Muren zelf injecteren: Doe-het-zelf en kosten
Vochtige muren ter hoogte van het grondniveau worden in de meeste gevallen veroorzaakt door optrekkend vocht. Het optrekken van grondvocht kun je voorkomen door de muren te injecteren met een vochtwerend product.
Hieronder wordt beschreven hoe dit in zijn werk gaat. Volg daarbij het stappenplan om de muren zelf goed te kunnen injecteren.
Vanzelfsprekend is het zelf injecteren van muren voordeliger (ca. 20%) dan wanneer je de werkzaamheden door een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf laat uitvoeren. Het nadeel van doe-het-zelf is echter dat er gemakkelijk een fout gemaakt kan worden en herstelwerkzaamheden nodig zijn.
Als je voor een professioneel bedrijf kiest, heb je ook garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Om deze redenen kiezen velen ervoor om de muren door een professional te laten injecteren.
Benodigdheden voor zelf injecteren
Het is van groot belang om eerst vast te stellen waardoor het vochtprobleem wordt veroorzaakt. Als optrekkend vocht inderdaad de oorzaak is, moeten allereerst de juiste materialen worden aangeschaft. Pas dan kan met de werkzaamheden worden gestart.
Benodigde materialen voor muren injecteren:
- Boormachine + boor van ongeveer 14mm tot 20mm
- Vochtwerend product
- Injectiebuisjes
- Trechters of professioneel gereedschap
- Metaaldetector
- Stofzuiger
- Mortel
- Beschermfolie
Muren injecteren: Stappenplan
Stap 1: Boren in de buitenmuur
Plaats de beschermfolie tegen de binnen- of buitenmuur. De grond wordt daardoor beschermd tegen het mogelijke morsen van het vochtwerende middel.
De gaten in de muur moeten op een hoogte van ca. een halve meter worden geboord. Teken eerst de gaten op de muur af waar geboord moet worden. De afstand tussen de gaten moet 10 tot 15 cm zijn. Lees de instructies op de verpakking van het vochtwerende middel goed! De afstand tussen de gaten mag minimaal 14 mm en maximaal 20 mm zijn.
De diepte van de gaten mag maximaal twee derden van de muurdikte zijn! Boor deze gaten in een hoek van 10 tot 30 graden, zodat het vochtwerende middel naar beneden, in de muur, kan sijpelen. Zorg ervoor dat je een afstand tussen de gaten aanhoudt zo’n 10 tot 15 cm bedraagt.
Afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem zullen eventueel meerdere lagen geïnjecteerd moeten worden.
Stap 2: Vochtwerend middel injecteren in de muren
Nadat de gaten in de muur zijn geboord moeten deze stofvrij gemaakt worden. Hiervoor kun je het beste een stofzuiger gebruiken. Nadat de boorgaten stofvrij zijn, kan met het injecteren worden gestart.
Vul de muren met het vochtwerende middel op en maak gebruik van een trechter om de gel in de injectiebuisjes te gieten. Zodoende wordt er minimaal gemorst. Giet het vochtwerende middel in de trechter en laat het voorzichtig in de geboorde gaten lopen. Nu zullen de muren door de vloeistof worden geïmpregneerd.
Als alternatief voor het gebruik van een trechter kun je ook professioneel gereedschap gebruiken. Het grote voordeel daarvan is dat het vochtwerende middel meer wordt samengedrukt. Deze toepassing is wel iets duurder, maar het resultaat is ook beter.
Laat de gel en de muur goed drogen. Vul daarna de gaten op met metselspecie. Door de capillaire (opzuigende) werking van de muur zal de vochtwerende vloeistof door de poreuze steen in de muur worden opgezogen. De volgende stap in dit proces is dat het vochtwerende middel zal uitharden. Zodoende worden de muren tegen vocht beschermd. Als de woning een spouwmuur heeft, zal ook deze muur afgewerkt moeten worden zodat de bescherming tegen optrekkend vocht maximaal is.
Stap 3: Alleen bij spouwmuur uit te voeren!
Bij vochtproblemen in de binnen- en buitenmuur, zal bovenstaand proces ook in de spouwmuur worden uitgevoerd.
De droogtijd van binnenmuren is minimaal 6 maanden. Pas nadat het droogproces helemaal is voltooid, kan gestart worden met het opnieuw bewerken van de binnenmuur door bijvoorbeeld schilderen, behangen of het aanbrengen van pleisterwerk.
Vakkundig muren injecteren
Bij het injecteren van muren is het erg belangrijk dat steeds de handleiding van de fabrikant nauwkeurig wordt gevolgd. Een onjuiste toepassing van de producten heeft tot gevolg dat de behandeling vergeefs is geweest en je nog steeds last hebt van het vochtprobleem.
Professionele hulp
Wil je het vochtprobleem toch liever uitbesteden aan een erkend vochtbestrijdingsbedrijf?