Relatieve luchtvochtigheid
Een vochtprobleem in huis heeft ook gevolgen voor de luchtvochtigheid in je woning. Een te hoge relatieve vochtigheid kan de oorzaak zijn voor gezondheidsproblemen. Bovendien is het binnenklimaat niet goed in balans waardoor je je niet prettig voelt. Wat is relatieve vochtigheid? Het Dit begrip leggen we hieronder uit. Ook staan we stil bij oorzaken en oplossingen van een te hoge vochtigheidsgraad.
Relatieve luchtvochtigheid: wat is het?
De relatieve luchtvochtigheid is een verhouding die in procenten aangeeft hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp. Een waarde van 100% wijst op de maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 50% bevat de lucht de helft van de maximale hoeveelheid waterdamp. Hoe warmer lucht is, hoe meer waterdamp deze kan bevatten. Bij hoger temperaturen stijgt de maximale hoeveelheid waterdamp, waardoor de relatieve vochtigheid daalt.
Waterdamp is water in een gasfase en is onzichtbaar. Als de relatieve luchtvochtigheid 100% bereikt, zal de onzichtbare waterdamp neerslaan in druppels en wordt zichtbaar. De luchtvochtigheid heeft het maximum bereikt. Dit wordt het dauwpunt genoemd. Er ontstaat dan condens, waardoor de waterdamp zichtbaar wordt. Condens slaat neer op koudere oppervlakken waarbij de temperatuur bij gelijkblijvende dampdruk daalt. Dit is overtollig vocht dat uit de ruimte moet verdwijnen.
De hoeveelheid waterdamp per volume-eenheid lucht wordt de luchtvochtigheid genoemd. Waterdamp is in feite vochtige lucht die ontstaat door bijvoorbeeld uitademen, koken, douchen.
Bij lagere temperaturen werkt het proces net andersom en neemt de relatieve luchtvochtigheid toe doordat het waterdamppercentage lager is. Het ideale relatieve luchtvochtigheidspercentage in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. In vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken, kan de vochtigheidsgraad hoger zijn.
Relatieve luchtvochtigheid meten met hygrometer
De relatieve luchtvochtigheid kan eenvoudig worden gemeten met behulp van een hygrometer, een elektronisch apparaat met sensor. Deze instrumenten zijn niet zo kostbaar in aanschaf. Plaats de hygrometer bij voorkeur aan een tussenwand (geen gevelmuur), op een stabiele plaats en op ooghoogte. Zorg dat er geen warmtebron of direct zonlicht in de buurt is.
Oorzaken hoge luchtvochtigheid
Als het luchtvochtigheidspercentage te hoog is dan zit er te veel vocht in de lucht. Bij een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 100% zal condensatie ontstaan omdat de lucht het te veel aan vocht niet meer kan opnemen en in de vorm van waterdruppels (condens) zal neerslaan op spiegels, ramen, deuren of daken.
Een te hoge vochtigheidsgraad kan door verschillende redenen ontstaan, zoals:
4. Woonvocht
Gevolgen
Een luchtvochtigheid in huis die gedurende langere periode te hoog is, vormt een bron van allerlei problemen en moet zo snel mogelijk worden verholpen. De meest voorkomende verschijnselen zijn vocht- en schimmelplekken, ongedierte, een muffe lucht, houtrot, loskomende verf, pleister of behang.
Een te hoge luchtvochtigheid is ook schadelijk voor je gezondheid. Luchtwegen, ogen, neus en keel raken geïrriteerd, hoofdpijn, misselijkheid en ook allergieën kunnen ongemerkt ontstaan. Bij mensen met gevoelige luchtwegen of reumatische klachten kunnen bestaande aandoeningen verergeren. Denk bijvoorbeeld aan meer hoesten, een benauwd gevoel, extra pijnlijke gewrichten.
Oplossingen bij te hoge luchtvochtigheid
1. Ventilatie
Door onze dagelijkse bezigheden, zoals koken, baden, douchen, (af)wassen), ontstaat er veel (condensatie)vocht in huis. Maar ook leefvocht van mensen, huisdieren en planten zorgen voor veel vocht. Het is daarom van groot belang om voldoende te verluchten en te ventileren, vooral in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Goede en doorlopende ventilatie is erg belangrijk voor een goede vochtbalans en een prettig leefklimaat. Ventilatie is mogelijk door de ramen open te zetten, ventilatieroosters te plaatsen of door middel van een ventilatiesysteem.
2. Ventilatiesystemen
Er zijn diverse ventilatiesystemen te koop waaruit je kunt kiezen: ventilatiesysteem B, C of D.
Ventilatiesysteem B zorgt ervoor dat de luchtafvoer op natuurlijke wijze plaatsvindt en de luchttoevoer mechanisch.
Bij ventilatiesysteem C wordt de lucht op een natuurlijke manier via ventilatieroosters aangevoerd, maar mechanisch afgevoerd.
Ventilatiesysteem D is een volledig gecontroleerd systeem: een mechanische af- en aanvoer. De gehele ventilatie wordt automatisch gestuurd.
Vanwege het warmteterugwinningssysteem is Ventilatiesysteem D heel efficiënt en bijzonder energiezuinig.
Het nadeel van ventilatiesysteem B en C is dat er veel geproduceerde warmte ongebruikt naar buiten wordt afgevoerd. Ventilatiesysteem D is de meest energiezuinige oplossing omdat er bijna geen warmte verloren gaat.
3. Anti condensatie systeem
Het anti condensatie systeem van Carebrick vochtbestrijding is een nieuwe oplossing voor dit probleem. Het systeem brengt de relatieve luchtvochtigheid in uw woning weer op pijl en verwarmt de koude muren van uw woning. Door dit volledig zelfregulerende systeem lost u uw probleem efficiënt op.
Gevolgen van te lage luchtvochtigheid
Evenals een te hoge relatieve luchtvochtigheid, kan ook een te lage relatieve luchtvochtigheid gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dit verschijnsel doet zich in ons klimaat voornamelijk tijdens de wintermaanden voor. Het gebruik van de verwarming kan er de oorzaak van zijn dat de lucht in huis te droog is. De koude lucht die van buiten naar binnen komt, bevat namelijk veel minder vocht. Door de hogere temperaturen in huis en een verminderde ventilatie verdampt dat lagere vochtpercentage nog sneller. Door een te droge lucht kunnen de longen onvoldoende zuurstof opnemen, waardoor irritaties en klachten kunnen ontstaan, zoals een droge keel, prikkelhoest, een droog en branderig gevoel in de ogen, geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieverlies en een verlaagd immuunsysteem.
Oplossingen bij te lage luchtvochtigheid
Luchtbevochtiger
Een luchtbevochtiger kan het probleem van een te lage relatieve vochtigheid verhelpen. Met behulp van dit apparaat wordt de te droge lucht met waterdamp bevochtigt. Luchtbevochtigers zijn in drie soorten verkrijgbaar:
1. Luchtbevochtiger op basis van stoom
Een luchtbevochtiger op stoom maakt gebruik van water dat aan de kook wordt gebracht. Door de snelle verhitting van het water kan er heel snel veel stoom worden opgewekt. Door de kiem- en bacterievrije stoom die gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid is dit een ideale oplossing voor mensen die gevoelig zijn voor verkoudheid of een droge lucht. Het apparaat is eenvoudig en bestaat uit een verdamper met twee elektroden en een nevelkamer.
Het nadeel van deze techniek is het hoge energieverbruik.
2. Ultrasone luchtbevochtiger
Een ultrasone luchtbevochtiger is een geruisloos apparaat en werkt met een metalen diafragma dat op een ultrasone frequentie trillingen opwekt. Door deze trillingen ontstaan waterdruppeltjes. Via de ingebouwde ventilator wordt fijne nevel in de lucht verspreid, die de luchtvochtigheid in de kamer weer in balans brengt.
Ultrasone luchtbevochtiging is energievriendelijk omdat het water niet wordt opgewarmd en er daardoor minder energie nodig is. Dit type luchtbevochtiger heeft een ingebouwde hygrostaat, waardoor het apparaat automatisch in- en uitschakelt.
3. Koud waterverdamping
Een koud waterverdamper werkt volgens de verdampingstechniek. Via een ventilator wordt er droge lucht aangezogen en vervolgens via een vochtig filter bevochtigd en de ruimte ingeblazen. Verdampingsapparaten zijn erg energievriendelijk.
Wacht niet te lang met de aanpak van je vochtprobleem in huis. Schakel een specialist in om de oorzaak van het vochtprobleem te diagnosticeren en aan te pakken.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van luchtontvochtigers of luchtbevochtigers?
Vraag hier informatie en offertes aan