Vochtproblemen: Oplossingen en prijs adviezen
Vocht in huis kan verschillende oorzaken hebben en dus ook een verschillende aanpak. In dit artikel bekijken we de meestvoorkomende vochtproblemen en hun oorzaken, gevolgen en oplossingen
Soorten vochtproblemen
Wilt u voor eens en voor altijd van uw vocht in huis af, dan is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Bij een verkeerde inschatting kunnen namelijk heel wat onnodige kosten gemaakt worden zonder dat het vochtprobleem structureel opgelost wordt. Hier vind u enkele veel voorkomende vochtproblemen in huis en hun behandelingsmethode:
1. Optrekkend vocht
Heeft u last van vochtplekken ter hoogte van het grondniveau, dan spreekt men van optrekkend grondvocht. Een verouderde fundering die het grondwater absorbeert en niet voorzien is van een vochtkering is de oorzaak van dit vochtprobleem. Optrekkend vocht kan behandeld worden op twee manieren:
Muren injecteren
Vochtproblemen die ontstaan door optrekkend vocht worden bij bestaande huizen vaak aangepakt door de muren te injecteren. Hierbij gaat men gaten boren in de muren om deze vervolgens op te vullen met een vochtwerende gel. De prijzen voor het injecteren van muren beginnen vanaf 100 euro per lopende meter.
Muren onderkappen en nieuwe vochtkering plaatsen
Het onderkappen van muren is een drastische maatregel waarbij horizontale sleuven doorheen de gevel gemaakt worden. In deze sleuven wordt een nieuwe vochtkering geplaatst, welke het vocht zal tegenhouden. Gemiddeld ligt de prijs voor deze vochtbestrijdingsmethode tussen 100 en 150 euro per lopende meter.
2. Doorslaand vocht
Zijn er duidelijke vochtplekken zichtbaar op de buitenmuren en/of uw binnenmuren, dan heeft u te maken met doorslaand vocht. Dit type vochtprobleem duikt voornamelijk op bij oudere gebouwen waarbij de gevelbekleding (bakstenen of bepleistering) door de jaren heen poreus is geworden. Men kan dit vochtprobleem op twee verschillende manieren oplossen:
Muren impregneren
Als u te maken hebt met doorslaand vocht, dan kan dit in de meeste gevallen snel opgelost worden door de muren te impregneren met een onzichtbare coating. Deze coating voorkomt dat vocht in de gevel kan insijpelen. De kosten voor het impregneren van de gevel liggen meestal tussen 10 en 15 euro per m².
Nieuwe gevelbekleding
Verkeert uw gevel in een slechte staat, dan kan het ook aan te raden zijn om een nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Met het oog op een energiezuinige woning kunt u deze werkzaamheden combineren met het aanbrengen van isolatie.
3. Vochtproblemen door condensatie vocht
Een vochtprobleem is niet altijd te wijten aan fouten in de bouwconstructie. Ook interne factoren zoals een gebrek aan ventilatie of schade kunnen de oorzaak zijn van vocht in de woning. Condensatievocht is een voorbeeld van een van deze vochtproblemen in huis.
Heeft u last van vochtplekken of schimmels in de keuken, badkamer of slaapkamer, dan heeft u waarschijnlijk te maken met condensatievocht. Dit type vochtprobleem ontstaat door een grote hoeveelheid waterdamp die ontstaat door het koken, douchen of baden.
Wanneer waterdamp niet correct afgevoerd kan worden, zal deze afgezet worden op de muren, met alle gevolgen van dien. Condensatievocht kan opgelost worden door de woning geregeld te verluchten. Is uw woning goed geïsoleerd en is verluchten niet altijd mogelijk, dan is het aangewezen om een ventilatiesysteem te plaatsen.
4. Vocht in huis door lekken in leidingen en afvoerbuizen
Wanneer u last heeft van vochtige plekken die niet te verklaren zijn door bovenstaande oorzaken, dan is de kans groot dat er een lek zit in één van de leidingen of afvoerbuizen.
Het detecteren van dergelijke lekken is niet altijd even makkelijk omdat de gevolgen van dit vochtprobleem vaak pas zichtbaar zijn na enkele maanden tot jaren.
Vind u de oorzaak niet meteen, dan kunt u beroep doen op een specialist in lekdetectie.
Deze zal met een speciale vochtmeter de aanwezige vochtproblemen opsporen.
De prijs voor een grondige lekdetectie ligt gemiddeld tussen 300 en 400 euro.
5. Bouwvocht
Bij het bouwen van een traditioneel huis wordt heel veel water gebruikt. Het volledig uitdrogen van de woning kan meer dan een jaar duren en het kan nare gevolgen hebben wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt. Zo kan het pleisterwerk loskomen en zal er schimmel ontstaan in de vochtige ruimtes. Om bouwvocht aan te pakken kunt gebruikmaken van een ontvochtiger en zo vaak mogelijk de woning verluchten.
Belang van correcte diagnose bij vochtproblemen
Zoals u zojuist gelezen heeft, kan een vochtprobleem te wijten zijn aan diverse oorzaken.
Om geen onnodige kosten te maken is het dan ook belangrijk dat eerst een correcte analyse gemaakt wordt.
Wilt u zeker zijn van wat er aan de hand is, dan doet u er goed aan om diagnoses aan te vragen bij verschillende vochtbestrijders. Zo kunt u niet alleen hun verschillende oplossingen met elkaar vergelijken, maar ook hun prijzen en kennis.