterdamp condensatie plaatsvinden. Deze condens zet zich af op koudere plaatsen zoals spiegels, ramen en plafond en kan niet snel genoeg opdrogen. De kans dat er vochtplekken, schimmels en een muffe lucht ontstaan, is dan ook groot. Vochtige of bedompte lucht is moeilijk te verwarmen en kost meer energie dan droge, frisse lucht. Toch hoeft een vochtige ruimte als een badkamer niet persé vochtoverlast te veroorzaken.
Diagnose
Als je wel last hebt van een vochtprobleem is het belangrijk de oorzaak daarvan zo snel mogelijk te achterhalen. Schakel zo nodig een deskundige in om er zeker van te zijn wat het probleem veroorzaakt en hoe dit op te lossen. Want iedere oorzaak vereist een andere aanpak.
Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken waardoor een vochtprobleem kan ontstaan. Lees hier welke oorzaken van vochtproblemen er zijn.
1. Onvoldoende ventilatie
Vocht door douchen of baden is warm en veroorzaakt waterdamp dat omgezet wordt in condens. Als er in de ruimte onvoldoende wordt geventileerd, kan de waterdamp de ruimte niet tijdig verlaten. Dit is zeker het geval als een badkamer geen raam heeft. Er ontstaat condens dat zich op de koudere oppervlakken, zoals ramen, spiegels, plafond en muren, zal afzetten. Het vocht kan ook via poreuze materialen in de muur trekken.
2. Slechte verwarming
Een badkamer die koud is en onvoldoende wordt verwarmd, kan hetzelfde effect veroorzaken als slechte ventilatie. Verwarming zorgt er namelijk voor dat het vocht gemakkelijker kan verdampen.
3. Verkeerde, vocht absorberende materialen
Het ene materiaal absorbeert meer vocht dan het andere. Daarom zijn niet alle materialen geschikt voor een badkamer. Bakstenen, poreuze gesteenten (natuursteen) en stoffen zijn daar voorbeelden van. Ze absorberen niet alleen veel vocht maar veroorzaken ook een muffe lucht.
4. Lekkages, beschadigde voegen, kitranden of tegels
Een badkamer bevat veel attributen met een afvoer (zoals een toilet, wastafel, douche en/of bad) die op het leidingnetwerk zijn aangesloten. En lekkende leiding is vaak moeilijk te traceren omdat ze bijna allemaal in de muren of de vloer zijn weggewerkt. Het kan dus geruime tijd duren voordat een lek is opgespoord. De schade kan daardoor aanzienlijk zijn.
Ook is het mogelijk dat voegen, kitranden en tegels na verloop van tijd beschadigen. Daardoor kan het vocht ook in de binnenmuren doordringen.
5. Doorslaand vocht
Door een poreuze buitenmuur, veroorzaakt door een verouderde buitengevel, poreuze stenen of beschadigde voegen, kan regenwater door de buitenmuur naar binnen doorsijpelen. Het indringende vocht hoopt zich in de binnenmuren op. Dit wordt zichtbaar doordat vochtplekken, schimmels en een muffe lucht ontstaan.
Gevolgen
Op een gegeven moment zullen door de vochtproblemen vochtige plekken en schimmels op siliconen en voegen ontstaan. Schimmels voelen zich prettig in een warme, vochtige en slecht geventileerde omgeving. Er ontstaat een muffe, ongezonde lucht die een nadelig gevolg heeft voor je gezondheid en bovendien schade veroorzaakt aan de muren. Als het probleem niet wordt verholpen, zullen schimmels na verwijdering steeds weer terugkomen.
Vochtige badkamer: Symptomen
Aan de volgende symptomen kun je een vochtige badkamer herkennen:
- Veel voorkomende condens op ramen, muren en plafond
- Roestige radiator
- Schimmels en zwarte plekken op muren en plafond
- Vochtplekken, kringen, druipstrepen of druppels (ook zichtbaar nadat de plekken zijn opgedroogd)
- Loslatende verf- of stucwerk
- Een muffige lucht
Oplossingen
Hieronder een overzicht van probleemveroorzakers en instructies hoe je deze definitief kunt oplossen. Bedenk dat als het onderliggende probleem niet structureel wordt aangepakt, de symptomen steeds weer kunnen terugkeren.
1. Ventilatie
Goede ventilatie is erg belangrijk om vochtproblemen en schimmels te voorkomen. Droog de wanden van douche of het bad uit met een handdoek of een trekker.
Zet het raam na het gebruik van een douche of bad enige tijd (op een kier) open.
Een plafondventilator of ventilatierooster werken ook prima. Zorg er wel voor dat die regelmatig gereinigd worden. Dit is belangrijk voor een goede luchtdoorstroming.
Als deze opties onvoldoende resultaat opleveren, kun je ook kiezen voor het plaatsen van een mechanisch of automatisch ventilatiesysteem. Het voordeel van zo’n systeem is dat het doorlopend functioneert.
2. Verwarming
Zorg ervoor dat de badkamer voldoende verwarmd is. Een constante temperatuur van gemiddeld 15°C zorgt voor een goede luchtvochtigheid. Dit kun je controleren door het plaatsen van een hygrometer.
3. Vochtige materialen verwijderen
Als je last hebt van vochtige muren en schimmels, dan is het belangrijk dat de muren eerst droog worden en de schimmels worden verwijderd. Als het probleem daarna toch blijft bestaan, dan zullen de vochtige materialen verwijderd moeten worden.
Goede alternatieven voor vocht absorberende materialen zijn keramische tegels en kunststof producten. Deze materialen zijn heel geschikt voor een badkamer. Op natuurstenen en andere poreuze stenen kan het aanbrengen van een transparante vernislaag een oplossing bieden.
4. Lekkages, beschadigde voegen, kitranden of tegels
Doordat lekken vaak achter muren verscholen zitten, kan eventueel breekwerk noodzakelijk zijn.
Voor het opsporen van een lek kun je daarom beter een expert inschakelen. Met de juiste apparatuur, een speciale vochtmeter, wordt een lekdetectie uitgevoerd en het probleem opgespoord. Na het uitvoeren van een lekdetectie ontvang je een rapport en professioneel advies voor de reparatie.
5. Doorslaand vocht
De meest doeltreffende oplossingen voor doorslaand vocht zijn:
* Gevel impregneren
Met deze methode wordt een impregneervloeistof op de gevel gespoten. Deze vloeistof vult de poriën van de buitenmuur op, waardoor een beschermende laag ontstaat.
LET OP: Voorwaarden voor een doeltreffend resultaat:
– Eventuele schade aan de gevel moet eerst worden hersteld.
– De gevel moet tevoren goed schoon zijn. Als de gevel erg is vervuild, moet deze eerst worden gereinigd. Het reinigen van ernstig vervuilde gevels kun je het beste aan een professional uitbesteden.
* Nieuwe gevelbekleding
Als de gevel in erg slechte staat verkeert, is het in veel gevallen de beste keuze om een nieuwe gevelbekleding te (laten) plaatsen. Een bijkomend voordeel is dat je huis een nieuwe uitstraling krijgt.
TIPS voor een gezonde badkamer
Een te vochtige badkamer veroorzaakt schade en gezondheidsproblemen. Kom je er met bovenstaande tips niet uit, neem dan contact op met een vakman. Hij kan je goed advies geven voor de beste aanpak om je vochtprobleem op te lossen.
Juist omdat er zoveel verschillende soorten vocht bestaan en het lang niet altijd duidelijk is waardoor deze worden veroorzaakt en hoe op te lossen, is het verstandig om een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf in te schakelen. Een vakman beschikt over voldoende kennis en ervaring en kan daardoor de juiste diagnose stellen. Ook kan hij je adviseren over meest doeltreffende en efficiënte oplossing voor jouw specifieke vochtprobleem. Bovendien krijg je garantie op het uitgevoerde werk.
Als je advies en een voorstel wilt ontvangen voor een maatwerkoplossing voor jouw specifieke situatie en de bijbehorende prijs, neem dan contact op met een erkend vochtbestrijdingsbedrijf.
Vraag hier offertes aan van verschillende vochtbestrijders
Om vochtplekken en schimmels te voorkomen, moet overtollig vocht zo snel mogelijk worden afgevoerd. Vocht en schimmels zijn schadelijk voor je gezondheid en vooral kwetsbare mensen, kinderen en ouderen zijn daar bijzonder gevoelig voor. Schimmels veroorzaken luchtweginfecties, hoofdpijn en misselijkheid. Ook aandoeningen als reuma en astma kunnen verergeren. Bovendien kun je door schimmels een hogere gevoeligheid voor deze aandoeningen opbouwen.
Hieronder een aantal tips.
1. Ventileren
Zorg voor een goede ventilatie, zeker als je huis goed is geïsoleerd. Zet het raam of de deur open nadat de badkamer is afgekoeld. Het te snel openen van een warme badkamer kan vocht- en schimmelproblemen in een andere ruimte in je huis veroorzaken.
Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een plafondventilator of een ventilatierooster.
2. Luchtvochtigheidsgraad controleren
Na het nemen van een douche of bad stijgt de vochtigheid snel. Controleer daarom de vochtigheidsgraad in de badkamer. Plaats een hygrometer.
3. Vochtige wanden drogen
Droog de wanden van douche of bad na gebruik met een handdoek of trekker. Het water kan zich niet als vochtige lucht verspreiden maar wordt in de putjes afgevoerd.
4. Verwarming
Zet de verwarming voor het gebruik van douche of bad van tevoren aan. De temperatuur is dan aangenaam voor jezelf en daarnaast voorkomen opgewarmde muren de vorming van extra condens. Schimmelvorming wordt daardoor tegengegaan.
5. Vochtige materialen
Het is mogelijk een transparante vernislaag op natuurstenen en andere poreuze stenen aan te brengen omdat dit materiaal veel vocht absorbeert. Verwijder vochtige en vocht absorberende materialen als deze onvoldoende gedroogd kunnen. Goede alternatieven zijn keramische tegels en kunststof producten.
6. Lekdetectie of reparatie beschadigde voegen
Controleer de badkamer regelmatig op beschadigde voegen, kitranden of tegels. Laat een lekdetectie uitvoeren als je vermoedt dat je een kapotte leiding hebt.
7. Schimmels verwijderen
Pas nadat je weet waardoor het vochtprobleem wordt veroorzaakt, kunnen de schimmels worden verwijderd. Ga zorgvuldig te werk want de sporen van schimmels zijn erg schadelijk. Tref beschermende maatregelen, zoals handschoenen en een mond- en neuskapje en een beschermende bril. Er zijn veel middelen verkrijgbaar. Gebruik bij voorkeur een milieuvriendelijk product.
Na verwijdering van de schimmels moet de muur goed drogen. Een anti-schimmelverf kan nieuwe vorming voorkomen. Blijf steeds goed ventileren!
8. Wasapparatuur in de badkamer liever niet
Plaats bij voorkeur geen wasmachine of wasdroger in de badkamer. Deze apparaten veroorzaken veel extra vocht dat vervolgens weer afgevoerd moet worden.
9. Doorslaand vocht: schakel een expert in
Laat een erkend vochtbestrijdingsbedrijf controleren of de gevel niet beschadigd is. Laat beschadigingen repareren om ergere schade te voorkomen.
10. Isolatie controleren of aanbrengen
Schimmel kan ook ontstaan doordat isolatie niet of onjuist is aangebracht. Schakel een deskundige in als de vocht- en schimmelvlekken steeds opnieuw terugkeren.
11. Gevelisolatie
Laat bij reparatie van de gevel gelijktijdig gevelisolatie aanbrengen. Dit is kostenefficiënt en verlaagt je energierekening. Door je woning energiezuiniger te maken, zal de waarde stijgen.