Muren injecteren tegen optrekkend vocht
Optrekkend vocht in muren is een van de meest voorkomende vochtproblemen in je huis. Het kan zowel op de binnenmuur als op de buitenmuur ontstaan. Vooral oudere huizen met een bouwjaar voor 1980 hebben met dit probleem te maken. Doordat het vocht vanuit de bodem (het grondwater) optrekt, zijn de gevolgen allereerst aan de onderzijde zichtbaar.
Oorzaken
De ernst van dit type vochtprobleem heeft te maken met de stand van het grondwater en van het gebruikte materiaal (de mate van poreusheid en de dikte).
Ook kan het, vaak in oudere huizen, ontstaan doordat er destijds vaak geen waterkering werd geplaatst op het grondniveau. Door het ontbreken van zo’n waterkering heeft grondvocht vrij spel en wordt het vocht door de muren opgenomen. Huizen die na 1980 zijn gebouwd, hebben doorgaans wel een waterkering.
Gevolgen
Optrekkend vocht kan op allerlei gebied grote gevolgen hebben en tot aanzienlijke schade leiden.
De bestrijding van optrekkend vocht is daarom in allerlei opzichten erg belangrijk.
Constructie
Optrekkend vocht maakt de stenen poreus en zorgt voor water in kelders en kruipruimtes. Na verloop van tijd bereikt het vocht de binnenmuren waardoor de muurafwerking wordt aangetast en zo zelfs kan doordringen tot de constructie van de woning. Door het vocht bestaat het risico dat hout rot raakt, leidingen en metalen constructies gaan roesten, schimmel en vochtplekken ontstaan waardoor salpeter wordt gevormd dat zeer gevaarlijk is. Het uiteindelijke gevolg kan zijn dat de draagkracht van de constructie vermindert. De waarde van de woning zal daardoor afnemen.
Gezondheid
Vochtproblemen veroorzaken een ongezond leefklimaat. Door vocht ontstaat een muffe geur in huis en schimmels en vochtplekken kunnen zich gemakkelijk ontwikkelen. Luchtwegen raken geïrriteerd en ook allergieën kunnen ongemerkt ontstaan. Bestaande aandoeningen, zoals reuma en astma, zullen verergeren.
Ongedierte zoals huisstofmijt, zilvervisjes, oorwurmen, maar ook spinnen en muizen zijn dol op een vochtige omgeving. Als het vochtprobleem niet wordt aangepakt zullen zij zich verder in de woning verspreiden.
Hogere energierekening
Door een teveel aan vocht in de woning voelt het kil en onaangenaam. De verwarming wordt op een hogere stand gezet. Daarnaast beschadigt het optrekkend vocht de isolatielaag van de woning waardoor ook doorslaand vocht en kou naar binnen kunnen dringen. Door een hoge energierekening voel je de gevolgen van optrekkend vocht ook in je portemonnee.
Muren injecteren
Het injecteren van muren met een vochtwerend materiaal is de meest gebruikte en effectiefste methode voor het bestrijden van optrekkend vocht. Het vochtwerende middel veroorzaakt een chemische reactie en zorgt ervoor dat optrekkend vocht via de muur wordt geblokkeerd en de muren daardoor droog blijven. Deze methode kan zowel langs binnen als langs buiten worden uitgevoerd. Alhoewel de toepassing relatief eenvoudig is, vergt een effectieve uitvoering zeker een grote precisie en vakkennis.
Werkwijze
In de buitenmuren worden gaten geboord, net iets hoger dan het grondniveau, met een interval van 10 à 12 centimeter.
Het aantal gaten dat precies geboord moet worden, is afhankelijk van het gebruikte injectiemiddel, de samenstelling van de muur en de mate en diepte van de vochtindringing.
De gaten die nu zijn ontstaan, worden met een speciaal pistool onder hoge druk met een vochtwerende gel of vloeistof of met behulp van een trechter geïnjecteerd. De vloeistof kan tot een maximale dikte van 3/4 van de muur worden ingebracht. Na het inspuiten van de vloeistof zal deze in het metselwerk uitzetten. Hierdoor krijgt optrekkend vocht niet langer de kans om in de muren binnen te dringen. Na de behandeling moeten de muren uitdrogen, waarna de herstelwerkzaamheden aan de muren kunnen plaatsvinden.
De benodigde droogtijd van de muur is afhankelijk van de dikte. Uitgangspunt is om de dikte van de muur te delen door 2. Dat is het aantal maanden die een muur nodig heeft om na het injecteren uit te drogen. Dus: → dikte muur (cm) : 2 = het aantal maanden uitdroogtijd.
Voordeel muren injecteren
Het bestrijden van optrekkend vocht door middel van de injectietechniek is de snelste methode en is qua werkzaamheden relatief weinig ingrijpend.
Muren injecteren: Aandachtspunten
Bij woningen die spouwmuren hebben, moet zowel de binnen- als buitenmuur geïnjecteerd worden zodat het optrekkend vocht effectief wordt aangepakt.
Eventuele schade aan het metselwerk moet hersteld worden vóór het injecteren: Controleer of er in het metselwerk scheurtjes zitten. Is dit het geval, dan is het belangrijk om deze voorafgaand aan de herstelwerkzaamheden te laten behandelen. Als dit niet gebeurt, kan het vochtwerende injectiemiddel weglekken.
Vochtwerende middelen: soorten en geschiktheid
Het injecteren van een muur tegen vocht kan met vochtwerende middelen in vloeibare vorm of gelvorm worden uitgevoerd. De snelste methode is de gelvariant.
Een nauwkeurige inspectie van de muur zal duidelijk maken welk middel het meest geschikt is. Dit hangt af van meerdere factoren, zoals de ernst van het vochtprobleem en de samenstelling van de muur.
Er zijn verschillende soorten vochtbestrijdingsmiddelen in de handel die geschikt zijn voor het injecteren van muren. De prijzen kunnen variëren, minder bekende producten zijn vaak voordeliger dan die van bekende merken.
LET OP: Een goedkoper product heeft niet altijd dezelfde kwaliteit als die van een duurder merk. Ook hier geldt dat goedkoop vaak duurkoop is omdat een kwalitatief minder product sneller vervangen moet worden of dat het nodig is herstelwerkzaamheden uit te (laten) voeren, al dan niet door een vochtexpert. Dit betekent dat er uiteindelijk hogere kosten zijn en heel veel ongemak. Kies liever voor een duurder merk dat door de jaren heen een goede reputatie heeft opgebouwd.
TIP: Het is ook mogelijk bij een erkend vochtbestrijdingsbedrijf na te vragen welke middelen zij gebruiken.
Prijs Muren injecteren
Diagnose
Gemiddeld vanaf € 100,00 per lopende meter.
De hoogte van de kosten is afhankelijk van de ernst van het probleem, de grootte van het oppervlak (aantal m²), het aantal te behandelen muren, de dikte van de muur en de te gebruiken materialen.
Het is niet altijd direct duidelijk waardoor het vocht wordt veroorzaakt. Het stellen van een correcte diagnose is daarom van uitermate groot belang voordat met de bestrijding van het vochtprobleem wordt gestart. Hierdoor kan het werkelijke probleem worden aangepakt en worden onnodige kosten voorkomen.
Bij twijfel of bij moeilijk vast te stellen oorzaken is het verstandig een professional in te schakelen die door zijn kennis en ervaring de juiste diagnose kan stellen en een correcte aanpak kan aanbieden. Ieder specifiek vochtprobleem vereist immers een eigen aanpak.
Doe-het-zelven of toch een professionele vochtbestrijder inschakelen
Het injecteren van een vochtige muur is geen eenvoudige klus. In eerste instantie lijkt zelf muren injecteren misschien goedkoper, maar helaas is dat niet altijd het geval.
Het vraagt handigheid en voldoende kennis van zaken. Dat is erg belangrijk om fouten te voorkomen. Die worden tijdens doe-het-zelven namelijk heel snel gemaakt. Ze kunnen – ook achteraf – tot onverwachte en hoge kosten leiden.
Daarnaast moet je als doe-het-zelver ook zelf voor al het benodigde materiaal zorgen en daarin de juiste keuze maken. Ook hier kan een onjuiste beslissing al gauw tot een hoge kostenpost leiden.
Voordelen professional
Een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf kan je goede adviezen geven en – mocht je toch besluiten de klus zelf op te pakken – bijstaan bij het maken van de juiste keuzes. Een erkend vochtbestrijdingsbedrijf beschikt over veel kennis en ervaring. Als je hen inschakelt, ben je zeker van een juiste diagnose en advies op maat
Meest gepaste aanpak van het vochtprobleem en een kwalitatief resultaat
Door zijn kennis en ervaring weet een professionele vochtbestrijder precies op welke manier jouw specifieke vochtprobleem definitief verholpen kan worden. Je kunt er zeker van zijn dat voor de beste oplossing wordt gekozen. Die kwaliteit zorgt voor een uitstekend resultaat op lange termijn.
Geen materiaal zelf kopen
Door het inschakelen van een vakman hoef je je geen zorgen te maken over de aanschaf van het juiste materiaal. Dat regelt de vakman allemaal en dat is in de offerteprijs inbegrepen. Zelf aanschaffen is vaak veel duurder en wordt, nadat de klus is geklaard, vaak niet meer gebruikt.
Besparing van tijd en moeite
Bedenk hoeveel tijd, moeite en energie je bespaart door het inschakelen van een vakman! Ook heb je dan geen zorgen over de juiste behandelmethode en de aanschaf van het benodigde materiaal! Ten slotte zal de uitvoering van de werkzaamheden ook sneller zijn gerealiseerd.